Športové aktuality
2 min. čítania

Predsedníčka komisie výchovy a vzdelávania SOA Viera Bebčáková oslávila významné životné jubileum

Ján Jacoš

Prešov, 8. februára - V nedeľu oslávila významné životné jubileum predsedníčka komisie výchovy a vzdelávania Slovenskej olympijskej akadémie Viera Bebčáková. Bola vynikajúcou prešovskou basketbalistkou, je dlhoročnou pedagogičkou na Fakulte športu Prešovskej univerzity a mnoho rokov pôsobí v olympijskom hnutí. Hrala za Sláviu VŠ Strojstav Prešov v rokoch, keď dosahovala úspechy na československej aj medzinárodnej basketbalovej scéne. Bola výraznou oporou a kapitánkou tímu, ktorý v sezóne 1973/74 dosiahol výnimočný úspech - v prvej československej lige obsadil štvrté miesto a stal sa majstrom Slovenska. "Pán tréner Juraj Filčák a dievčatá robili pre basketbal maximum," podčiarkla Viera Bebčáková. "Pre basketbal sme žili, záujem divákov bol obrovský, mnohí sa do telocvične ani nedostali. Ľudí sme si získali hrou aj vystupovaním, o nás bolo známe, že sme hráčky bojovníčky. Hráčky, ktoré majú

Viera Bebčáková prijíma gratuláciu od Ivana Čierneho. FOTO: IVANA MOTOLÍKOVÁ
Viera Bebčáková prijíma gratuláciu od Ivana Čierneho.
Foto
IVANA MOTOLÍKOVÁ
chuť hrať a sú technicky dobre vybavené. Navyše sme dokázali komunikovať s okolím."

Viera Bebčáková sa neskôr venovala aj trénerskej práci a v Slovenskej olympijskej akadémii sa jej parketou stala mládež a organizovanie vedomostných súťaží o olympizme pre všetky stupne škôl. "Keby som sa opäť mala rozhodnúť, či venovať svoje pôsobenie rozvoju olympizmu, neváhala by som a rozhodla sa rovnako," zdôraznila jubilantka. V roku 2013 sa stala podpredsedníčkou Olympijského klubu Prešov. "Našimi prioritami v klube sú práca s mládežou, spolupráca so školami, Olympijský deň, Olympijské festivaly detí a mládeže, Olympijský odznak všestrannosti. Pozornosť tiež venujeme seniorom." 

Slovenský olympijský výbor ju za športové výsledky, aktivitu v športe a v olympijskom hnutí ocenil Cenou Matyldy Pálfyovej. Za rok 2010 dostala výročné ocenenie Slovenského olympijského výboru - Cenu prof. Vladimíra Černušáka za propagáciu a šírenie olympijských myšlienok. V roku 2011 si prevzala Čestné uznanie Klubu fair play SOV za celoživotné pôsobenie v duchu fair play. V roku 2013 jej Medzinárodný olympijský výbor udelil výročnú cenu k 150. výročiu narodenia Pierra de Coubertina s názvom Šport - škola života.

Viera Bebčáková oslávila v nedeľu 8. februára 70. narodeniny.

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque