Športové aktuality
9 min. čítania

Paňková skončila štvrtá vo finále C1, vyhrala Foxová

Profile picture for user teraz.sk
Spravodajstvo
TERAZ.sk
Na snímke slovenská vodná slalomárka Zuzana Paňková reaguje v cieli po finálovej jazde v kategórii C1 žien počas XXXIII. letných olympijských hier v Paríži v stredu 31. júla 2024. Foto: TASR - Michal Svítok
Paríž 31. júla (TASR) - Slovenská vodná slalomárka Zuzana Paňková skončila vo finále C1 na olympijských hrách v Paríži tesne za stupňami víťazov. Devätnásťročná debutantka pod piatimi kruhmi obsadila 4. miesto, na medailu jej chýbalo 1,12 sekundy. Rozhodujúcu jazdu prešla bez penalizácie a na zlatú Jessicu Foxovú z Austrálie stratila 10,01 sekundy. Striebro získala Elena Liliková z Nemecka a bronz Evy Leibfahrtová z USA.

Paňková dosiahla po bronze Matej Beňuša zatiaľ druhé najlepšie slovenské umiestnenie na prebiehajúcich hrách. "Tečú mi slzy šťastia. Štvrté miesto zabolí, ale je to nádherné štvrté miesto. Lepší výkon som už dať nevedela, naozaj som išla tak ako som chcela. Bola to veľmi dobrá jazda a som rada, že sa mi to podarilo. Som neskutočne šťastná. Trošku som v cieli dúfala, že to možno vyjde aj na medailu, ale hlavne som si užívala moment a atmosféru, ktorá tu panovala. Štvrté miesto ma určite nakopne a ide sa makať ďalej," povedala Paňková v prvej reakcii pre STVR.

Slovenská vodná slalomárka Zuzana Paňková úspešne zvládla svoj olympijský debut v utorok 30. júla 2024. Foto: TASR/AP


Ako najmladšia účastníčka semifinále sa Paňková dostala medzi elitu z deviatej priečky a finále tak odštartovala ako štvrtá v poradí. V úvode si dala pozor na prejazd druhej bránky, kde predtým dostala dve trestné sekundy, a lepšie jej vyšla aj náročná pasáž na bránkach šesť až osem. Na prvých dvoch medzičasoch sa držala na čele, no potom stratila na protiprúdnej 14. bránke a pribrzdil ju aj valec pred "sedemnástkou". Menšiu časovú stratu potom nabrala aj pred bránkou číslo 20 a po dojazde do cieľa na kanáli vo Vaires-sur-Marne tak bola časom 111,07 sekundy priebežne "iba" druhá za Američankou Leibfarthovou a čakala, ako sa bude dariť jej ďalším konkurentkám z 12-členného poľa. Napokon ju však už predbehli iba dve, keďže viaceré spolufavoritky svoje jazdy pokazili.

Na tretie miesto ju najskôr odsunula Nemka Liliková, ktorá skončila po svojej životnej jazde napokon druhá. Úlohu topfavoritky potom potvrdila Foxová, 30-ročná Austrálčanka viedla od začiatku a obhájila prvenstvo z Tokia. Na prebiehajúcich hrách v Paríži triumfovala cez víkend aj v K1 a na konte má už celkovo šesť olympijských medailí (3-1-2). Foxová si pripísala jeden dotyk, pred druhou Lilikovou mala v cieli k dobru 2,48 sekundy a pred treťou Leibfahrtovou mala náskok už takmer deväť sekúnd. V kvalifikácii i v semifinále bola najrýchlejšia Češka Gabriela Satková, no vo finále skončila po chybách napokon až siedma. Paňková zdolala aj ďalšie adeptky na cenný kov Brazílčanku Anu Satilovú, či Monicu Doriovú Vilarrublovú z Andorry.

"Som šťastný, je to nádherné. Je to vyvrcholenie niekoľkoročnej práce so Zuzkou. Som veľmi spokojný, o štvrtom mieste na olympijských hrách sa mi ani nesnívalo. Neviem či chýbalo málo alebo chýbalo viac, ja si tie jazdy už ani nepamätám. Každú však išla dobre, Zuzana má obrovský potenciál a všetko iba začína. Pre ňu ako najmladšiu pretekárku v štartovom poli je to veľmi dobrý úspech," povedal pre STVR Paňkovej tréner Peter Murcko.

Vlajkonosička slovenskej výpravy sa do semifinále prebojovala z utorňajšej kvalifikácie s prehľadom zo štvrtého miesta, keď predviedla dve čisté jazdy (v najlepšej mala čas 103,27). V stredajšom semifinále jej nevyšiel podľa predstáv úvod s "ťukom" na druhej bránke, ale spodnú pasáž išla technicky lepšie a postup do finále si ustrážila (115,59). V tejto sezóne má "obojživelníčka" Paňková na konte najvýraznejší úspech zo slovenských slalomárok, zverenka trénera Petra Murcka si vybojovala striebro v K1 na májových ME v slovinskom Tacene.

vodný slalom - ženy C1

finále: 1. Jessica Foxová (Austr.) 101,06 s (2 tr. sek.), 2. Elena Liliková (Nem.) +2,48 (0), 3. Evy Leibfarthová (USA) +8,89 (2), 4. Zuzana PAŇKOVÁ (SR) +10,01 (0), 5. Ana Satilová (Braz.) +11,64 (2), 6. Monica Doriová Vilarrublová (And.) +12,52 (6), 7. Gabriela Satková (ČR) +13,16 (2), 8. Alena Marxová (Švajč.) +13,55 (2), 9. Eva Alina Hočevarová (Slovin.) +14,42 (0), 10. Miren Lazkanová (Šp.) +15,91 (6)


Paňková po jazde medailu nečakala: Štvrté miesto je super



Slovenská kanoistka Zuzana Paňková po prejazde cieľom stredajšieho olympijského finále C1 vedela, že jej výkon na medailu stačiť nebude. Vo svojej premiére pod piatimi kruhmi obsadila 19-ročná pretekárka štvrté miesto a na bronz jej chýbalo 1,12 sekundy. Paňková bola jedna z len troch finalistiek, ktoré predviedli čistú jazdu.

Mladá slovenská "obojživelníčka" išla dve zo štyroch olympijských jázd na istotu. Vedela, že na postup do finále nepotrebuje podať najlepší výkon. Ten prišiel v záverečnej finálovej jazde, v ktorej zvládla kritické úseky a podľa vlastných slov dala zo seba maximum. Po prejazde cieľom bola druhá za Američankou Evy Leibfarthovou, ktorá získala prvý cenný kov v C1 na elitnej úrovni. "Vedela som, že na medailu to nebude a pod ňou je najlepšie štvrté miesto, takže super," povedala Paňková pre TASR. Už o dva dni ju čaká časovka v kajak krose, v ktorom má cenný kov ako jediná Slovenka, aj keď v kategórii junioriek a do 23 rokov.

Trať opäť prešla oproti kvalifikácii zmenami na bránkach 6 až 8 a 14 až 16. Ostrejšie uhly a menšie rozostupy v kritických pasážach sú pre kanoistky náročnejšie ako pre mužov či kajakárky. "Trať bola veľmi náročná, dosť sa s ňou vyhrali a pre kanoistky je to oveľa náročnejšia ako pre iné kategórie. Každá z nás však ukázala maximum," opísala Paňková.

"Zajtrajšia úloha je oddych a maximálna regenerácia, trocha dlhšie si pospím, potom dáme pár tréningov a ide sa na to," opísala najbližší program Paňková. Miernejší program ju čaká aj vo zvyšku sezóny, keďže na jeseň maturuje. Vynechá augustové ME do 23 rokov a istý nie je ani jej štart na zvyšných dvoch podujatiach svetového pohára. "Po olympiáde už nikde nejdem, mám zaslúžený oddych a aj tréner si musí odo mňa oddýchnuť," povedala Paňková so smiechom pre TASR.

/vyslaný redaktor TASR ha/


Tréner Murcko spokojný, v budúcnosti chce pravidelne medaily



Tréner Peter Murcko prezradil, že kanoistku Zuzanu Paňkovú čaká po olympiáde príprava na väčšie výzvy, a to pravidelné získanie medailí. Jeho zverenka obsadila v stredajšom finále C1 štvrté miesto vo svojej premiére pod piatimi kruhmi. Do konca hier ju čaká ešte kajak kros, v ktorom má na konte medaile z juniorských kategórií.

Paňková bola vo finále najmladšia pretekárka z 12-členného štartového poľa. Napriek tomu si mohla až do jeho začiatku dovoliť ísť "na pol plynu", neriskovať a jazdiť konzervatívne na istý postup do finále. Podľa trénera Murcka dosiahla svoje maximum a v tréningovom procese ju čaká odlišná práca, a to so zameraním na pravidelné pódiové umiestnenia. V tejto sezóne sa už postarala o doterajší vrchol slovenského ženského vodného slalomu, keď získala v K1 striebro na ME v Tacene. Na podujatí SP v Prahe mala zas striebro v kanoe.

"Teraz náš čaká práca na tom, aby sme začali zbierať medaile a to je úplne niečo iné ako postúpiť do finále a byť v top desať. Toto je práca, ktorú chcem nastaviť do roku 2028, aby bola dovtedy špičková pretekárka, veľmi dobre pripravená zbierať medaily ako Jessica Foxová," povedal Murcko pre TASR. Jeho zverenka už v tejto sezóne dokázala zdolať fenomenálnu Foxovú, práve v Prahe, kde brala Austrálčanka bronz. Na olympiáde predviedla Foxová jazdu z inej triedy a po zlate v kajaku získala aj to kanoistické. Paňková za ňou zaostala o desať sekúnd, no na bronz jej chýbalo len 1,12 sekundy. "Zuzana predviedla v kvalifikácii dve štvrté miesta, v semifinále bola deviata a potom sa vrátila na štvrté miesto. Ja som šťastný, pred ňou je len Foxová a Elena Liliková, to sú majsterky sveta a olympijské medailistky. Tretia Evy Leibfarthová je jej rovesníčka a bojujú spolu už päť rokov. Zaslúžila si to, sme na OH a prvoradé je uznať výkon našich súperiek. My sme hneď za nimi. Tým chcem povedať aj to, že pre Zuzku sa všetko začína, vieme kde máme nedostatky a na čom máme pracovať. Zuzka podávala v tejto sezóne excelentné výkony, nielen na OH ale aj druhé miesto v kajaku na Európe a na SP v Prahe," zhodnotil Murcko.

Priznal, že vie, v ktorých častiach trate jeho zverenka narazila na svoje limity, no odmietol ich konkretizovať. "Viem to, ale v tejto chvíli to nie je dôležité. Každú jednu bránu sme vedeli urobiť lepšie, šestku aj sedmičku i bránu štrnásť a aj 17, ale nie je to podstatné. Podstatný je ten štvrtý najlepší výsledok," povedal Murcko pre TASR. Vzhľadom na to, že Paňkovú čakajú na jeseň maturitné skúšky nevedel povedať, či vynechá celý zvyšok sezóny. S určitosťou však nebude na augustových MEJ v Krakove. "Musíme to vynechať a ani neviem, kam pôjdeme. Ja som bol ten, ktorý Zuzke poradil, aby nešla maturovať na jar. Čakáme na termín maturitných skúšok, vrátime sa domov 7. augusta a Zuzana sa musí vrátiť do ďalšieho výkonu, tentokrát mentálneho a zmaturovať. To je tiež veľký medzník v živote mladého života, musí myslieť aj na svoje vzdelanie a vysokú školu," dodal Murcko.

/vyslaný redaktor TASR ha/


Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque