Športové aktuality
4 min. čítania

Zuzana Rehák Štefečeková má najdôležitejšie už doma

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Zuzana Rehák Štefečeková prezentuje komisiu športovcov SOŠV počas stretnutia budúcich olympionikov v Šamoríne.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

„Sto dní pred olympijskými hrami v Paríži je to iná Zuzana Rehák Štefečeková ako napríklad 100 dní pred olympijskými hrami v Londýne 2012,“ hovorila obhajkyňa prvenstva z Tokia 2020 v streleckej disciplíne trap počas minulotýždňového spustenia štafety Naše farby, naše srdcia pri príležitosti odpočítavania významného míľnika do začiatku Hier XXXIII. olympiády. Uvedomuje si, že to najdôležitejšie už má doma – rodinu s dvoma synmi.

Zuzana Rehák Štefečeková je v plnej príprave na parížske olympijské hry. Od nedele sa predstaví na pretekoch Svetového pohára v katarskej Dauhe, ktoré sú zároveň aj olympijskou kvalifikáciou.

Obhajkyňa bez stresu

Ona sa stresovať o miestenku nemusí, vybojovala si ju už v roku 2022 na majstrovstvách sveta v Osijeku.

„Olympiáda sa mi približuje od momentu, ako som získala miestenku. Stále sú to rovnaké dni, neplynú rýchlejšie. Do začiatku je stále menej a menej dní, ale nerobím si z toho ťažkú hlavu,“ povedala Zuzana Rehák Štefečeková.

Prípravu na súboje na strelnici v Chateauroux má dôkladne premyslenú. Olympijská víťazka z Tokia ju začala koncom januára sústredením a pretekmi v španielskej Malage, koncom februára bola v Katare. Marec strávila na domácich strelniciach a na Kanárskych ostrovoch. Teraz ju čakajú preteky v Dauhe.

„Chcem sa porovnať s najlepšími, sú to prvé veľké preteky v sezóne. Bude tam prakticky každá zo svetovej špičky. Každá krajina využije možnosť vyslať maximálny počet pretekárok, takže tam bude veľká konkurencia. Na rozdiel od niektorých súperiek môžem strieľať bez stresu, mám už olympijskú miestenku,“ uviedla trojnásobná olympijská medailistka.

Príprava kombinovaná s rodinnými povinnosťami

Po pretekoch v Dauhe má v pláne aj ďalšie preteky Svetového pohára i majstrovstvá Európy v Taliansku. Na Apeninskom polostrove chce absolvovať aj sústredenia vrátane záverečného predolympijského.

„Viac-menej sa presťahujem na tri mesiace s prestávkami do Talianska,“ smeje sa.

Okrem prípravy stíha úspešná trapistka aj rodinné povinnosti. Starostlivosť o dvoch synov jej pomáha aj psychicky. Vďaka nim sa zmenila záverečná príprava na vrcholné podujatia. Aj kvôli nim hovorí, že je iná ako pred dvanástimi rokmi.

„Synovia rastú a potrebujú ma. Chcú so mnou stráviť viac času. Snažím sa kombinovať čas s rodinou a čas na tréning. Pripravujem sa kratšie ako v minulosti, ale o to intenzívnejšie,“ vysvetľuje 40-ročná strelkyňa.

Na olympijskej strelnici vo francúzskom Chateuaroux doteraz nestrieľala. Vlani sa jej pre časovú kolíziu nepodarilo dostať do mesta vzdialeného 3 hodiny cesty od Paríža na predolympijské preteky. Ťažkú hlavu si však z toho nerobí.

„Videla som strelnicu zatiaľ na fotografiách a videách. Je však niečo iné vidieť strelnicu na obrázku a byť na nej v reálnom čase. Ani do Tokia som dopredu necestovala a napokon to dopadlo dobre,“ priznala.

Strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková nazbierala v trape zlatú i dve strieborné medaily.
Strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková nazbierala v trape zlatú i dve strieborné medaily.
Foto
Ján Súkup

Pripravená na tlak

Zuzana Rehák Štefečeková je pripravená aj na tlak zo strany verejnosti a médií. Z každých olympijských hier, na ktorých štartovala, sa domov vracala s medailou. Z Pekingu 2008 i z Londýna 2012 so striebornou, z Tokia 2020 so zlatou. Tento fakt vníma, ale ruky a hlavu jej nebude zväzovať.

„Každá z nás sa postaví na preteky s cieľom vyhrať. Uvidím, čo sa mi podarí tentoraz. Vzhľadom na moje olympijské výsledky čokoľvek prinesiem, bude sa to možno pokladať div že nie za neúspech, ak to nebude zlato. Osobne však budem bojovať sama za seba, lebo mám rada tento šport, tento život. Výsledok, ktorý dosiahnem, nebude o mne hovoriť, aká som športovkyňa,“ doplnila Zuzana Rehák Štefečeková, ktorá chce na olympijskú súťaž nastupovať bez stresu.

Pred jej začiatkom si chce uvedomiť, že „najdôležitejšie veci už mám. Rodinu, deti a spolu s nimi aj olympijské medaily. Dávajú mi veľkú výhodu v porovnaní s konkurentkami.“

paris
Ukazsa2024 Pankova

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV