Šport a olympizmus
Bratislava
19 min. čítania

Športovci zo Slovenska na ZOH od premiéry v roku 1936: stručný chronologický sumár

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Návrat víťaza zimných olympijských hier na Slovensko je unikátna vec. Za bývalého Československa sme to zažili jediný raz, keď krasokorčuliar Ondrej Nepela prišiel domov po triumfe na ZOH 1972 v Sappore. Po ňom sa z triumfu na ZOH - dokonca trikrát - tešila od nás len biatlonistka Anastasia Kuzminová.
Foto
Archív SOŠM

Zimné olympijské hry píšu svoju históriu od roku 1924, ale slovenskí športovci sa vo výprave Československej republiky (ČSR) prvý raz objavili až na ZOH 1936 v Ga-Pa. Dovtedy však štartovali niektorí rodáci zo Slovenska vo výpravách Maďarska. Už na I. ZOH v Chamonix v roku 1924 súťažili traja rodáci zo Slovenska – združenári István Déván Béla Szepes (pôvodným menom Vojtech Strauch) a bežec na lyžiach Gyula Szepes (pôvodným menom Július Strauch).

ÉRA ČESKOSLOVENSKA

IV. ZIMNÉ OLYMPIJSKÉ HRY: GARMISCH-PARTENKIRCHEN (Nemecko) 1936

Pod piatimi kruhmi sa v Ga-Pa objavili dvaja slovenskí športovci. Hokejista Ladislav Troják prispel k štvrtému miestu družstva ČSR. Bežec na lyžiach Lukáš Michalák bol člen piatej štafety na 4x10 km a desiaty na 18 km.

V. ZIMNÉ OLYMPIJSKÉ HRY: ST. MORITZ (Švajčiarsko) 1948

Historicky prvý slovenský medailista zo ZOH - Ladislav Troják, člen strieborného družstva ČSR na ZOH 1948 v St. Moritzi.
Historicky prvý slovenský medailista zo ZOH - Ladislav Troják, člen strieborného družstva ČSR na ZOH 1948 v St. Moritzi.
Foto
Archív SOŠM

Hokejista Ladislav Troják sa dvanásť rokov po svojej olympijskej premiére už ako veterán stal vôbec prvým Slovákom so zimnou olympijskou medailou. Tím ČSR, ktorý viedol kanadský Slovák Mike (Matej) Buckna, získalo striebro, keď o zlato prišiel len vinou horšieho celkového skóre (Kanada mala skóre 69:5, ČSR 80:18, vzájomný zápas sa skončil 0:0). Troják, ktorý hral v prvom útoku, strelil päť gólov.

Vo výprave ČSR boli spolu štyria Slováci, bežec na lyžiach Štefan Kovalčík bol najlepší člen ôsmej štafety.

VI. ZIMNÉ OLYMPIJSKÉ HRY: OSLO (Nórsko) 1952

Hokejový brankár Jozef Záhorský bol člen štvrtého družstva ČSR. Okrem neho súťažil zo Slovákov v Osle už len bežec na lyžiach Štefan Kovalčík, ktorý bol znovu člen ôsmej štafety.

VII. ZIMNÉ OLYMPIJSKÉ HRY: CORTINA D´AMPEZZO (Taliansko) 1956

Spomedzi troch Slovákov vo výprave ČSR dosiahol najlepší výsledok krasokorčuliar Karol Divín, ktorý ako druhý najlepší Európan skončil v súťaži mužov piaty. Bolo to prvé bodované umiestenie športovca zo Slovenska v individuálnej disciplíne v histórii ZOH.

Člen piateho družstva hokejistov ČSSR bol brankár Ján Jendek.

VIII. ZIMNÉ OLYMPIJSKÉ HRY: SQUAW VALLEY (USA) 1960

Krasokorčuliar Karol Divín so striebrom zo ZOH 1960.
Krasokorčuliar Karol Divín so striebrom zo ZOH 1960.
Foto
Archív SOŠV

Krasokorčuliar Karol Divín predviedol heroický výkon, keď aj s natrhnutým svalom na nohe skončil druhý. Pretekár, ktorého trénoval Ivan Mauer, ako prvý slovenský športovec v histórii získal individuálnu medailu na ZOH. Vo výprave ČSSR boli okrem neho ešte štyria slovenskí športovci.

Vlajkonosič na otváracom ceremoniáli bol hokejový útočník Ján Starší. Bol to v histórii československej účasti na ZOH jediný Slovák, ktorému sa dostala takáto pocta. Okrem neho k štvrtému miestu družstva hokejistov prispel aj legendárny Jozef Golonka. Druhý tréner družstva hokejistov bol Ladislav Horský.

IX. ZIMNÉ OLYMPIJSKÉ HRY: INNSBRUCK (Rakúsko) 1964

Vo výprave ČSSR na ZOH v Innsbrucku bol dovtedy najvyšší počet Slovákov – až desať. K bronzu hokejového tímu prispeli traja Slováci: brankár Vladimír Dzurilla, obranca František Gregor a útočník Jozef Golonka. Pri rovnosti bodov tímov na 2. – 4. mieste rozhodovalo o ich umiestení celkové skóre (Švédsko 47:16, ČSSR 38:19, Kanada 32:17).

Medzi najlepších sa aj na svojej tretej olympiáde prebojoval veterán Karol Divín, keď skončil piaty. Najmladší účastník celých ZOH bol len 13-ročný ďalší krasokorčuliar Ondrej Nepela, ktorý sa o osem rokov neskôr stal olympijským víťazom...

Výpravu viedol Slovák Ján Šedivý.

Bronzové družstvo hokejistov ČSSR z Innsbrucku 1964. Trio Slovákov v hornom rade - štvrtý sprava František Gregor, vpravo od neho Vladimír Dzurilla a celkom na kraji Jozef Golonka.
Bronzové družstvo hokejistov ČSSR z Innsbrucku 1964. Trio Slovákov v hornom rade - štvrtý sprava František Gregor, vpravo od neho Vladimír Dzurilla a celkom na kraji Jozef Golonka.
Foto
Archív SOŠM

X. ZIMNÉ OLYMPIJSKÉ HRY: GRENOBLE (Francúzsko) 1968

V bránke strieborného družstva hokejistov ČSSR v Grenobli 1968 žiaril Vlado Dzurilla.
V bránke strieborného družstva hokejistov ČSSR v Grenobli 1968 žiaril Vlado Dzurilla.
Foto
Archív SOŠV

Družstvo hokejistov ČSSR po 20 rokoch znovu siahalo na olympijské zlato, ale nezískalo ho. V súboji s tímom ZSSR síce zvíťazilo 5:4, ale po prehre 2:3 s Kanadou sa o najcennejšiu medailu pripravilo záverečnou remízou 2:2 so Švédskom.

Kapitán a najlepší hráč strieborného tímu bol Jozef Golonka, ktorý bol s 10 bodmi (4 góly a 6 asistencií) piaty najproduktívnejší hráč celého turnaja. K bronzu z Innsbrucku 1964 pridal druhý cenný kov – rovnako ako ďalšia kľúčová postava strieborného družstva ČSSR, brankár Vladimír Dzurilla.

Medzi najlepších v tíme patril aj moravský rodák Václav Nedomanský, ktorý bol desať rokov hviezda Slovana Bratislava.

Vo výprave bolo spolu 7 Slovákov. Z nich popredné umiestenie dosiahol ešte krasokorčuliar Ondrej Nepela, ktorý skončil ôsmy.

Výpravu viedol Slovák Richard Nejezchleb.

Dvakrát radosť kapitána strieborného tímu hokejistov ČSSR Jozefa Golonku.
Dvakrát radosť kapitána strieborného tímu hokejistov ČSSR Jozefa Golonku.
Foto
Archív SOŠV

XI. ZIMNÉ OLYMPIJSKÉ HRY: SAPPORO (Japonsko) 1972

Historický úspech dosiahol krasokorčuliar Ondrej Nepela, ktorý sa ako prvý Slovák v histórii (a dodnes jediný rodák zo Slovenska) stal prvým víťazom ZOH. Už v povinných cvikoch si večný zverenec trénerky Hildy Múdrej utvoril prakticky nedostižný náskok. Olympijského víťaza, trojnásobného majstra sveta a päťnásobného majstra Európy v roku 2000 in memoriam vyhlásili za najúspešnejšieho slovenského športovca 20. storočia.

Spomedzi šiestich Slovákov vo výprave ČSSR sa z medailí tešili aj dvaja členovia bronzového družstva hokejistov. Brankár Vladimír Dzurilla získal už tretiu olympijskú medailu, čo bol dlho slovenský zimný rekord. V tíme s ním bol aj robustný obranca s delovou strelou Rudolf Tajcnár a dvaja slávni hráči českej národnosti, ktorí dlhodobo pôsobili na Slovensku – brankár Jiří Holeček a útočník Václav Nedomanský (s 9 bodmi za 6 gólov a 3 asistencie druhý najproduktívnejší hráč turnaja).

Výpravu viedol Slovák Vladimír Černušák.

Krasokorčuliar Ondrej Nepela (vpravo) vybojoval historické zlato, hokejový brankár Vlado Dzurilla získal už tretiu medailu.
Krasokorčuliar Ondrej Nepela (vpravo) vybojoval historické zlato, hokejový brankár Vlado Dzurilla získal už tretiu medailu.
Foto
Ján Súkup, archív SOŠM

XII. ZIMNÉ OLYMPIJSKÉ HRY: INNSBRUCK (Rakúsko) 1976

Hokejové družstvo ČSSR síce v Innsbrucku získalo striebro, ale zo Slovákov sa na ňom podieľal len jeden z dvojice trénerov Ján Starší. Tretieho brankára Pavla Svitanu povolali do výpravy z domu až dodatočne, keď družstvo zdecimovala chrípková epidémia a zranenie druhého brankára, ale medailu nedostal. V dvoch zápasoch však sedel na striedačke pripravený nastúpiť, takže medailistom de facto je.

Spomedzi šestice Slovákov dosiahla najlepšie individuálne výsledky zjazdárka Dagmar Kuzmanová, deviata v slalome aj v obrovskom slalome. Bežkyne na lyžiach Anna PasiarováGabriela Sekajová boli členky šiestej štafety ČSSR. Výpravu viedol Slovák Vladimír Černušák.

XII. ZIMNÉ OLYMPIJSKÉ HRY: LAKE PLACID (USA) 1980

Legendárne útočné hokejové trio v zložení Marián Šťastný, Peter Šťastný a Anton Šťastný. Je to doteraz jediná bratská trojica zo Slovenska, ktorá štartovala pod piatimi kruhmi.
Legendárne útočné hokejové trio v zložení Marián Šťastný, Peter Šťastný a Anton Šťastný. Je to doteraz jediná bratská trojica zo Slovenska, ktorá štartovala pod piatimi kruhmi.
Foto
Ján Súkup

Spomedzi ôsmich Slovákov vo výprave ČSSR vzbudzovalo najviac pozornosti bratské hokejové trio Mariána, Petra Antona Šťastných. Napriek ich vysokej efektivite (Peter bol so 14 bodmi za 7 gólov a 7 asistencií druhý najproduktívnejší hráč turnaja, Marián s 5 gólmi a 6 asistenciami ôsmy) až piate miesto družstva znamenalo veľké sklamanie.

Výborné 6. miesto v pretekoch na 10 km obsadil biatlonista Peter Zelinka. Sánkarka Mária Jasenčáková skončila deviata a Jana Šoltýsová v zjazde desiata. Bežkyňa na lyžiach Gabriela Svobodová-Sekajová prispela k štvrtému miestu štafety.

Bežkyňa na lyžiach Gabriela Svobodová-Sekajová (na fotografii z mladších čias) prispela k striebru štafety ČSSR a je dodnes jediná slovenská lyžiarka s olympijskou medailou. Krasokorčuliar Jozef Sabovčík si vybojoval bronz.
Bežkyňa na lyžiach Gabriela Svobodová-Sekajová (na fotografii z mladších čias) prispela k striebru štafety ČSSR. Krasokorčuliar Jozef Sabovčík si vybojoval bronz.
Foto
Štartfoto

XIII. ZIMNÉ OLYMPIJSKÉ HRY: SARAJEVO (Juhoslávia) 1984

Pre bývalé Československo, ale aj pre Slovensko to v Sarajeve bola dovtedy medailovo najúspešnejšia zimná olympiáda. Spomedzi 15 Slovákov sa až šiesti radovali zo zisku medaily. Štyria hokejisti – útočníci Vincent Lukáč, Dárius Rusnák, Igor LibaDušan Pašek - mali významný podiel na zisku striebra, pričom Rusnák bol s 9 bodmi za 4 góly a 5 asistencií ôsmy najproduktívnejší hráč turnaja.

Na striebre bežeckej štafety sa na svojej tretej olympiáde podieľala Gabriela Svobodová-Sekajová. Krasokorčuliar Jozef Sabovčík, zverenec olympioničky z Innsbrucku 1964 Agnesy Buřilovej-Wlachovskej, bronzom nadviazal na tradíciu strieborného Divína a zlatého Nepelu.

Na medailu útočila aj zjazdárka Jana Gantnerová-Šoltýsová. V zjazde skončila piata, pričom slovenský reprezentačný tréner zjazdárok Pavel Šťastný priviedol k bronzu z rovnakej súťaže Češku Olgu Charvátovú. Biatlonista Peter Zelinka prispel k 6. miestu štafety.

Kvarteto Slovákov patrilo medzi hlavné postavy strieborného tímu hokejistov ČSSR - zľava Igor Liba, Dárius Rusnák, Vincent Lukáč (obaja pri dekorovaní prezidentom MOV Samaranchom) a Dušan Pašek.
Kvarteto Slovákov patrilo medzi hlavné postavy strieborného tímu hokejistov ČSSR - zľava Igor Liba, Dárius Rusnák, Vincent Lukáč (obaja pri dekorovaní prezidentom MOV Samaranchom) a Dušan Pašek.
Foto
Ján Súkup, archív SOŠV

XIV. ZIMNÉ OLYMPIJSKÉ HRY: CALGARY (Kanada) 1988

Spomedzi 14 Slovákov dosiahli najlepšie umiestenia nečakane zjazdári. Peter Jurko bol v alpskej kombinácii piaty (Adrián Bíreš ešte ôsmy) a Lucia Medzihradská šiesta, pričom v zjazde siahala na medailu. Na poslednom medzičase bol štvrtá a mala najvyššiu rýchlosť, ale chyba na poslednom skoku ju posunula až na 10. miesto.

Šieste miesto družstva hokejistov ČSSR so štyrmi Slovákmi bolo historicky najhoršie umiestenie, a teda veľké sklamanie. Dušan Pašek sa však v tabuľke produktivity s 11 bodmi za 6 gólov a 5 asistencií delil o štvrté miesto. Šieste skončilo aj družstvo v severskej kombinácii, k čomu zo Slovákov prispeli Ján KlimkoLadislav Patráš. Tri Slovenky – Ľubomíra Balážová, Alžbeta Havrančíková a Viera Klimková – boli členky bežeckej štafety na 7.  mieste.

XV. ZIMNÉ OLYMPIJSKÉ HRY: ALBERTVILLE (Francúzsko) 1992

Pri poslednom spoločnom štarte československej výpravy na ZOH štartovalo v Albertville 14 Slovákov. Štyria – obranca Robert Švehla, útočníci Igor Liba Peter Veselovský a tretí brankár Jaromír Dragan - boli členovia bronzového družstva hokejistov. Pre Libu to po striebre zo Sarajeva 1984 bola už druhá olympijská medaila.

V bronzovom družstve skokanov na lyžiach, ktoré trénersky viedol Slovák Ján Tánczoš, boli aj českí príslušníci ASVŠ Dukla Banská Bystrica Jiří Parma (okrem toho piaty v skokoch z veľkého a desiaty zo stredného mostíka) a František Jež. K 6. miestu bežeckej štafety prispeli Ľubomíra BalážováAlžbeta Havrančíková. Šieste skončilo aj družstvo v severskej kombinácii, v ktorom bol Jozef Kovařík. Zjazdárka Lucia Medzihradská bola v alpskej kombinácii ôsma.

Výpravu viedol Slovák Pavol Glesk.

ÉRA SAMOSTATNEJ SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Slovenský olympijský výbor, ktorý vznikol 19. decembra 1992, schválil na svojom 3. zasadnutí 18. januára 1994 nomináciu prvej samostatnej slovenskej olympijskej výpravy. Predstavila sa na zimných olympijských hrách v Lillehammeri vo februári 1994.

Tieto ZOH boli prvé, ktoré sa konali po zmene cyklu zimných hier. Medzinárodný olympijský výbor v roku 1986 rozhodol, že OH aj ZOH sa v roku 1992 budú naposledy konať v tom istom roku a počnúc rokom 1994 presunul konanie ZOH na párny rok medzi priestupnými rokmi.

Historický prvý olympijský nástup výpravy samostatnej Slovenskej republiky v Lillehammeri 1994. So slovenskou vlajkou hokejista Peter Šťastný, ktorý sa pod päť kruhov vrátil po 14 rokoch.
Historický prvý olympijský nástup výpravy samostatnej Slovenskej republiky v Lillehammeri 1994. So slovenskou vlajkou hokejista Peter Šťastný, ktorý sa pod päť kruhov vrátil po 14 rokoch.
Foto
Peter Pospíšil

XVII. ZIMNÉ OLYMPIJSKÉ HRY: LILLEHAMMER (Nórsko) 1994

Pri premiére pod piatimi kruhmi v Lillehammeri získala výprava Slovenska so 49 športovcami dva olympijské body, čo znamenalo v neoficiálnom hodnotení krajín 27. miesto medzi 65 výpravami. Prvý olympijský bod získala za šieste miesto na 15 km biatlonistka Martina Jašicová.

Rovnaké umiestenie dosiahlo družstvo hokejistov pod trénerským vedením Júliusa Šuplera. Hokejisti v základnej skupine predstihli neskorších finalistov (tímy Švédska aj Kanady), ale vo štvrťfinále nešťastne prehrali 2:3 po predĺžení s Ruskom. Jeho kapitán bol vlajkonosič výpravy na otváracom ceremoniáli a veľká legenda NHL Peter Šťastný – hráč, ktorý sa predtým v tíme Československa stal dvakrát majstrom sveta a v tíme Kanady víťazom Kanadského pohára. Žigmund Pálffy bol najproduktívnejší hráč a len 19-ročný Miroslav Šatan najlepší strelec olympijského hokejového turnaja, medzi kľúčové postavy tímu patril aj Oto Haščák.

Bežecká štafeta žien v zložení Ľubomíra Balážová, Jaroslava Bukvajová, Tatiana Kutlíková a Alžbeta Havrančíková skončila siedma.

Športovci, ktorí sa pri slovenskej premiére na ZOH postarali o šieste miesta. Vľavo biatlonistka Martina Jašicová, vpravo trio členov hokejového tímu - Miroslav Šatan, Marián Smerčiak a Róbert Petrovický.
Športovci, ktorí sa pri slovenskej premiére na ZOH postarali o šieste miesta. Vľavo biatlonistka Martina Jašicová, vpravo trio členov hokejového tímu - Miroslav Šatan, Marián Smerčiak a Róbert Petrovický.
Foto
Ján Súkup

XVIII. ZIMNÉ OLYMPIJSKÉ HRY: NAGANO (Japonsko) 1998

Na ZOH v Nagane získala slovenská výprava šesť olympijských bodov za dve štvrté miesta. Dosiahli ich biatlonistka Soňa Mihoková na 15 km a štafeta biatlonistiek na 4x7,5 km v zložení Martina Schwarzbacherová-Jašicová, Anna Murínová, Tatiana Kutlíková a Soňa Mihoková. V pretekoch na 15 km sa Slovenky blysli, okrem štvrtej Murínovej skončila siedma Schwarzbacherová a deviata Murínová.

Bežkyňa Jaroslava Bukvajová bola na 15 km klasicky desiata. Sánkarka Mária Jasenčáková piatou účasťou na ZOH utvorila historický slovenský rekord.

Družstvo hokejistov sa stalo obeťou nespravodlivého hracieho modelu, keď v predturnaji mohlo využiť len troch z desiatich našich najlepších hráčov z NHL a aj vínou chrípkovej epidémie do hlavného turnaja napokon nepostúpilo. Zo 47 športovcov vo výprave SR viacero es z NHL (Pálffy, Šatan, Stümpel, Demitra, Zedník) pricestovalo do Nagana napokon zbytočne...

V neoficiálnom poradí krajín obsadilo Slovensko v konkurencii 72 krajín so šiestimi bodmi 24. miesto.

XIX. ZIMNÉ OLYMPIJSKÉ HRY: SALT LAKE CITY (USA) 2002

Na ZOH v Salt Lake City získala slovenská výprava s 51 športovcami len dva olympijské body zásluhou piateho miesta štafety biatlonistiek na 4x7,5 km v zložení Martina Jašicová, Anna Murínová, Marcela PavkovčekováSoňa Mihoková. Jašicová sa už na svojej tretej olympiáde prebojovala do top 10, v pretekoch na 15 km bola deviata. Sánkarská dvojica Walter Marx ml. – Ľubomír Mick skončila deviata.

Družstvo hokejistov znovu doplatilo na nespravodlivý hrací systém. Kluby zámorskej NHL uvoľnili na zápasy olympijského predturnaja vždy len niekoľko hráčov, ktorí prišli do dejiska hier v poslednej chvíli a hrali unavení. Do hlavného turnaja sa tím nekvalifikoval.

Bronzový krasokorčuliar zo Sarajeva 1984 Jozef Sabovčík bol jeden z hlavných aktérov otváracieho ceremoniálu, keď na ľade pohybovo stvárnil oheň.

XX. ZIMNÉ OLYMPIJSKÉ HRY: TURÍN (Taliansko) 2006

Dovtedy najpočetnejšia slovenská zimná výprava s 59 športovcami dosiahla v Turíne v tom čase najúspešnejšie vystúpenie na ZOH pre Slovenskú republiku. Snoubordista Radoslav Židek pod trénerským vedením dvojnásobnej olympioničky Jany Šeďovej získal 16. februára 2006 prvú zimnú olympijskú medailu pre samostatné Slovensko. V novej disciplíne – v snoubordkrose – obsadil striebornú pozíciu. Vďaka tomuto kovu sa Slovensko v medailovom rebríčku krajín delilo o 39. miesto.

Zhodne na piatom mieste skončili družstvo hokejistov, vedené Františkom Hossom, a biatlonista Marek Matiaško v pretekoch na 20 km. Bežec na lyžiach Martin Bajčičák potešil ôsmym miestom v skiatlone a takisto ôsmym v tímovom šprinte spoločne s Ivanom Bátorym.

Hokejisti v základnej skupine vyhrali všetkých päť zápasov, ale po štvrťfinálovej prehre 1:3 s Českom sa ich spanilá jazda skončila. Útočník Marián Hossa sa s 10 bodmi za 5 gólov a 5 asistencií delil o tretie miesto v poradí najproduktívnejších hráčov hokejového turnaja, v útoku s ním žiarili aj Pavol DemitraMarián Gáborík.

O prvú slovenskú medailu zo ZOH v ére samostatnosti sa postaral snoubordista Radoslav Židek (na snímke vľavo). V snoubordkrose ho predstihol len Wescott z USA.
O prvú slovenskú medailu zo ZOH v ére samostatnosti sa postaral snoubordista Radoslav Židek (na snímke vľavo). V snoubordkrose ho predstihol len Wescott z USA.
Foto
Ján Súkup

XXI. ZIMNÉ OLYMPIJSKÉ HRY: VANCOUVER (Kanada) 2010

Vo Vancouvri sa odohralo dovtedy jasne najúspešnejšie vystúpenie slovenských športovcov v histórii ZOH. Až dodnes vôbec najpočetnejšia slovenská zimná výprava (so 73 športovcami, z ktorých 72 nastúpilo na súťaže) sa vrátila domov s tromi medailami – po jednej z každého lesku.

O všetky cenné kovy sa postarali biatlonisti. Rodáčka z Ruska Anastasia Kuzminová triumfovala v pretekoch na 7,5 km a bola druhá v stíhacích pretekoch na 10 km, k tomu ešte ôsma na 12,5 km s hromadným štartom. Pavol Hurajt pridal bronzový kov v pretekoch na 15 km s hromadným štartom, na 20 km bol piaty a na 10 km siedmy. Vďaka nečakane bohatej medailovej zbierke obsadilo Slovensko v medailovom rebríčku krajín 17. miesto.

Anastasia Kuzminová vydolovala z biatlonového areálu vo Whistleri zlato a striebro, Pavol Hurajt bronz.
Anastasia Kuzminová vydolovala z biatlonového areálu vo Whistleri zlato a striebro, Pavol Hurajt bronz.
Foto
Ján Súkup

Veľmi blízko k stupňu víťazov bolo aj družstvo hokejistov vedené Jánom Filcom, ktoré v semifinále podľahlo domácej Kanade 2:3 a v zápase o bronz viedlo po dvoch tretinách nad Fínskom 3:1, ale napokon podľahlo 3:5. Pavol Demitra sa s 10 bodmi za 3 góly a 7 asistencií stal najproduktívnejším hráčom turnaja a vybrali ho ako jediného Európana aj do all stars tímu.

Po prvý raz v histórii ZOH malo Slovensko pod piatimi kruhmi až dva kolektívy – premiéru absolvovalo družstvo hokejistiek. Veronika Zuzulová skončila v slalome desiata. Biatlonistka Martina Halinárová (na ZOH súťažila aj pod dievčenským menom Jašicová a neskôr ako Schwarzbacherová) a bežec na lyžiach Ivan Bátory piatou účasťou na ZOH vyrovnali historický slovenský rekord.

XXII. ZIMNÉ OLYMPIJSKÉ HRY: SOČI (Rusko) 2014

Anastasia Kuzminová v Soči obhájila olympijské zlato v pretekoch na 7,5 km.
Anastasia Kuzminová v Soči obhájila olympijské zlato v pretekoch na 7,5 km.
Foto
Ján Súkup

Na ZOH v Soči sa Anastasia Kuzminová stala už najúspešnejšou olympioničkou v slovenskej histórii, keď v pretekoch na 7,5 km obhájila zlato z Vancouvru. Zopakovanie triumfu v individuálnej disciplíne sa jej podarilo ako vôbec prvej žena v olympijskej histórii ženského biatlonu. Kuzminová okrem toho skončila šiesta v stíhacích pretekoch na 10 km a podieľala sa na piatom mieste miešanej štafety, v ktorej s ňou boli Jana Gereková, Pavol Hurajt a Matej Kazár.

O najväčšie prekvapenie sa v našej výprave postaral zjazdár Adam Žampa, ktorý skončil piaty v superkombinácii a šiesty v slalome. Vo veľkom teple v oboch prípadoch v druhej jazde maximálne využil výhodu štartového čísla na začiatku. V kombinačnom slalome aj v druhom kole špeciálneho slalomu dosiahol najlepší čas zo všetkých účastníkov.

Družstvo hokejistov po výborných výsledkoch v Turíne 2006 aj vo Vancouvri 2010 tentoraz neuspelo. V základnej skupine prehralo všetky tri zápasy (s domácim Ruskom až po samostatných nájazdoch) a po prehre v súboji o postup do štvrťfinále s Českom skončilo až na 11. mieste.

Už piatu olympijskú účasť si pripísal Martin Bajčičák, čím vyrovnal slovenský histoiruický rekord v počte účastí. Slovenskú výpravu, v ktorej bolo 62 športovcov, po prvý raz viedla bývalá účastníčka ZOH – trojnásobná olympionička v zjazdovom lyžovaní Janka Gantnerová-Šoltýsová.

XXI. ZIMNÉ OLYMPIJSKÉ HRY: PJONGČANG (Kórejská republika) 2018

Na ZOH v Pjongčangu sa Anastasia Kuzminová stala historicky najúspešnejšou slovenskou olympioničkou. K zlatu a k striebru z Vancoubru 2010 a k zlatu zo Soči 2014 pridala ďalšiu zlatú a k nej aj dve strieborné medaily. Triumfovala v pretekoch na 12,5 km s hromadným štartom a druhá skončila v stíhacích pretekoch na 10 km aj v pretekoch na 15 km. S celkovým ziskom troch zlatých a troch strieborných medailí sa zaradila medzi najúspešnejšie biatlonistky v histórii ZOH. A ak berieme len kovy z individuálnych súťaží, tak je najúspešnejšia vôbec.

V Pjongčangu do tretice radosť Anastasie Kuzminovej z olympijskej zlatej medaily.
V Pjongčangu do tretice radosť Anastasie Kuzminovej z olympijskej zlatej medaily.
Foto
TASR/Michal Svítok

Z našich biatlonistiek sa výrazne presadila aj Paulína Fialková, piata v pretekoch na 15 km.-

Kuzminová s Paulínou Fialkovou sa podieľali aj na piatom mieste našej ženskej štafety, v ktorej boli spolu s nimi Ivona FialkováTereza Poliaková.

Z ostatných častí výpravy najlepší výsledok dosiahla zjazdárka Petra Vlhová, piata v alpskej kombinácii. Paradoxne, v jej nie príliš zvyčajnej disciplíne obstála podstatne lepšie ako v slalome, kde patrila medzi najväčšie favoritky, ale obsadila až 13. miesto.

Družstvo hokejistov v turnaji, ktorý bol po prvý raz od ZOH 1994 bez hráčov NHL, síce v  základnej skupine zdolalo 3:2 tím neskorších šampiónov – Olympijských športovcov z Ruska, ale aj tak postúpilo do ďalších bojov z posledného miesta. Jeho púť sa skončila v zápase proti USA o postup do štvrťfinále. Konečným výsledkom tímu bolo znovu len 11. miesto.

KTO SKLADAL SĽUB, NIESOL VLAJKU A VIEDOL SLOVENSKÚ VÝPRAVU NA ZOH

LILLEHAMMER 1994                         

Sľub výpravy skladali: PETER ŠŤASTNÝ (ľadový hokej), MARTINA JAŠICOVÁ (biatlon)

Vlajku na otvorení ZOH niesol: PETER ŠŤASTNÝ (ľadový hokej)            

Výpravu viedol: ANTON IHRING (podpredseda SOV)                               

NAGANO 1998

Sľub výpravy skladali: ZDENO CÍGER (ľadový hokej), SOŇA MIHOKOVÁ (biatlon)

Vlajku na otvorení ZOH niesol: IVAN BÁTORY (beh na lyžiach)

Výpravu viedol: ANTON IHRING (podpredseda SOV)

SALT LAKE CITY 2002

Sľub výpravy skladali: IVAN BÁTORY (beh na lyžiach), SOŇA MIHOKOVÁ (biatlon)

Vlajku na otvorení ZOH niesol: RÓBERT PETROVICKÝ (ľadový hokej)

Výpravu viedol: JÚLIUS DUBOVSKÝ (podpredseda SOV)                                                

TURÍN 2006

Sľub výpravy skladala: MARTINA HALINÁROVÁ-JAŠICOVÁ (biatlon)

Vlajku na otvorení ZOH niesol: WALTER MARX (sánkovanie)  

Výpravu viedol: IGOR NEMEČEK (podpredseda SOV)

VANCOUVER 2010

Sľub výpravy skladali: MILAN JAGNEŠÁK (boby), ZUZANA MORAVČÍKOVÁ (ľadový hokej)

Vlajku na otvorení ZOH niesol: ŽIGMUND PÁLFFY (ľadový hokej)        

Výpravu viedol: IGOR NEMEČEK (podpredseda SOV)                                                    

SOČI 2014

Sľub výpravy skladali: MARTIN BAJČIČÁK (beh na lyžiach), ANASTASIA KUZMINOVÁ (biatlon)

Vlajku na otvorení ZOH niesol: ZDENO CHÁRA (ľadový hokej) 

Výpravu viedla: JANKA GANTNEROVÁ (členka výkonného výboru SOV)                                                  

PJONGČANG 2018

Sľub výpravy skladali: ALENA PROCHÁZKOVÁ (beh na lyžiach)

Vlajku na otvorení ZOH niesla: VERONIKA VELEZ ZUZULOVÁ (zjazdové lyžovanie)

Výpravu viedol: ROMAN BUČEK (športový riaditeľ SOV)                             

PEKING 2022

Sľub výpravy skladali: MAREK HRIVÍK (ľadový hokej), VIKTÓRIA ČERŇANSKÁ (boby)

Vlajku na otvorení ZOH niesol: ešte nebolo určené

Výpravu viedol: ROMAN BUČEK (športový riaditeľ SOŠV)                                                            

Poznámka: Pred ZOH 2006 spoločne s Jašicovou skladal sľub paralympionik Vladimír Gajdičiar, pred ZOH 2018 spoločne s Procházkovou paralympionik Martin France. Pred ZOH 2022 sa spoločný sľub olympijskej aj paralympijskej výpravy vzhľadom na protipandémiové opatrenia uskutočnil len s účasťou štyroch športovcov – olympijský aj paralympijský sľub skladali po dvaja.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque