Športové aktuality
5 min. čítania

Sestry Fialkové a Slovenský zväz biatlonu našli kompromis a dohodli sa, mediácia na pôde SOV sa pretiahla na viac než jedenásť hodín!

Ľubomír Souček

BRATISLAVA 28. novembra (SOV) – Od desiatej ráno s dlhšou obedňajšou prestávkou až do štvrť na desať večer trvalo mediačné konanie na pôde Slovenského olympijského výboru (SOV), ktoré vedenie SOV zvolalo v snahe nájsť zmier medzi biatlonovými olympioničkami Paulínou a Ivonou Fialkovou na jednej strane, a Slovenským zväzom biatlonu na druhej strane. Našťastie, námaha priniesla vytúžený úspech. Veľmi náročné rokovanie napriek skeptickým predpokladom niektorých aktérov napokon viedlo k dohode a k nájdeniu kompromisu pri formuláciách v zmluve reprezentantiek so zväzom.

Na záver rokovania Paulína a Ivona Fialkové aj prezident zväzu Tomáš Fusko podpísali zmluvu, ktorá sestrám Fialkovým umožní reprezentovať Slovensko v nadchádzajúcej súťažnej sezóne. Tá sa začne

Tesne pred podpisom zmluvy pre novinárov predstúpili právny zástupca sestier Fialkových Peter Haňdiak, viceprezident SOV a hlavný mediátor Jozef Gӧnci a prezident SZB Tomáš Fusko. FOTO: ĽUBOMÍR SOUČEK
Tesne pred podpisom zmluvy pre novinárov predstúpili právny zástupca sestier Fialkových Peter Haňdiak, viceprezident SOV a hlavný mediátor Jozef Gӧnci a prezident SZB Tomáš Fusko.
Foto
ĽUBOMÍR SOUČEK

už tento víkend pretekmi SP v slovinskej Pokljuke. Ani jedna zmluvná strana nechcela špecifikovať, o aký kompromis išlo.

Z poverenia prezidenta SOV Antona Siekela, ktorý je momentálne na valnom zhromaždení Asociácie národných olympijských výborov v Tokiu, viedol mediačné rokovanie viceprezident SOV Jozef Gӧnci. Do jeho portfólia zodpovednosti v tejto funkcii patrí starostlivosť o olympionikov a športovcov. Za SOV sa na rokovaní podieľal aj viceprezident pre športy Peter Korčok. Slovenský zväz biatlonu zastupoval prezident Tomáš Fusko, viceprezident a zároveň šéf komisie športovcov SZB Pavol Hurajt, generálna sekretárka Silvia Šarkőziová, člen disciplinárnej komisie Pavel Melichar a právny zástupca Tomáš Suchý. Za sestry Paulínu a Ivonu Fialkové boli prítomní aj ich otec Peter Fialka a právny zástupca Peter Haňdiak. Na rokovaní sa zúčastnili aj hlavná kontrolórka športu v SR Alica FisterováRoman Benčík, veliteľ VŠC Dukla Banská Bystrica – zamestnávateľa oboch biatlonových reprezentantiek.

Momentka z rokovania, ktoré malo maratónsku dĺžku. FOTO: ĽUBOMÍR SOUČEK
Momentka z rokovania, ktoré malo maratónsku dĺžku.
Foto
ĽUBOMÍR SOUČEK

„Dnes sme sedeli spolu jedenásť hodín, ale tomuto rokovaniu predchádzali stovky hodín debát. Snažili sme sa ochrániť česť slovenského športu. Dnešok bol pre nás veľmi dôležitý z pohľadu zastavenia demolácie verejnej mienky voči slovenskému športu a biatlonu. Za SOV môžem deklarovať, že sme nikdy neprestali veriť, že túto zmluvu sa dnes podarí podpísať. Urobili sme pre to všetko. Športu sa môžeme pozrieť pokojne do očí a všetky pochybnosti, že šport si nevie upratať vo vlastnej kuchyni, sme dnešným maratónom diskusií vyvrátili,“ povedal pre médiá tesne pred podpisom zmluvy viceprezident SOV a hlavný mediátor Jozef Gӧnci.

„Nemám pocit šťastia a mrzí ma, že vôbec muselo dôjsť k takejto krajnosti, keď sme čestne a zodpovedne nastavovali systém fungovania nášho športu a že sme museli takto zložito hájiť naše práva a dopracovať sa k zmluve. Ale úprimne ma teší, že sa to podarilo a že zajtra môžeme ísť na športovisko bez toho, že by sme sa museli opierať o právnikov a hľadať texty v zmluve. Dnes máme korektnú zmluvu, ktorá v prvom rade háji záujmy športovcov, ale samozrejme aj záujmy nášho zväzu,“ uviedol následne prezident SZB Tomáš Fusko.

Až po skončení náročných rokovaní sa Paulína (vľavo) a Ivona Fialkové usmievali. FOTO: ĽUBOMÍR SOUČEK
Až po skončení náročných rokovaní sa Paulína (vľavo) a Ivona Fialkové usmievali.
Foto
ĽUBOMÍR SOUČEK

Právny zástupca sestrier Fialkových Peter Haňdiak doplnil: „Aj pre nás je to výborná správa. Dnes sme sa dozvedeli, že sestry Fialkové nie sú pod disciplinárnou sankciou. To bol veľmi významný faktor pre dnešné rokovanie o zmluve. Druhá dôležitá vec je, že došlo k výraznému testovaniu verejného záujmu a práve tento verejný záujem jednoznačne deklaruje, že v dnešný deň sme boli odsúdení sa dohodnúť. A treťou veľkou vecou z pohľadu Zákona o športe je, že šport ako taký v zastúpení Slovenského biatlonového zväzu uniesol svoju autonómiu. Je to veľmi dôležité pre to, aby si zväzy spravovali svoje veci. Je to veľmi dobrá správa pre ostatné zväzy, ktoré si z tohto procesu môžu brať príklad.“

„Boli to naozaj ťažké hodiny, ale nielen tieto hodiny - ťažké to bolo už niekoľko mesiacov predtým. Som veľmi rada, že sme dospeli k tomu, k čomu sme dospeli. Ja za seba môžem sľúbiť, že urobím úplne všetko, čo je v mojich silách, aby som svojimi výsledkami štátu aj verejnosti a fanúšikom vrátila podporu. Som rada, že sme ten kompromis našli a že vďaka tomu môžem reprezentovať našu krajinu a venovať sa športu, ktorý milujem. Možno z nás toto všetko urobí ešte odolnejšie športovkyne,“ povedala tesne po podpise zmluvy Paulína Fialková.

Jej sestra Ivona Fialková dodala: „Bolo to veľmi náročné po psychickej aj fyzickej stránke. Padol nám kameň zo srdca, že sa podarilo uzatvoriť túto zmluvu. Ďakujem za obrovskú podporu, ktorú sme ani nečakali. Som šťastná, že sme sa stretli za účasti významných osobností a uzavreli sme to. Som rada, že od dnešného dňa som znovu športovkyňa a reprezentantka, ktorá ide podávať výkony.“

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque