Šport a olympizmus
4 min. čítania

Konferencia Šport a spoločnosť 2024 aj o budúcnosti slovenského športu

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

„Kam kráčaš slovenský šport? Vízie, podnety a návrhy pre budúcnosť a ďalší vývoj slovenského športu.“ V duchu tejto hlavnej témy sa počas štvrtka a piatka v popradskom komplexe AquaCity ponesie konferencia Šport a spoločnosť 2024. Pripravené sú prednášky a diskusie na témy, kde sa nachádza slovenský šport a kam a ako sa chce dostať ďalej.

Konferenciu Šport a spoločnosť organizujú Slovenský olympijský a športový výbor Slovenský futbalový zväz pod záštitou Ministerstva cestovného ruchu a športu SR a za podpory partnerov, vrátane TIPOSSLOVAKIA TRAVEL. Vlani sa konferencia konala krátko pred parlamentnými voľbami a viaceré politické strany sa na nej prihlásili k Deklarácii slovenského športu a ich predstavitelia počas svojich vystúpení prisľúbili naplnenie ich bodov. Jedným z nich bolo aj vytvorenie samostatného rezortu pre šport, ktorý podporili tri politické strany a ďalšie sa priklonili k samostatnému úradu pre športu.

Po olympijských hrách v Paríži 2024 sa veľa diskutovalo o stave slovenského športu. Načrtnúť vízie na jeho zlepšenie sa pokúsia aj diskutujúci a prednášajúci na konferencii Šport a spoločnosť 2024. Program konferencie pre takmer 150 účastníkov z rôznych sfér športového prostredia je rozdelený do piatich programových blokov.

V úvodný deň sa konferencia začne diskusiou s ministrom cestovného ruchu a športu SR Dušanom Keketim. Následne zástupcovia rezortu zodpovedného za šport odprezentujú svoje vízie a ciele.

V prvom popoludňajšom bloku sa bude hovoriť o individuálnych slovenských športoch. Športový riaditeľ SOŠV Roman Buček pripravil analýzu, ako sa vyvíjali počty slovenských športovcov na olympijských hrách, ktoré obdobia vývoja sú pre športovcov kritické i aké faktory a politické rozhodnutia ovplyvňovali slovenský šport. V následnej diskusii o víziách a plánoch i o konkrétnych krokoch ich inštitúcií budú diskutovať prezident Slovenského atletického zväzu a viceprezident SOŠV Peter Korčok, šéf Slovenského zväzu biatlonu Peter Vozár a olympijský víťaz a Matej Tóth, riaditeľ VŠC Dukla Banská Bystrica, ktoré zastrešuje viacero olympijských i neolympijských športov.  

ŠPORT A SPOLOČNOSŤ 2024

O dôležitosti mať dlhodobý plán a neklásť si len krátkodobé ľahko dosiahnuteľné ciele bude hovoriť na úvod bloku venovaného kolektívnym športom hovorca Slovenského futbalového zväzu Juraj Čurný. Do diskusie na tému „Bude mať Slovensko na olympiáde aj iný kolektívny šport ako hokej?“ sa zapoja prezident Slovenskej volejbalovej federácie Marek Rojko, CIO Slovenského futbalového zväzu Ján Letko a tréner hokejovej reprezentácie do 17 rokov a výkonný riaditeľ HC Slovan Bratislava Peter Kudelka. Marek Rojko predstaví aj spoločnú iniciatívu zástupcov volejbalu, basketbalu, hádzanej a florbalu zameranú na rozvoj týchto športov.

V programovom bloku „Školský šport a šport pre všetkých“ odprezentujú Milan ŠpánikCyril Janoško výsledky projektu Olympijský odznak všestrannosti a Grassroots aktivít SFZ. O fungovaní školského športu a športu pre všetkých v budúcnosti budú následne diskutovať Soňa Jenčušová z Ministerstva školstva, vývoja, výskumu a mládeže, Julián Krull z Centra voľného času Junior Banská Bystrica a prezident Slovenského zväzu florbalu Martin Kopejtko.

Pre rozvoj športu je dôležitá aj kvalitná športová infraštruktúra a organizácia medzinárodných športových podujatí. Veľa o tejto téme povedia Tomáš Červeňák (riaditeľ odboru športovej infraštruktúry a významných športových podujatí MCRŠ), Jozef Liba (generálny sekretár SOŠV), Mária Berdisová (výkonná riaditeľka SFZ Event) a Lukáš Pitek (predseda správnej rady Fondu na podporu športu).

Celá konferencia bude streamovaná. Výstupom by mali byť aj odporúčania pre slovenské športové hnutie.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque