Šport a olympizmus
8 min. čítania

Predstavujeme Nadáciu SOŠV: Podpora od talentov až po seniorov

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Víťazka projektu „Ukáž sa!“ v roku 2022, šortrekárka Tamara Tokárová.

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) hrá významnú úlohu v podpore športovcov a športovej rodiny na Slovensku. Od svojho vzniku v roku 2004 sa snaží poskytovať podporu od mládežníckych kategórií až po exšportovcov v dôchodkovom veku. Tento rok oslavuje svoje 20. výročie. 

„Pohyb je súčasťou zdravého životného štýlu, a preto je našou ambíciou podporovať rôzne zaujímavé športové aktivity na Slovensku,“ hovorí Zuzana Vodáčková, riaditeľka Nadácie SOŠV. „Veríme, že prostredníctvom našich projektov prilákame k športovaniu a tým aj k pohybu čo najviac ľudí na Slovensku, a prispejeme k udržaniu ich kondície a zdravia.“

„Pre takýto druh filantropickej práce sa človek musí v nej nájsť. A dá sa povedať, že sa musí pre túto prácu narodiť. Často čítame mnohé silné príbehy, ktoré s nami zamávajú, a na druhej strane máme moc alebo silu pomôcť a podporiť konkrétneho žiadateľa. Táto práca je pre mňa oduševnením. Do práce chodím veľmi rada a teším sa, že mám silné puto s ľuďmi, s ktorými prichádzam do kontaktu cez nadáciu,“ hovorí Vodáčková. „Vidieť tiež, ako naša podpora pomáha ľuďom a ako sa mladí športovci stávajú úspešnými, je pre mňa veľkým potešením,“ pokračuje.

Od svojho vzniku nadácia prešla mnohými zmenami. „Hoci nadácia vznikla v roku 2004, jej činnosť sa výrazne aktivizovala až po roku 2017, keď sa správcom stal prezident SOŠV Anton Siekel,“ vysvetľuje Vodáčková. Pod jeho vedením sa nadácia rozšírila o nové projekty a zvýšila svoje finančné zdroje. „V začiatkoch mala nadácia obrat len okolo 5000 eur ročne. Dnes sa snažíme podporovať športovcov sumou minimálne 100 000 eur ročne, niekedy až 150 000 eur, v závislosti od sponzorov a donorov,“ dodáva.

Riaditeľka Nadácie SOŠV Zuzana Vodáčková pri darovaní krvi na jednej z tradičných akcií nadácie.
Riaditeľka Nadácie SOŠV Zuzana Vodáčková pri darovaní krvi na jednej z tradičných akcií nadácie.

PROJEKTY PRE MLADÝCH ŠPORTOVCOV 

Jedným z hlavných cieľov nadácie je podpora mladých talentov. Prostredníctvom projektov „Ukáž sa!“ a „Juniorský olympijský tím“ nadácia vytvára priestor pre mladé športové nádeje, aby mohli rozvíjať svoj potenciál a dosahovať úspechy na národnej aj medzinárodnej úrovni. Tieto projekty poskytujú finančnú podporu, ale aj služby mentálneho kouča, mediálny priestor či spoločný teambuilding s názvom JOT Games.

„Je krásne sledovať, ako sa mladí športovci, ktorí sa prihlasovali do našich projektov ako 10-12-roční, dnes stávajú vrcholovými športovcami a dosahujú úspechy na medzinárodnej scéne,“ dodáva Vodáčková. „Naším cieľom je do budúcnosti viac otvoriť tieto projekty aj pre kolektívy, aby sme mohli podporiť ešte viac talentov.“

JUNIORSKÝ OLYMPIJSKÝ TÍM: Slovenský olympijský a športový výbor  a Nadácia SOŠV zostavujú z minimálne 20 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím (JOT). Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky.

„Aby sme si vychovali novú generáciu úspešných slovenských reprezentantov, je nevyhnutné podchytiť si už dnes mládežníckych športovcov, ktorí preukazujú svoj talent,“ vysvetľuje prezident SOŠV Anton Siekel.

V minulosti sa v Juniorskom olympijskom tíme objavilo viacero športovcov, ktorí sa presadili aj na medzinárodnej úrovni. Členmi JOT boli napríklad vodná slalomárka Eliška Mintálová, atlétky Viktória Forster a Gabriela Gajanová, strelkyňa Vanesa Hocková (všetky sa kvalifikovali na OH 2024 v Paríži), či biatlonisti Ema Kapustová a Jakub Borguľa.

„Je to pre mňa veľká česť. Som hrdý, že sa mi podarilo dostať sa do užšieho výberu perspektívnych juniorských športovcov z celého Slovenska. Podmienky pre mladých športovcov na Slovensku nie sú vždy ideálne. Výhody členstva v JOT pomáhajú suplovať to, čo si pri príprave športovca nemôžu dovoliť kluby a zväzy,“ povedal o nadačnom projekte v minulosti džudista Benjamín Maťašeje.

JOTGAMES 2022
Benefitom pre členov Juniorského olympijského tímu je aj účasť na teambuildingu JOT Games.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

UKÁŽ SA!: Ďalším z projektov pre talentovanú mládež je „Ukáž sa!“ Cieľom Nadácie SOŠV je podporiť talentovaných mladých športovcov, pomôcť im prekonať sociálne bariéry a dosiahnuť ich športové sny. „Veríme, že všetci mladí športovci by mali mať rovnakú príležitosť ukázať svoj talent a odhodlanie, a to bez ohľadu na ich sociálne alebo finančné zázemie,“ hovorí riaditeľka Nadácie SOŠV Vodáčková.

V súčasnosti prebieha už 9. ročník grantového projektu pre športovcov a športové kolektívy od 10 do 18 rokov. „Cez projekt ,Ukáž sa!´ každoročne podporujeme desiatky mladých športovcov, ktorí majú svoje sny. Doteraz sme rozdelili už takmer 400-tisíc eur. Tešíme sa, že traja podporení športovci z nášho grantového programu ,Ukáž sa!´ sa prebojovali na olympijské hry do Paríža. Pamätám si na príbeh cyklistky Nory Jenčušovej, ktorá síce napokon nedostala od Nadácie SOŠV podporu, ale aj ona si práve splní sen o účasti na olympijských hrách. Veríme, že cez projekt ,Ukáž sa!´ pomôžeme ďalším budúcim reprezentantom Slovenska,“ povedal predseda správnej rady Nadácie SOŠV Dušan Guľáš.

Okrem Jenčušovej sa v Paríži predstavila aj atlétka Viktória Forster, vodná slalomárka Zuzana Paňková či windsurfista Robert Kubín. Toto trio bolo v minulosti medzi finalistami projektu. Všetci získali finančnú podporu.

Tvárou prebiehajúceho 9. ročníka sa preto stala práve kanoistka Zuzana Paňková. „Opäť som si pozrela video, s ktorým som sa prihlásila do projektu ,Ukáž sa!´ Videla som malé dievčatko, ktoré snívalo, že jedného dňa pôjde na olympijské hry. A teraz sa jej ten sen splní. V duchu som to malé ja objala a povedala som mu, že to dokázalo. Keby to dievčatko nepracovalo na sebe tak, ako pracovalo, dnes by som nebola v olympijskej nominácii,“ hovorí vicemajsterka Európy v C1 a štvrtá žena olympijckých hier.

PODPORA PRE SENIOROV A BÝVALÝCH OLYMPIONIKOV 

OLYMPIJSKÉ SRDCE PRE SENIOROV: Nadácia SOŠV nezabúda ani na tých, ktorí svoj vrcholový športový život už ukončili. Projekt „Olympijské srdce pre seniorov“ je zameraný na bývalých olympionikov, športovcov a trénerov v dôchodkovom veku, ktorí si stále zaslúžia úctu a podporu. Projekt preto už deviaty rok spája bývalých športovcov a trénerov, ktorí nás reprezentovali na európskych a svetových podujatiach. Nadácia SOŠV v spolupráci s Kúpeľmi Dudince každoročne odmení olympionikov za ich športové výsledky a činnosť v športovom hnutí týždňovými liečebnými poukazmi.

Od vzniku projektu absolvovali kúpeľný pobyt mnohé osobnosti slovenského športu na čele s olympijskými medailistami Františkom Kunzom, Mariannou Némethovou-Krajčírovou, Dáriusom Rusnákom či ďalšie osobnosti v olympijských športoch Stanislav Kropilák, Jana Stašová, Mária Mračnová a mnohí ďalší, vrátane dlhoročných trénerov.

„Títo ľudia pre mňa znamenajú veľa. Častokrát sa z nich stali moji priatelia. Ich príbehy sú pre mňa veľkou inšpiráciou,“ hovorí Zuzana Vodáčková. „Chceme, aby vedeli, že na nich nezabúdame a že si ich prácu a úspechy veľmi vážime.“

DAROVANIE KRVI A PLAZMY 

Nadácia SOŠV už niekoľko rokov spolupracuje s Národnou transfúznou službou Slovenskej republiky na projekte Olympijská kvapka krvi. Projekt sa realizuje po celom Slovensku a s podporou mnohých športovcov upozorňuje na potrebu pravidelného darovania krvi, ako skutku, ktorý môže prispievať k záchrane ľudských životov.

„Každý rok organizujeme darovanie krvi a minulý rok sme začali kampaň na podporu darovania plazmy,“ uvádza riaditeľka Nadácie SOŠV a dodáva: „Kampaň ,Mám zlato v krvi´, v ktorej sa predstavili olympijskí víťazi Zuzana Rehák Štefečeková a Matej Tóth, veľmi zarezonovala a prišlo množstvo darcov.”

Medzi zvyčajnými darcami krvi je aj strieborný olympionik v džude Jozef Krnáč.
Medzi zvyčajnými darcami krvi je aj strieborný olympionik v džude Jozef Krnáč.

PLÁNY DO BUDÚCNOSTI 

Nadácia do budúcnosti plánuje posilniť svoje postavenie na Slovensku a rozšíriť svoje aktivity. „Naším cieľom je snaha o vytvorenie jednej z najväčších nadácií na Slovensku, aby sme mohli získať viac zdrojov a lepšie podporiť ľudí,“ hovorí Vodáčková. „Chceme tiež posilniť spoluprácu so Slovenskou asociáciou olympionikov, aby sme mohli napríklad identifikovať nové talenty a podporiť ich.“

V správnej rade je päť olympionikov 

Nadáciu Slovenského olympijského a športového výboru riadi správna rada, ktorá schvaľuje a usmerňuje jej činnosť. Každý grantový program a individuálne žiadosti prechádzajú cez správnu radu, ktorá zasadá raz za dva mesiace. Zasadnutia a organizáciu zasadnutí má na starosti riaditeľka nadácie. „Správna rada vždy pozostávala zo športovcov a funkcionárov, ktorí majú hlboké znalosti a skúsenosti v oblasti športu. Títo ľudia prinášajú do nadácie cenné nápady a nové podnety, čo nám umožňuje neustále sa zlepšovať,” hovorí riaditeľka Nadácie SOŠV Vodáčková.

Medzi členmi správnej rady je päť olympionikov – Martina Kohlová-Gogolová, Katarína Ráczová, Zuzana Rehák Štefečeková, Juraj Minčík a ako revízorka Mária Jasenčáková. Spolu majú na konte 16 olympijských účastí...

Správna rada Nadácie SOŠV: Dušan Guľáš (predseda), Anton Siekel (správca), Zuzana Vodáčková (riaditeľka), Kristína Czuczová, Martina Kohlová-Gogolová, Katarína Ráczová, Zuzana Rehák Štefečeková, Oliver Felszeghy, Ľubor Halanda, Juraj Minčík, Pavol Mutafov, Jaroslav Rybánsky (členovia), Mária Jasenčáková (revízorka).

Projekt
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque