Športové aktuality
2 min. čítania

Riner triumfoval nad 100 kg a zapísal sa do histórie

Profile picture for user teraz.sk
Spravodajstvo
TERAZ.sk
Francúz Teddy Riner na olympijských hrách v Paríži 2. augusta 2024. Foto: TASR/AP
Paríž 2. augusta (TASR) - Francúz Teddy Riner vybojoval na OH v Paríži zlatú medailu v kategórii nad 100 kg a stal sa najdekorovanejším džudistom v olympijskej histórii. Pod piatimi kruhmi získal už svoj šiesty cenný kov, z toho rekordné štvrté zlato (4-0-2). Riner, ktorý počas otváracieho ceremoniálu spoločne s atlétkou Marie-Jose Perecovou zapálili olympijský oheň pre hry v Paríži, zdolal vo finále v Champ-de-Mars aréne Kima Min-jonga z Kórejskej republiky na ippon. Bronz získali Temur Rachimov z Tadžikistanu a Uzbek Ališer Jusupov, premožiteľ Slováka Máriusa Fízeľa v 2. kole.

Tridsaťpäťročný Riner nedal vo finále majstrovi sveta Kimovi žiadnu šancu a rozradostil domáce publikum, v ktorom nechýbal ani francúzsky prezident Emmanuel Macron. Nadviazal na svoje triumfy z Londýna 2012 a Ria 2016 a stal sa po Japoncovi Tadahirom Nomurovi (1996-2004) iba druhým džudistom v histórii, ktorý na OH vybojoval tri individuálne tituly. Štvrtý pridal pred tromi rokmi v Tokiu v miešanej tímovej súťaži. Riner má ešte šancu zveľadiť svoju olympijskú zbierku, v sobotu sa predstaví v tímovej súťaži.

V súbojoch o tretie miesto Rachimov zvíťazil nad Andym Grandom z Kuby na waza-ari a Jusupov zdolal Japonca Tacuru Saita na ippon.

džudo

muži nad 100 kg

o 3. miesto: Temur Rachimov (Tadž.) - Andy Granda (Kuba) na waza-ari

Ališer Jusupov (Uzb.) - Tacuru Saito (Jap.) na ippon

finále:

Teddy Riner (Fr.) - Kim Min-jong (Kór.rep.) na ippon


Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque