Športové aktuality
4 min. čítania

Radosť z každého pokroku: Cítim sa dobre, beriem to deň za dňom, odkazuje Vlhová

Petra Vlhová.
Foto
TASR/Martin Baumann

Slovenská olympijská šampiónka Petra Vlhová pokračuje v zotavovaní sa po operácii zraneného pravého kolena. Absolvovala ju na uznávanej klinike Hospital di Valais vo Švajčiarsku u vyhľadávaného odborníka Oliviera Siegrista.

RADOSŤ Z KAŽDÉHO POKROKU

„Cítim sa dobre. Samozrejme, nie je to jednoduché, bolesti ešte sú, ale pomaly odchádzajú. Každým dňom je to postupne lepšie a lepšie,“ uviedla 28-ročná Liptáčka v krátkom videorozhovore pre Sport Management Company priamo zo spomenutej kliniky. Ako vnímala prvé momenty po zákroku? „Po anestéze som bola unavená, spala som v podstate skoro celý deň. Vnímala som, ale len tak na polovicu. Predovšetkým som teda oddychovala v izbe.“ Petra Vlhová má za sebou prvé dni na novej ceste, na ktorej na ňu čakajú veľké výzvy. „Tá najväčšia bude, samozrejme, postaviť sa znovu na lyže. Teraz to však beriem deň za dňom, aj preto, že každý deň je iný. Niektorý ľahší, iný ťažší. Naozaj je to hore-dole. Budem sa snažiť brať to postupne a aj malé kroky ma budú tešiť. Som nastavená tak, že čo bude, to bude. Verím, že budem robiť pokroky a uvidíme, ako to pôjde ďalej,“ dodala Petra Vlhová.

POŽIADAVKY SPLNENÉ

Jedným z ľudí z Niké Ski Team Petra Vlhová, ktorý je od zranenia neustále v blízkosti našej slalomárky, je fyzioterapeut Milan Gašpárek. Odborníka, ktorý bude riadiť proces rekonvalescencie, sme najskôr požiadali, aby vysvetlil, ako po zranení počas Svetového pohára v Jasnej pripravovali Petru na chirurgický zákrok. „Po konzultácii s doktorom sme dostali požiadavku, aby bola schopná urobiť plnú extenziu a 110-stupňovú flexiu v kolennom kĺbe, aby sa mu počas operácie lepšie manipulovalo s nohou. Ďalšia požiadavka bola odstránenie opuchu mäkkých tkanív poškodených pri úraze. A tretí predpoklad úspešného zákroku bol čo najviac obmedziť atrofiu, teda oslabenie stehenného svalu, a to z dôvodu stability kolena,“ vysvetlil Milan Gašpárek.

S Peťou pracovali dvojfázovo, štyri až päť hodín denne. „Postupne sme začali pridávať aj dlhšie prechádzky, najskôr s barlami a neskôr aj bez nich. Pridali sme tiež bazén, v ktorom najskôr Peťa kráčala, postupne robila aj rôzne cvičenia. Koleno sa zo dňa na deň zlepšovalo. Niektoré chvíle boli ľahšie, iné ťažšie, ale bolo vidieť progres v regenerácii kolena a v tom, ako sa zlepšuje rozsah mäkkých tkanív. V záverečnej fáze sa Peťa bola schopná posadiť aj na bicykel a urobiť celé pretočenie nohy. Po vzhliadnutí tohto videa aj doktor povedal, že je pripravená a môže ísť bez problémov na operáciu. Môžeme teda povedať, že táto fáza sa nám podarila.“ Milan je s Petrou aj vo Švajčiarsku. „Hneď na druhý deň po operácii sme začali s rehabilitáciou. Ideme podľa protokolu od pána doktora a podľa úkonov, ktoré boli počas operácie robené. Najbližších šesť týždňov nemôžeme plne zaťažiť pravú nohu z dôvodu fixovaného menisku. Pracujeme však na odstránení opuchu, pooperačných rán, na stimulácii a prevencii atrofie stehenného svalu. Postupne začíname pridávať cvičenia na hornú časť tela. Skoro stále má Peťa bandáž na chladenie a kompresiu proti opuchu. Taktiež používame elektrostimuláciu na prevenciu atrofie kvadricepsu,“ dodal Milan Gašpárek.

POĎAKOVANIE

Ako vnímala prípravu na operáciu samotná Petra? „Dôležité bolo, aby koleno odpuchlo, aby tam bola mobilita. Na zákrok sme sa naozaj dobre pripravili, za čo ďakujem mojim fyzioterapeutom Ivanke, Milanovi a Kikimu, ktorí so mnou strávili dva predoperačné týždne,“ vyhlásila Petra Vlhová.

Podujatia a športovci
paris
Ukazsa2024 Pankova

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV