Šport a olympizmus
4 min. čítania

Športové osobnosti pomáhali i motivovali k darovaniu krvi

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Byť hrdinom znamená dávať. Štyri desiatky osobností zo športového sveta sa rozhodli aj v duchu tohto hesla darovať to najvzácnejšie, čo majú vo svojom tele a zapojili sa do Športovej kvapky krvi, ktorú organizovali Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV), Národné športové centrum (NŠC) v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR v bratislavskom Dome športu. Darovalo sa takmer 14 litrov športovej krvi.

Krv počas stredajšieho predpoludnia darovali olympijskí medailisti Jozef Gönci, Jozef Krnáč, olympionici Peter Mlynár, Martina Kohlová, Marcel Lopuchovský, Iveta Putalová, medailista z mládežníckych šampionátov vo veslovaní Peter Strečanský, predseda správnej rady Nadácie SOŠV Dušan Guláš, výkonný riaditeľ SOŠV Gábor Asványi, riaditeľ NŠC Vladimír Baluška či zamestnanci SOŠV, NŠC a národných športových zväzov. Nedávne zdravotné problémy znemožnili darovanie krvi olympijskému víťazovi vo vodnom slalome Ladislavovi Škantárovi, ktorý prišiel osobne podporiť darcov krvi.

Už 161. raz prišiel darovať krv Peter Duchyňa.

Peter Strečanský sa na darovanie krvi pripravoval mentálne

Nadácia SOŠV v spolupráci s NŠC chcela Športovou kvapkou krvi, ktorá nadviazala na predošlé úspešné ročníky Olympijskej kvapky krvi, pripomenúť verejnosti potrebu darovania vzácnej tekutiny. Dôslednou lekárskou kontrolou napokon prešlo 31 osobností, ktoré mohli darovať krv. Medzi nimi bolo sedemnásť prvodarcov, medzi nimi aj mladí športovci Peter Strečanský, Rebeka Žibritová a Patrik Folťán, ktorí ukázali svojim kolegom, že nie je potrebné báť sa darovania ani v mladom veku či počas aktívnej športovej kariéry.

„Verím, že neodpadnem v priamom prenose. Pripravoval som sa predovšetkým mentálne.“ vravel krátko pred odberom člen Národného športového centra a Juniorského olympijského tímu Peter Strečanský. Po chvíli a odovzdaní 450 ml krvi odchádzal z lôžka s úsmevom: „Bolo to celkom v pohode. Vydržal som a som pripravený prísť aj nabudúce. Som zdravý, môžem darovať krv. Verím, že svojou trochou niekomu pomôžem a možno aj vďaka mojej krvi sa zachráni ľudský život. Je to maličkosť, ale pre niekoho iného môže byť veľmi dôležitá.“

Peter Strečanský počas darovania krvi.
Peter Strečanský počas darovania krvi.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Jozef Gönci sa darovaniu už nebráni

Ďalším prvodarcom bol aj strelec Jozef Gönci, ktorý bude mať čochvíľa 50 rokov. Pred odberom si u známych zisťoval, čo všetko musí urobiť, aby bol počas darovania i po ňom v pohode. „Aj som veľa pil, ale nakoniec asi málo, keďže mi hovorili, že mám hustú krv. Po odbere sa cítim dobre a verím, že rovnako to bude aj počas celého dňa. Bolo to niečo nové a vzrušujúce. Odteraz pôjdem darovať krv vždy, keď bude príležitosť. Darovaniu sa od tejto chvíle nebránim,“ povedal dvojnásobný bronzový medailista z olympijských hier.

Po oslovení, či by neprišiel darovať vzácnu tekutinu, nezaváhal. Rozhodol sa prakticky ihneď. „Darovanie sa konalo pod strechou Slovenského olympijského a športového výboru. Kde inde by som mal prísť prvýkrát darovať ako olympionik krv, ak nie pod hlavičkou olympijských kruhov. Srdcom sa k nim hlásim celý život,“ dodal Jozef Gönci.  

Jozef Gönci
Jozef Gönci daroval počas Športovej kvapky krvi svoju vzácnu tekutinu premiérovo.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Odkaz od Jozefa Krnáča: Netreba sa báť

Skúseným darcom je džudista Jozef Krnáč. Strieborný z Atén 2004 daroval krv štrnástykrát. Po kariére vrcholového športovca má väčší priestor na darovanie. „Nie je to nič nepríjemné. Chodím pravidelne darovať krv od konca mojej športovej kariéry. Už počas nej som vedel, že budem chcieť raz byť darca. Viackrát som strávil čas v nemocnici a viem, že darovaná krv skutočne pomáha. Asi to už na Zlatú Jánskeho plaketu nedotiahnem, ale chodím pravidelne, keď mi to moje zdravie umožňuje. Chcel by som aj pravidelnejšie, ale nie vždy je to možné,“ povedal Jozef Krnáč.

Všetkým, ktorí váhajú nad darovaním krvi, odkazuje: „Netreba sa báť. Vôbec to nebolí. Každá kvapka krvi pomôže.“

Rovnako darcovstvo podporuje aj Ladislav Škantár. Zlatý olympionik z Ria de Janeiro si uvedomuje, že krv je asi jediná tekutina, ktorá sa nedá špeciálne vytvoriť. „Človek nikdy nevie, kedy ju bude potrebovať. Krv je veľmi vzácna. Darovanie krvi má svoje čaro. Aj preto som prišiel dnes podporiť tých, ktorí darujú krv.“

Peter Mlynár
Peter Mlynár
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV