Šport a olympizmus
Tokio
2 min. čítania

Pre obavy z pandémie sa z OH odhlásilo 10-tisíc dobrovoľníkov, šéfka organizátorov Hašimótová ubezpečila, že hry budú

Prezidentka organizačného výboru Tokio 2020 Seikó Hašimótová.
Foto
Tokyo 2020

Organizátori OH v Tokiu prišli už o 10.000 z celkového počtu 80.000 prihlásených dobrovoľníkov, ktorí sa pre obavy zo šírenia nového koronavírusu napokon rozhodli nevypomáhať na najmasovejšom športovom podujatí. Informovala o tom agentúra AFP.

Prezidentka organizačného výboru olympiády v Tokiu Seikó Hašimótová ubezpečila, že hry sa konať budú. Nezastaví ju ani pretrvávajúca pandémia. Do začiatku hier zostáva 50 dní a viaceré územia Japonska fungujú naďalej v núdzovom stave. "Pravdepodobnosť, že sa hry konať budú, je sto percent. Verím, že to dokážeme. Otázkou je, ako zariadiť, aby hry boli ešte viac bezpečné," povedala Hašimótová v rozhovore pre BBC.

Krajina vychádzajúceho slnka sa momentálne borí so štvrtou vlnou pandémie Covid-19. V hlavnom meste v tejto súvislosti predĺžili núdzový stav do 20. júna. Viceprezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) John Coates už v minulosti vyhlásil, že ani núdzový stav nezabráni konaniu hier.

V Japonsku v uplynulých dňoch silneli hlasy požadujúce zrušenie najväčšieho športového sviatku. "Japonci sa cítia ohrození a trpia frustráciou, že v takejto situácii sa majú konať hry. To spôsobuje nárast hlasov proti nim. Ukontrolovať masy ľudí bude pre nás veľkou výzvou. V prípade zhoršenia pandemickej situácie sa musíme pripraviť aj na to, že hry budú bez divákov," doplnila prezidentka organizačného výboru hier.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque