Športové aktuality
3 min. čítania

Pred ZOH 2026 bude poberať štipendiá Olympijskej solidarity MOV osem slovenských športovcov

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Medzi štipendistami OS MOV smerom k ZOH 2026 je aj zjazdárka Rebeka Jančová.
Foto
TASR/Martin Baumann

Od 1. novembra sa spúšťa štipendijný program Olympijskej solidarity Medzinárodného olympijského výboru (OS MOV), zameraný na finančnú podporu prípravy vybraných športovcov na zimné olympijské hry 2026 v Miláne – Cortine d´Ampezzo. Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) z návrhov našich športových zväzov individuálnych zimných športov vybral osem športovcov, ktorých OS MOV odobrila.

Logo OS MOV
Logo OS MOV

Vo vybranej osmičke športovcov sú biatlonistka Júlia Machyniaková, bobistka Viktória Čerňanská, zjazdárka Rebeka Jančová, sánkar Marián Skupek, bežkyňa na lyžiach Marianna Klementová, krasokorčuliar Adam Hagara, skialpinista Jakub Šiarnik a snoubordista Samuel Jaroš. Z tejto osmičky už na predošlých ZOH v Pekingu 2022 štartovali Machyniaková, Čerňanská, Jančová a Skupek.

Vyššie uvedení ôsmi športovci budú od 1. novembra 2023 poberať pravidelne štipendium na podporu športovej prípravy v mesačnej výške 937 amerických dolárov. Vyplácanie štipendia bude pokračovať maximálne do februára 2026, ale v prípade, že športovec sa s definitívnou platnosťou na ZOH 2026 nekvalifikuje, alebo v tomto období ukončí kariéru, štipendium sa zastaví.

Už od 1. januára 2022 sa realizuje štipendijný program OS MOV na finančnú podporu prípravy vybraných športovcov na olympijské hry 2024 v Paríži. Doň je zaradených takisto osem slovenských športovcov, ale z letných športov. Každý z nich mesačne poberá štipendium na športovú prípravu rovnako vo výške 937 amerických dolárov.

Medzi našimi „letnými“ štipendistami OS MOV sú Oliver Pirhala z tanečného športu, Bianka Sidová z rýchlostnej kanoistiky (od 1. septembra 2023 nahradila predošlú štipendistku Lisu Maria Gamsjägerovú, ktorá ukončila športovú kariéru), vodná slalomárka Zuzana Paňková, atléti Emma ZapletalováMiroslav Úradník, športová gymnastka Barbora Mokošová, športový strelec Michal Slamka a lukostrelkyňa Denisa Baránková. Z týchto športovcov na predošlých OH 2020 v Tokiu už štartovali Zapletalová, Úradník, Mokošová (ako jediná bola aj na OH 2016) a Baránková. Miestenku na OH v Paríži si z tejto osmičky zatiaľ vybojovala len Paňková.

O Olympijskej solidarite MOV

Olympijská solidarita MOV je oddelenie Medzinárodného olympijského výboru, ktorého rozmanité grantové programy sú financované z podielu MOV z predaja vysielacích práv na olympijské hry a zimné olympijské hry.

Štipendijný program OS MOV je dlhodobo veľmi úspešný a celosvetovo sa športovci, ktorí z programu čerpali podporu, môžu pochváliť množstvom olympijských medailí a ďalších výrazných úspechov. Medzi nimi vynikla chorvátska zjazdárka Janica Kosteličová, ktorá na ZOH 2002 v Salt Lake City získala tri zlaté a jednu striebornú medailu. Zo štipendií OS MOV sa aktuálne podporuje príprava aj 50 členov Olympijského tímu utečencov.

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque