Šport a olympizmus
6 min. čítania

ŠPORT A SPOLOČNOSŤ – Mládež musíme ku športu nielen pritiahnuť, ale ju aj pri športe udržať

Šport a spoločnosť

Začať pracovať v školách s mládežou a lepšie identifikovať talenty vo veku od 12 do 16 rokov by mohli zlepšiť výsledky slovenských športovcoch na medzinárodných podujatiach.  Podľa Ministra cestovného ruchu a športu SR Dušana Keketiho je práve toto cesta k zvýšeniu kvality a konkurencieschopnosti v slovenskom športe. Uviedol to počas prvého dňa dvojdňovej konferencie Šport a spoločnosť v Poprade.

Konferenciu Šport a spoločnosť organizujú Slovenský olympijský a športový výbor a Slovenský futbalový zväz pod záštitou Ministerstva cestovného ruchu a športu SR a za podpory partnerov, vrátane TIPOS a SLOVAKIA TRAVEL.

"Všetci asi vieme, že to začína v predškolskom veku a nejakých športových aktivitách. Ďalej to pokračuje v kluboch a v identifikovaní najväčších talentov, ktorým sa venujú kvalifikovaní tréneri. Ich výchova smeruje až po status reprezentanta a vrcholom sú OH a ZOH. Toto je celková reťaz činností, ktorá musí byť podporená systematicky a dlhodobo," uviedol Keketi.

Programové vyhlásenie vlády na obdobie 2023-2027 v oblasti športu obsahuje rozdelenie cieľov na 2 krátkodobé, 4 strednodobé a 1 dlhodobú prioritu. Dlhodobou je príprava stratégie športu 2036 a rast kvality športovej prípravy a športu v SR. Vznikom ministerstva sa dostalo výrazne viac peňazí do športu. Rozpočet Fondu na podporu športu (FnPŠ) sa strojnásobil z 20 na 60 miliónov eur a upravil sa aj spôsob prerozdeľovania finančných prostriedkov. "My vidíme náš prínos v tom, že budeme systematicky nastavovať financovanie športovej infraštruktúry a zväzov. Vieme identifikovať, alebo podporiť vzdelávanie trénerov, nastaviť nejaké pravidlá inklúzie a inovácie v športe. Športový prínos musí byť generovaný na zväzoch, alebo potom v spolupráci s SOŠV, ako strešnou organizáciou," povedal minister.

Medzi viacerými plánmi ministerstva je zabezpečiť v spolupráci so Slovenským olympijským a športovým výborom (SOŠV) starostlivosť mladých talentovaných športovcov na profesionálnej úrovni v spojitosti so vzdelávaním, čiže podporiť duálnu kariéru. Rovnako aj zriadenie Centier olympijskej prípravy pri Stredných športových školách:

"Myslím, že lyžovanie predložilo správnej rade Fondu na podporu športu nejaký koncepčný materiál s celkovou víziou rozvoja a to isté očakávame od ostatných národných športových zväzov. Diskutujeme ohľadom podpory výstavby národnej infraštruktúry v komplexe Šamorína. Do konca roka to ešte bude téma, máme tam viaceré časti národnej športovej infraštruktúry, ktorá bola identifikovaná aj na stretnutí športových zväzov. Pracujeme s nejakým veľkým komplexným zoznamom a identifikujeme, že čo je a nie je reálne. Sú tam aj projekty Národného streleckého centra i Národného cyklistického centra. Máme aj víziu ohľadom Zemníka, čo sú dlhodobo diskutované projekty a zatiaľ sa nikde nepohli. Hľadáme riešenia, ako zabezpečiť aj formou nejakého dlhodobého financovania posun v týchto projektoch," skonštatoval Keketi.

Podľa prezidenta Slovenského Olypijského a Športového Výboru Antona Siekela má tento ročník konferencie v sebe významné memento: "Zažil som ich viacero, rozoberali sme mnoho tém, o ktorých sme diskutovali a bol som častokrát z tých záverov spokojný. Hovoril som si, že máme dobrú komunikáciu a fakty, ale nemali sme poslucháča na druhej strane. Preto považujem práve tento ročník za veľmi dôležitý, lebo máme ľudí vo vláde, silné témy a najdôležitejšie sú nástroje, ako ich presadzovať. Častokrát som vravel, že je veľmi dôležité, aby naša spoločnosť pochopila, aký významný je šport. Práve na tej konferencii sa o tom vo viacerých blokoch rozpráva. Bol by som rád, keby sa nám takýmito argumentami na základe faktov, štatistík a ekonomických ukazovateľov podarilo presvedčiť, že šport nie sú iba zlaté olympijské medaily. V uplynulých rokoch sa dostal do úplnej periférie záujmu politických špičiek. No teraz máme obrovskú šancu a príležitosť ukázať, že aké rozličné a významné benefity prináša pre túto krajinu." 

Zároveň je veľmi dôležité pracovať na duálnej kariére športovcov, keďže len 4% z nich sa v športe uchytí.

Olympijské témy rezonovali aj v rámci kolektívnych športov. Prezident Slovenskej volejbalovej federácie Marek Rojko chce, aby mali národné športové zväzy možnosť lepšie a efektívnejšie vzdelávať trénerov z radov bývalých hráčov. Problémom podľa neho nie je pritiahnuť k športu mládež, je však problém si ju počas juniorského veku udržať. Zároveň upriamil pozornosť na nedostatok kvalitnej infraštruktúry vhodnej na halové športy.

Hokejový HC Slovan Bratislava sa zas podľa slov výkonného riaditeľa klubu Petra Kúdelku zameriava na vzdelávací program pre mládež. Cieľom klubu zároveň nie je len športová príprava, ale holistický rozvoj ľudskej osobnosti.

Víziu SFZ na najbližšie roky stelesňuje projekt Club Development, ktorý predstavil vedúci oddelenia IT SFZ Ján Letko.

„Pre nás je Club Development dôležitý preto, lebo rozvíjame futbal v takých rozmeroch, o akých sme doteraz ani nerozmýšľali. Chceme rozvíjať amatérsky futbal nie len v rámci infraštruktúry, ale aj v rámci komunikácie a marketingu. Chceme posunúť kluby do roku 2024 v rámci trvalo udržateľných procesov. Chceme prepájať školy, kluby, mestá a komerčných partnerov."

Ďalší problém, ktorý SFZ chce aktívne riešiť, je financovanie a vzdelávanie trénerov. Dôležitá je nie len metodika a práca s ľuďmi, ale najmä schopnosť využívať v tréningovom procese moderné technológie ako napríklad umelú inteligenciu a modernú dátovú analytiku.

Tlačový hovorca SFZ Juraj Čurný pripomenul aj veľké úspechy SFZ v posledných rokoch. Medzi mnohými inými vyzdvihol organizáciu šampionátu do 17 rokov, či blížiace sa EURO U21 2025, ktoré budeme pri formáte 16-stich tímov organizovať ako samostatná krajina vôbec po prvý krát v histórii podujatia.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque