Športové aktuality
Trnava
2 min. čítania

Popredný plavecký tréner Ladislav Hlavatý oslavuje 85

Jubilant Ladislav Hlavatý.
Foto
MTF STU Trnava

Jedna z najväčších postáv trnavského športu a najmä plávania, člen plaveckého klubu STU Trnava a popredný tréner Ladislav Hlavatý oslavuje 11. júla životné jubileum 85 rokov. Športovec, pedagóg a tréner plávania viedol ako reprezentačný tréner plavecké trio Natália Kodajová, Martina Moravcová, Miroslav Machovič na olympijských hrách v Atlante v roku 1996. Išlo o historicky prvý štart samostatnej výpravy SR na OH.

Hlavatého najznámejší odchovanec Marcel Géry sa v roku 1980 stal trojnásobným juniorským majstrom Európy a v roku 1986 obsadil na majstrovstvách sveta 4. miesto. Približne rok trénersky viedol aj najúspešnejšiu plavkyňu slovenskej histórie Martinu Moravcovú, ktorá potom odišla študovať do amerického Dallasu.

Ladislav Hlavatý sa narodil 11. júla 1939 v Trnave. Počas štúdií na Fakulte telesnej výchovy a športu (FTVŠ) v Bratislave sa venoval pôvodne doplnkovému športu – hádzanej. Ako hádzanár hral 1. ligu za Trnavu a počas vojenčiny aj za Duklu Plzeň. Po skončení aktívnej činnosti sa prvoligový hádzanár upísal vode a od roku 1966 pôsobil ako odborný asistent na Katedre telesnej výchovy a športu Pedagogickej fakulty v Trnave (neskôr Materiálovotechnologická fakulta STU).

V roku 1968 Ladislav Hlavatý spolu s priateľom Mikulášom Lihánom založil plavecký klub v Trnave. Pod dohľadom mal výkonnostný rast viacerých vynikajúcich pretekárov, no okrem toho s rovnakým zanietením pomáhal naučiť plaveckú abecedu tisícky malých začiatočníkov z Trnavy i okolia. V roku 1974 stál pri zrode v súčasnosti najvýznamnejšieho plaveckého mítingu na Slovensku v 25-metrovom bazéne - Veľkej ceny Trnavy s kvalitnou zahraničnou účasťou. Rokmi svedomitej práce sa v plávaní stal naslovovzatým odborníkom a trénerom. Už niekoľko rokov je dôchodca, stále však sleduje dianie v trnavskom i slovenskom plávaní.

Medzi desiatkami ocenení trénerského pôsobenia Ladislavovi Hlavatému sa vyníma výročnú trofej Medzinárodného olympijského výboru (MOV) za rok 2000 v kategórii Šport a univerzalita.

Šport

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque