Športové aktuality
4 min. čítania

Slovensku sa črtá nečakaná šanca mať golfistu na OH 2020, o naše občianstvo žiada známy Rory Sabbatini

TASR, sou
Golfové eso Rory Sabbatini by onedlho malo mať slovenské občianstvo.
Foto
SOV/ĽUBOMÍR SOUČEK

Bratislava 5. októbra (TASR, sou) - Slovensko bude mať golfistu svetového formátu. Slovenské občianstvo by mal v krátkom čase získať juhoafrický rodák žijúci v USA Rory Sabbatini, ktorý už má podanú žiadosť oň. Sabbatini, ktorý má slovenskú manželku, počas kariéry vyhral šesť turnajov PGA Tour a v roku 2007 bol druhý na Masters. Bývalý hráč elitnej desiatky svetového rebríčka, ktorý bol v roku 2007 na ôsmom mieste (aktuálne je na 163. mieste) má veľkú šancu reprezentovať Slovensko aj na OH 2020 v Tokiu. Slovenská golfová asociácia (SKGA) predstavila Sabbatiniho na piatkovej tlačovej konferencii v Bratislave.

Štyridsaťdvaročný Sabbatini je profesionálny golfista, ktorému v zozname najlepšie zarábajúcich golfistov sveta patrí 27. miesto. Pred štyrmi rokmi sa oženil so Slovenkou Martinou Štofaníkovou. Rodák z Durbanu by po získaní občianstva mal reprezentovať Slovensko na významných medzinárodných podujatiach a nemal by byť pre neho problém splniť kvalifikačné kritériá pre štart na OH 2020. V Tokiu by sa malo predstaviť 60 hráčov zo svetového renkingu, jednu krajinu však môžu reprezentovať maximálne štyria golfisti, čo znamená, že z úvah vypadne viacero Američanov, Britov, Novozélanďanov či Juhoafričanov. Do tzv. olympijského rebríčka sa rátajú turnajové výsledky od 1. júla 2018 až 22. júna 2020. Na olympijské hry sa spolu kvalifikuje 60 hráčov z tohto rebríčka,ktorý je odvodený z celkového svetového rebríčka, pričom v redukovanom poradí je Sabbatini aktuálne na 46. mieste. Ak sa do stanoveného termínu v júni 2020 udrží v prvej šesťdesiatke redukovaného poradia, Slovensko bude mať po prvý raz v histórii súťažné zastúpenie v golfovom olympijskom turnaji.

"Na OH by sa v tejto chvíli dostal aj hráč zo 250. miesta svetového rebríčka, čiže Rory by sa s prehľadom kvalifikoval. Pokiaľ sa podarí tento cieľ naplniť, bude to úžasná správa, niečo obrovské. Olympiáda je unikátne podujatie, ktoré sa koná raz za štyri roky, reprezentuje tam krajinu, hrá sa o medaily... Budeme sa na to všetci tešiť," povedal viceprezident Slovenskej golfovej asociácie (SKGA) Rastislav Antala, jeden z hlavných iniciátorov Sabbatiniho prestupu do slovenských farieb.

Golf sa na OH 2016 po 112 rokoch od OH 1904 v St. Louis vrátil do olympijského programu. V Riu však viacerí špičkoví hráči neštartovali, respektíve odmietli svoju účasť, čo najviac zdôvodňovali obavami z vírusu zika. Podľa Sabbatiniho to v Tokiu bude iné a záujem golfistov o štart na OH 2020 bude určite väčší. Sám má k olympijským hrám veľmi kladný vzťah. "Je to špecifické podujatie. Kým na turnajoch hráte sám za seba, na olympiáde hráte za celú krajinu. Myslím si, že ak má niekto možnosť reprezentovať svoju krajinu na OH, tak by túto možnosť mal využiť. Veď koľko detí na svete sníva o tom, že sa raz predstaví pod piatimi kruhmi," povedal.

Myšlienku štartu Sabbatiniho na OH podporil aj Slovenský olympijský výbor. "SOV má za jednu z hlavných úloh napomôcť rozvoju športových odvetví. A keď golf je vo svete veľmi rozvinutý šport, na Slovensku ešte stále potrebuje nejakú pomoc. Veľmi oceňujeme Roryho snahu napomôcť rozvoju golfu u nás," vyslovil sa športový riaditeľ SOV Roman Buček.

"Je pre mňa česť, že budem môcť reprezentovať Slovensko. Účasť na olympiáde by bol pre mňa obrovský zážitok. Takisto chcem pomôcť k rozvoju slovenského golfu, aby viac detí začalo hrávať tento šport. Viem, že golf je na Slovensku malý šport. Verím, že sa nám tu podarí založiť novú golfovú generáciu," povedal Rory Sabbatini.

"Je to obrovská príležitosť posunúť slovenský golf na úplne inú úroveň a to nehovoríme len o olympijských hrách, ale aj o potenciálnej účasti slovenského golfistu napríklad na Ryder Cupe alebo iných významných svetových podujatiach. Veríme, že tento krok bude mať zásadný vplyv na rozvoj golfu na Slovensku. Deti potrebujú vzory, bez nich si ťažko nachádzajú cestu k športu. Tým, že Rory bude hrávať najvyššej úrovni - na turnajoch PGA Tour v USA - sa budú o to viac zaujímať aj médiá a pokiaľ by sa mu podarilo vyhrať nejaký turnaj, tak by ako vzor mohol prilákať deti k tomuto športu," doplnil viceprezident SKGA Rastislav Antala.
      
Sabbatinimu sa zo slovenských ihrísk najviac páči Penati Golf Resort v Šajdíkových Humenciach. Trénovať však plánuje naďalej na Floride.   

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque