Šport a olympizmus
Lausanne
14 min. čítania

Počas druhého dňa virtuálneho zasadnutia MOV najviac o Tokiu a Pekingu

Ľubomír Souček
Letecký pohľad na časť Tokia, ktorej dominuje Národný štadión - dejisko otváracieho i záverečného ceremoniálu, aj atletických súťaží OH 2020.
Foto
TASR/AP

Počas štvrtkového druhého dňa virtuálneho 137. zasadnutia Medzinárodného olympijského výboru (MOV) prezentovali správy o prípravách organizátori tohtoročných olympijských hier v japonskom Tokiu, zimných olympijských hier 2022 v čínskom Pekingu i olympijských hier 2024 vo francúzskom Paríži.

Prezentovalo sa aj austrálske Brisbane, ktoré komisia MOV pre budúce hry odporúča ako najvhodnejšie dejisko olympijských hier v roku 2032. (Už dávnejšie je rozhodnuté o dejisku OH 2028, ktorý bude americké Los Angeles). Komisia s predstaviteľmi Brisbane už nadviazala dialóg, ktorého cieľom by malo byť čo najpodrobnejšie preverenie možností tohto mesta usporiadať OH 2032. Premiéri Austrálie i štátu Queensland, ako aj starosta Brisbane v krátkych vystúpeniach vyhlásili, že olympijské hry 2032 v tomto meste by výborne zapadli do dlhodobej stratégie rozvoja mesta i regiónu.

Najväčšia pozornosť patrila prípravám na OH v Tokiu

Najväčšia pozornosť počas druhého dňa zasadnutia MOV patrila prípravám olympijských hier v Tokiu, ktoré sa s ročným oneskorením, spôsobeným pandémiou ochorenia COVD-19, uskutočnia 23. 7. - 8. 8. 2021. Virtuálne privítanie tokijskej delegácie začal prezident MOV Thomas Bach pripomenutím, že je to práve desať rokov, čo Japonsko zasiahlo obrovské zemetrasenie a ničivá prílivová vlna cunami, ktoré zdevastovala jadrovú elektráreň vo Fukušime a spôsobila obrovské materiálne škody i kontamináciu prostredia, pričom o život prišlo okolo 18-tisíc ľudí.

„Obdivujem ľudí v postihnutom regióne, ako sa vyrovnávajú s touto katastrofou. V roku 2018 som mal možnosť Fukušimu navštíviť a veľký dojem vo mne zanechalo to, s akým zaujatím sa ľudia snažia o obnovu celého regiónu. Fukušima bude aj dejiskom niektorých olympijských súťaží a o niekoľko dní, 25. marca, práve tam odštartuje štafeta s olympijským ohňom. Olympijský oheň sa takto ešte viac než predtým stane symbolom, že spolu môžeme vytvoriť lepší svet,“ povedal na úvod prezident MOV.

Thomas Bach vyjadril plnú podporu novej prezidentke tokijského organizačného výboru, sedemnásobnej olympioničke Seikó Hašimotovej, ktorá nastúpila do funkcie 18. februára, keď predtým pôsobila ako „olympijská“ ministerka japonskej vlády. „Vaše krstné meno Seikó v japončine znamená plameň, takže to vnímam ako symbol,“ povedal Bach.

Prezident MOV Thomas Bach na Národnom štadióne v Tokiu pri vlańajšej návšteve dejiska OH 2020.
Prezident MOV Thomas Bach na Národnom štadióne v Tokiu pri vlańajšej návšteve dejiska OH 2020.
Foto
MOV

Bach o boji proti pandémii

Japonskej delegácii prezident MOV pripomenul to, čo hovoril už v stredu: „Od septembra 2020 sa vo svete uskutočnilo viac než 270 veľkých medzinárodných športových podujatí, vrátane pretekov Svetového pohára. Zúčastnilo sa na nich okolo 30-tisíc športovcov a vykonalo sa okolo 200-tisíc testov na nový koronavírus. Zo žiadneho z týchto podujatí sa vírus nerozšíril. To nás presviedča, že aj veľké športové podujatia sa dajú organizovať bezpečne. Navyše tie v uplynulom období nemohli profitovať z vakcinácie. My sme teraz v lepšej pozícii, pretože už je k dispozícii viacero účinných vakcín proti COVID-19. Hlavný dôraz je teraz na bezpečné uskutočnenie hier.“

V súvislosti s vakcináciou členov olympijských výprav Thomas Bach vyzdvihol, že už významný počet členov olympijských tímov v jednotlivých krajinách bol zaočkovaný proti ochoreniu COVID-19 – podľa stratégií v jednotlivých štátoch. „To ukazuje zaangažovanosť ich vlád,“ konštatoval.

Podľa informácií portálu Inside the Games sa vakcinácia olympionikov aj paralympionikov už realizuje napríklad v Litve, Maďarsku, Srbsku a v Izraeli, medzi prioritné skupiny boli športovci zaradení aj v Mexiku. Naopak, národné olympijské výbory v Nemecku, Kanade, Veľkej Británii a v Taliansku sa rozhodli nežiadať o prioritné očkovanie športovcov – veria totiž, že na rad prídu ešte pred hrami.

Thomas Bach informoval o ponuke Čínskeho olympijského výboru na dodanie extra vakcín pre účastníkov nielen OH v Tokiu a ZOH 2022 v Pekingu, ale aj letných i zimných paralympijských hier na rovnakých miestach.

„Čínsky olympijský výbor a MOV sú pripravené sprístupniť tieto vakcíny buď cez medzinárodných partnerov alebo priamo tým krajinám, v ktorých sa čínske vakcíny už používajú. Sme vďační za túto ponuku, ktorá je v duchu olympijskej solidarity. MOV zaplatí za tieto vakcíny nielen pre členov olympijských, ale aj paralympijských výprav, a zaplatí ešte aj dvojnásobný počet vakcín pre obyvateľov príslušných krajín,“ prísľúbil prezident MOV a pripomenul, že Medzinárodný olympijský výbor podporuje férovú globálnu distribúciu vakcín proti COVID-19.

Pohľad na Národné aquatické centrum, v ktorom sa uskutočnia olympijské plavecké súťaže.
Pohľad na Národné aquatické centrum, v ktorom sa uskutočnia olympijské plavecké súťaže.
Foto
TASR/AP

Japonské priority, úspechy a problémy

Najvyšší predstavitelia organizačného výboru olympijských i paralympijských hier v Tokiu – prezidentka Seikó Hašimotová a výkonný riaditeľ Toširó Mutó – informovali o aktuálnej situácii v Tokiu. Tam nedávno došlo k zmene vo funkcii prezidenta, keď pre sexistické poznámky odstúpil Joširó Mori. Jeho funkciu prevzala žena, aj do funkcie „olympijskej“ ministerky znovu nastúpila žena (Tamajo Marukawová). A do tretice žena - guvernérkou metropolitného Tokia je už druhé funkčné obdobie Juriko Koikeová. Popri tom došlo aj k významnému navýšeniu počtu žien v organizačnom výbore. Do jeho vedenia v uplynulých dňoch v rámci presadzovania rodovej rovnosti ich kooptovali osem.

V predošlých mesiacoch sa organizátori hier spočiatku zameriavali predovšetkým na rokovania so všetkými doterajšími partnermi a s prevádzkovateľmi všetkých zariadení pre hry. Museli vyriešiť obrovské komplikácie, súvisiace s preložením hier z minulého na tento rok (rozhodnutie o tom bolo prijaté pred necelým rokom, 24. marca 2020).

Napriek tomu sa im pomerne rýchlo podarilo dosiahnuť nové dohody s vlastníkmi stavieb v Olympijskej dedine, aj s prevádzkovateľmi všetkých športovísk i výstaviska Tokyo Big Sight, ktoré bude počas hier sídlom vysielacieho i hlavného tlačového strediska. A čo je neuveriteľné, dosiahli aj predĺženie zmlúv vo všetkými 68 domácimi sponzormi podujatia, od ktorých k pôvodne kontrahovaným 3,3 miliardám dolárov vyrokovali od nich ďalší príspevok vo výške 200 miliónov dolárov.

Zároveň organizátori pripravovali zjednodušenie operatívy olympijských hier a celkové úsporné opatrenia a museli spustiť systém vracania už zakúpených vstupeniek, ktorých majitelia sa v obavách z pandémie rozhodli do Tokia necestovať. Teraz sa zase sústreďujú predovšetkým na protipandemické opatrenia a s nimi súvisiaci bezpečný priebeh hier. Tieto opatrenia pre jednotlivé skupiny akreditovaných sú obsiahnuté v príručkách s názvom Playbooky, ktoré organizačný výbor pripravil v spolupráci s MOV. Ich prvá verzia bola predstavená vo februári, aktualizovaná vyjde v apríli.

„Ako ministerka pre hry som bola veľmi zaangažovaná do prípravy vládnych opatrení proti pandémii – a teraz ako prezidentka organizačného výboru sa starám o ich implementovanie do praxe,“ podotkla Seikó Hašimotová. Tošíró Mutó informoval o včerajších počtoch nových nakazených v 128-miliónovom Japonsku (1 316 prípadov) i v samotnom Tokiu (340 prípadov), čo sú v prepočte na počet obyvateľov mnohonásobne menšie čísla ako na Slovensku. Vakcináciu však odštartovali v Japonsku neskôr ako v iných vyspelých krajinách – až v polovici februára.

Na fotografii vľavo Seikó Hašimotová, vpravo Toširó Mutó - dvaja najvyšší predstavitelia organizačného výboru olympijských a paralympijských hier v Tokiu.
Na fotografii vľavo Seikó Hašimotová, vpravo Toširó Mutó - dvaja najvyšší predstavitelia organizačného výboru olympijských a paralympijských hier v Tokiu.
Foto
TASR/AP

V rámci prezentácie príprav Tokia vystúpil aj austrálsky viceprezident MOV John Coates, ktorý vedie koordinačnú komisiu MOV pre tieto hry. „Máme plnú dôveru vo vaše schopnosti zorganizovať výborné a bezpečné hry. Bezpečné uskutočnenie hier je prvoradé,“ konštatoval a avizoval, že počas zvyšných viac než štyroch mesiacov do začiatku hier sa budú realizovať ďalšie opatrenia na zjednodušenie hier a dosiahnutie ďalších úspor.

Celkový rozpočet je už 15,4 miliardy dolárov

V diskusii k tokijským prípravám člen MOV v Grécku Spyros Capralos upozornil na vážny problém, ktorý súvisí s predpokladaným zákazom účastí zahraničných fanúšikov na hrách – jeho oficiálne vyhlásenie japonskou vládou sa očakáva v najbližších dňoch. V prípade, že fanúšikovia zo zahraničia nebudú môcť cestovať na hry, musíme riešiť refundáciu peňazí za zakúpené letenky, vstupenky a ubytovanie ľudí, ktorí do Tokia nebudú môcť ísť, aby nenasledovali ich žaloby o náhradu škody,“ uviedol Capralos.

Podporila ho aj členka MOV vo Švédsku Gunilla Lindbergová: „Ak zahraniční diváci nebudú môcť prísť do Tokia, budeme akceptovať toto rozhodnutie. Ale musíme sa vyrovnať aj s jeho dôsledkami.“ Toširó Mutó reagoval, že rozhodnutie o prítomnosti či neprítomnosti zahraničných fanúšikov v hľadiskách musí byť prijaté čo najskôr. „Náklady za vstupenky budú refundované,“ uviedol. K refundácii nákladov za ubytovanie a letenky sa však nevyjadril.

Na olympijské hry sa zatiaľ predalo okolo 4,48 milióna vstupeniek a na paralympijské hry 970-tisíc. Treba povedať, že z olympijských a paralympijských vstupeniek očakávali organizátori celkový príjem vo výške viac než 800 miliónov dolárov. Ak fanúšikovia zo zahraničia nebudú môcť prísť, v tejto časti rozpočtu hier možno predpokladať veľké výpadky. Situácia je však zatiaľ nejasná. Refundácia vstupeniek zakúpených v Japonsku nie je procesne zložitá. V zahraničí sa však vstupenky predávajú cez lokálnych autorizovaných predajcov (tzv. ATR), z ktorých každý má vlastné refundačné pravidlá.

Toširó Mutó informoval o aktuálnom rozpočte a aj o dodatočných nákladov, ktoré vznikli v dôsledku preloženia hier o jeden rok. Celkový rozpočet, ktorý sa skladá z operatívneho rozpočtu (tzv. OCOG-budget) na usporiadanie olympijských a paralympijských hier a zo všeobecného rozpočtu (non-OCOG budget), z ktorého najväčšiu časť tvoria náklady na všeobecnú infraštruktúru a na niektoré nové športoviská, je momentálne vo výške 15,4 miliardy dolárov. Náklady na odloženie hier sú vyčíslené na 6,7 miliardy dolárov, náklady na opatrenia proti pandémii na 900 miliónov.

O dopingovej téme aj o tíme utečencov

K OH v Tokiu vystúpili pred členmi MOV prostredníctvom videokonferencie aj prezident Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Witold Bańka a predsedníčka rady Medzinárodnej testovacej agentúry (ITA) Valérie Fourneyronová. Obaja informovali o celosvetovom antidopingovom programe (čo je „parketa“ WADA), resp. o masívnom predolympijskom i olympijskom testovaní športovcov na používanie zakázaných látok a metód (ktoré ako nezávislá organizácia kompletne realizuje ITA).

Riaditeľ Olympijskej solidarity MOV i oddelenia MOV pre vzťahy s národnými olympijskými výbormi James Macleod zase hovoril o programe Olympijského tímu utečencov (ROT), ktorý sa pred Tokiom realizuje znovu po jeho premiérovom spustení pred OH 2016 v Riu de Janeiro. Momentálne je v širšom výbere ROT 55 športovcov, ktorí bojujú o účasť v Tokiu. Prípravu členov ROT aj účasť najlepších z nich na OH v Tokiu v plnej miere financuje MOV. Predolympijský kemp pre kvalifikovaných športovcov zabezpečí katarská vláda.

Macleod upozornil, že za päť rokov sa situácia utečencov v rôznych krajinách sveta výrazne zhoršila. Podľa Organizácie spojených národov sa za päť rokov ich počet zvýšil zo 65,5 milióna na viac než 80 miliónov ľudí.

Pohľad na časť Pekingu, ktorej dominujú dve ikonické športoviská, postavené k OH 2008. V popredí tzv. Vodná kocka, ktorá sa počas ZOH 2022 zmení na Ľadovú kocku a uskutoční sa tam turnaj v curlingu. Na monumentálnom Národnom štadióne sa uskutoční otvárací aj záverečný ceremoniál ZOH 2022.
Pohľad na časť Pekingu, ktorej dominujú dve ikonické športoviská, postavené k OH 2008. V popredí tzv. Vodná kocka, ktorá sa počas ZOH 2022 zmení na Ľadovú kocku a uskutoční sa tam turnaj v curlingu. Na monumentálnom Národnom štadióne sa uskutoční otvárací aj záverečný ceremoniál ZOH 2022.
Foto
Beijing 2022

Peking smeruje k veľmi úspešným hrám, politika Číny však čelí tvrdej kritike

ZOH v Pekingu sa uskutočnia len o pol roka neskôr ako OH v Tokiu (od 4. do 20. februára 2020). S ich prípravami nie sú žiadne väčšie problémy, keďže k posunu ich termínu nedošlo. Samozrejme, organizátori tiež museli čeliť hrozbe pandémie a pripravovať prísne opatrenia. Tie sa realizujú už teraz, takže viaceré testovacie súťaže na olympijských športoviskách sa nedávno uskutočnili len za účasti čínskych športovcov. Skutočné predolympijské „generálky“ aj s účasťou zahraničných športovcov sa majú uskutočniť až koncom tohto roka, čiže len krátko pred hrami.

Všetky športoviská sú už hotové, z olympijských stavieb treba už dokončiť len tri olympijské dediny – mestskú v Pekingu a dve horské v Jančchingu, resp. z Čchang Ťia-kchou.

Zjazdárske súťaže ZOH 2022 sa uskutočnia na tratiach v Jančchingu.
Zjazdárske súťaže ZOH 2022 sa uskutočnia na tratiach v Jančchingu.
Foto
Beijing 2022

Predseda koordinačnej komisie MOV pre ZOH a ZPH 2022 Juan Antonio Samaranch jr. vyzdvihol, že so športoviskami sú organizátori hier vo veľmi komfortnej situácii a že priamo v Pekingu sa využije viacero impozantných, postavených k olympijským hrám 2008. „Všetky prípravy idú podľa plánu a smerujeme k veľmi úspešným hrám. ZOH v Pekingu zanechajú Číne veľké dedičstvo. V krajine nastáva obrovský vzostup zimných športov. Jeho súčasťou nie je len veľký nárast počtu ľudí, ktorí sa venujú zimným športom, ale aj viaceré výchovno-vzdelávacie programy,“ konštatoval.

S uznaním sa na margo pekinských príprav vyjadrili aj členovia MOV, ktorí sú zároveň šéfmi medzinárodných federácií zimných športov. Prezident hokejovej IIHF René Fasel povedal: „V Pekingu robia pozoruhodnú prácu.“ Šéf medzinárodnej federácie bobov a skeletonu Ivo Ferriani zase uviedol: „V Číne bude svedkami veľkého ,wau´ efektu.“

Na ZOH v Pekingu sa sústreďuje aj negatívna pozornosť. Nie však z dôvodov, ktoré by súviseli so samotnými olympijskými prípravami. Terčom kritiky je politika čínskej vlády a všemocnej komunistickej strany a porušovanie ľudských práv z ich strany. Najsilnejšie rezonuje téma genocídy Ujgurov, čo je prevažne moslimská komunita v Číne. O tejto téme sa už vážne hovorilo napríklad v kanadskom parlamente, či v senáte USA, kde skupina senátorov dokonca navrhla preloženie ZOH 2022 z Pekingu niekde inde – čo je však objektívne nerealizovateľné.

Napriek výzvam na bojkot ZOH v Pekingu zo strany množstva ľudskoprávnych organizácií vo svete je maximálne nepravdepodobné, že by došlo k nejakému rozsiahlejšiemu bojkotu. Napríklad prezidentka Olympijského a paralympijského výboru USA Susanne Lyonsová včera vyhlásila, že NOV USA nepodporí bojkot hier: „Aj keď by sme nikdy nechceli zľahčovať, čo sa v oblasti ľudských práv deje v Číne, nebudeme podporovať bojkot.“ Pripomenula, že olympijské bojkoty v minulosti nepriniesli žiadny efekt, len ublížili športovcom.

Bach uvažuje o rozšírení olympijského hesla o slovo „spoločne“

Prezident MOV Thomas Bach, ktorého v stredu bez protikandidáta pomerom hlasom 93:1 pri štyroch absenciách členovia MOV zvolili do funkcie na ďalšie štyri roky (tým jeho mandát v roku 2025 vyprší po maximálne povolených 12 rokoch na výkon najvyššej funkcie), ešte počas prvého dňa rokovania nadhodil, že chce začať diskusiu o úprave 127 rokov starého olympijského motta „Rýchlejšie, vyššie, silnejšie“, ktoré zakladateľ moderného olympizmu Pierre de Coubertin prevzal od francúzskeho športového funkcionára Henriho Didona.

Bach navrhuje k uvedeným trom slovám pridať ešte aj „spoločne“. Vysvetlil to slovami: „Z môjho pohľadu by to mohol byť silný záväzok voči našej základnej hodnote solidarity, i primerané a skromné prispôsobenie sa výzvam tohto nového sveta.“

Očividne ide o odkaz predovšetkým smerom k výzve v podobe pandémie ochorenia COVID-19, ktorej čelí prakticky celý svet. V súvislosti s bojom proti pandémii MOV minulý rok spustil kampaň s názvom „Spolu silnejší“ (#StrongerTogether). Rovnaký slogan v podobe „spolu sme silnejší“ použil aj v „ďakovačke“ po stredajšom schválení záverečnej správy o plnení šesťročného olympijského reformného programu s názvom Agenda 2020.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque