Šport a olympizmus
5 min. čítania

Šport a spoločnosť 2024: Podpora športovanie detí a mládeže je dôležitá

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Školský šport, športová infraštruktúra a organizácia medzinárodných športových podujatí na Slovensku boli hlavné témy druhého dňa konferencia Šport a spoločnosť 2024, ktorá sa uskutočnila v Poprade. Zástupcovia SOŠV v diskusii skonštatovali, že len 29 % detí do 15 rokov napĺňa požiadavku WHO na 60 minút pohybovej aktivity denne či myšlienku, že Slovensko môže usporiadať multišportové podujatie po úroveň zimných olympijských hier mládeže. 

Konferenciu Šport a spoločnosť organizujú Slovenský olympijský a športový výbor a Slovenský futbalový zväz pod záštitou Ministerstva cestovného ruchu a športu SR a za podpory partnerov, vrátane TIPOS a SLOVAKIA TRAVEL.

Školský šport a šport pre všetkých

Projektový manažér Olympijského odznaku všestrannosti Milan Špánik v úvodnej prezentácii dňa odprezentoval výsledky najväčšieho projektu školského športu na Slovensku, do ktorého sa v minulom školskom roku zapojilo vyše 40-tisíc detí. Skonštatoval, že 8 percent detí do 15 rokov trpí obezitou a mladí sa hýbu nedostatočne.

Grassroots aktivity Slovenského futbalového zväzu predstavil Cyril Janoško.

Soňa Jenčušová z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a mládeže SR, ktorá má na starosti školský šport, skonštatovala, že na ministerstve sledujú trend, že deti nechcú športovať a stúpa počet žiakov, ktorí majú ospravedlnené hodiny telesnej výchovy. „Vidíme priestor dostať tréner počas predpoludňajších časov do škôl, čím by sme im pomohli aj z finančnej stránky. Dôležitým faktorom je inklúzia a rovnosť. Našou úlohou v rámci školského športu je zapojiť predovšetkým deti, ktoré nie sú registrované v žiadnom športovom klube,“ skonštatovala Soňa Jenčušová.

Prezident Slovenského zväzu florbalu Martin Kopejtko predstavil aktivity, ktoré robia na zvýšenie členskej základne tohto dynamicky sa rozvíjajúceho športu. Všeobecne známe sú školské postupové súťaže, zväz inicioval aj veľkonočné a vianočné turnaje pre deti 3. a 4. ročníkov. Pri podujatiach oceňujú aj pedagógov, bez ktorých by nebol možný rozvoj športu a ani organizácia súťaží. Po skončení pandémie začal SZFB organizovať podujatia k aprílovému Medzinárodnému dňu florbalu.

Riaditeľ Centra voľného času Junior v Banskej Bystrici Julián Krull vysvetlil význam tohto zariadenia, ktoré sa venuje najmä stredoškolskej mládeži. Pravidelne organizuje rôzne športové súťaže pre školy.

Športové poukazy pre deti a podpora športu zo strany poisťovní

Podpredseda Národnej rady SR a predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko pripomenul vo svojom príhovore po skončení bloku o školskom športe, že práve na konferencii Šport a spoločnosť sľúbil vytvorenie samostatného ministerstva pre šport. Poukázal na veľkú dôležitosť jeho vzniku. Okrem cieleného rozšírenia športovej infraštruktúry v regiónoch a dobudovania Olympijského tréningového centra v Šamoríne sa chce v najbližšej dobe sústrediť aj na tému športových poukazov pre deti, ako aj podporu financovania športových aktivít zo strany zdravotných poisťovní. Dôležité je odbremenenie miest a obcí pri prevádzke športovísk. Zároveň pripomenul úzke prepojenie športu s cestovným ruchom, ktoré pri správnom fungovaní môžu štátu priniesť až 10 % celkového HDP.

Dopyt po financiách je väčší ako možnosti

V diskusii na tému Športová infraštruktúra a organizácia športových podujatí generálny sekretár SOŠV Jozef Libapoznamenal, že športoviská a tréningové centrá by mali byť rozumne rozčlenené po celom Slovensku. „Nastal čas, ak budú zdroje, aby sa budovali centrá olympijskej prípravy. Ani známe centrum v Šamoríne sa nedá plne využívať, keďže mu chýba multišportová hala. Dôležitá bude aj spoluúčasť športovej obce pri investíciách do projektov. To by mohla byť parketa pre SOŠV,“ povedal Jozef Liba, ktorý poukázal na zanedbaný stav športovísk na Štrbskom Plese.

V ďalšej diskusii priznal, že jednou z možností Budapešti pri kandidatúre na OH 2036 je aj zaangažovanie susedných štátov. Slovensko je schopné zorganizovať aj multišportové podujatia po úroveň zimných olympijských hier mládeže. „Po roku 2030 by sme podobné podujatie sa mohli pokúsiť získať, podporilo by to snahy o revitalizáciu športovísk a motivovalo aj mladých ľudí,“ poznamenal Jozef Liba.

Projekt organizácie majstrovstiev Európy do 21 rokov 2025 predstavila riaditeľka šampionátu Mária Berdisová. O aspektoch organizácie medzinárodných podujatí a rozvoja športovej infraštruktúry zasa hovoril vedúci príslušného odboru MCRŠ Tomáš Červeňák.

Predseda správnej rady Fondu na podporu športu Lukáš Pitek pripomenul, že v kontexte podpory významných športových podujatí je nevyhnutná aktívna legitimácia zo strany MCRŠ. FNPŠ disponuje v roku 2024 prostriedkami na úrovni 73 miliónov eur. „Dopyt je mnohonásobne väčší. Pri všetkých projektoch, ale najmä pri športovej infraštruktúre národného významu, je rozhodujúce štádium projektovej pripravenosti,“ zdôraznil Pitek.

Prezident SOŠV Anton Siekel na záver konferencie skonštatoval, že v Poprade zaznelo viacero zásadných otázok, ktoré je potrebné v najbližšom období zodpovedať. „Verím, že do ďalšej konferencie urobíme všetko preto, aby sme naplnili predstavené návrhy,“ povedal Anton Siekel. Minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi vyjadril vieru, že konferencia Šport a spoločnosť sa bude naďalej rozvíjať. Účastníkom pripomenul, že športová obec má otvorené na ministerstve dvere na akúkoľvek diskusiu. „Sme pripravení spoločne hľadať riešenia,“ skonštatoval Dušan Keketi.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque