Športové aktuality
2 min. čítania

Prezident Botswany vyhlásil po zlate Teboga štátny sviatok

Profile picture for user teraz.sk
Spravodajstvo
TERAZ.sk
Letsile Tebogo z Botswany vyhráva finále mužov na 200 metrov na Letných olympijských hrách 202 vo štvrtok 8. augusta 2024 v Saint-Denis vo Francúzsku. Foto: TASR/AP
Paríž 9. augusta (TASR) - Botswanský šprintér Letsile Tebogo nepriniesol svojim krajanom iba premiérové zlato z olympijských hier v histórii, ale aj oddych od pracovných povinností. Prezident juhoafrickej krajiny totiž po jeho triumfe na dvojstovke vyhlásil na piatok popoludnie štátny sviatok.

Dvadsaťjedenročný Tebogo vo štvrtkovom finále zdolal Američanov Kennyho Bednareka a Noaha Lylesa. Časom 19,46 sekundy vylepšil svoj vlastný africký rekord a navyše zabehol piaty najrýchlejší čas histórie na tejto vzdialenosti. Tebogo po pretekoch uviedol, že jediná vec, ktorá ho mrzí je, že momentu jeho najväčšej slávy sa už nedožila jeho mama Seratiwa, ktorá zomrela tento rok v máji.

"Jeho excelencia prezident Masisi chce povedať, že v mene všetkých občanov tlieska Letsilemu a ďakuje jeho zosnulej matke," napísal prezident Mokgweetsi Masisi vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach. Ďalej uviedol, že Tebogov úspech si zaslúži, aby sa "národ zastavil a oslávil ho tým najunikátnejším, najprimeranejším a najzodpovednejším spôsobom, ktorý sa zapíše do histórie republiky".

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque