Šport a olympizmus
3 min. čítania

Rokovala rada pre rozvoj športu SOŠV

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Rada pre rozvoj športu SOŠV sa stretla v sídle SOŠV pod vedením predsedu Petra Korčoka.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

V roku 2023 bolo zaradených do top tímu 272 športovcov z 38 športov. Priemerný príspevok na prípravu jedného športovca bol 20 300 eur. Aj tieto informácie zazneli počas stredajšieho rokovania rady pre rozvoj športu Slovenského olympijského a športového výboru, ktoré viedol jej predseda a viceprezident SOŠV Peter Korčok.

Na rokovaní sa zúčastnil štátny tajomník pre šport Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Krišanda. Členom rady predstavil pripravovanú organizačnú štruktúru nového rezortu pre šport a cestovný ruch. Ministerstvo bude aktívne komunikovať s rezortnými športovými strediskami ministerstiev vnútra (Športové centrum polície) a obrany (Vojenské športové centrum Dukla) i školským športom, ktorý zostane naďalej v gescii ministerstva školstva. V súčasnosti sa pracuje na delimitácii zamestnancov a kompetencií na pripravované nové ministerstvo.

Ján Krišanda zároveň potvrdil už známu informáciu, že národná lotériová spoločnosť TIPOS prejde kompletne pod gesciu ministerstva pre šport a cestovný ruch, čo vníma ako silný nástroj na podporu zvýšenia financovania športu. Športové zväzy by mali dostať už v budúcom roku o 20 percent viac ako doteraz. Aj do Fondu na podporu športu poprúdi namiesto doterajších 20 miliónov až 50 miliónov eur.

Na rokovaní rady pre rozvoj športu sa zúčastnil aj štátny tajomník pre šport Ján Krišanda.
Na rokovaní rady pre rozvoj športu sa zúčastnil aj štátny tajomník pre šport Ján Krišanda.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Koordinátor pracovnej skupiny odborníkov pre Top tím Richard Galovič informoval o financovaní elitných slovenských športovcov. Do konca tohto roka by sa mali uskutočniť oponentúry harmonogramu športovej prípravy pre všetkých potenciálnych i budúcich olympionikov v Paríži, v januári príde na rad ďalšia skupina športovcov. Richard Galovič poukázal, že aj keď sú kritériá široké a otvorené, do Top tímu sa nedostane nikto, kto nesplnil základné výkonnostné parametre. V poslednom čase sa osvedčilo zaradenie mladých športovcov mladších ako 18 rokov a otvorili sa aj možnosti viac sa postarať o tých, ktorí splnili kritériá na štart na olympijských hrách.

Do budúcnosti je podľa názoru viacerých ďalších členov Rady pre rozvoj športu potrebné diskutovať o celom koncepte Top tímu. V diskusii sa napríklad hovorilo o tom, či nezúžiť ešte viac skupinu podporovaných športovcov, alebo neprioritizovať niektoré športy.

Riaditeľ športového oddelenia SOŠV Roman Buček zasa predstavil členom rady plány prípravy olympijských hier v Paríži. Na Rade pre rozvoj športu sa hovorilo aj o možnosti novelizovať Zákon o športe a otvorili sa aj ďalšie aktuálne problémy týkajúce sa slovenskej športovej obce.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV