Športové aktuality
3 min. čítania

Úvodné dojmy slovenských zástupcov z 54. ročníka mladých účastníkov Medzinárodnej olympijskej akadémie v gréckej Olympii

Natália Oršulová, Tomáš Mrva

OLYMPIA 19. júna - V čase od 15. do 29. júna sa v gréckej Olympii koná každoročné stretnutie mladých účastníkov Medzinárodnej olympijskej akadémie (MOA). Na 54. ročníku zastupujú Slovensko dvaja účastníci - Natália Oršulová a Tomáš Mrva. O ich úvodných dojmoch a pocitoch z podujatia si môžete prečítať v nasledujúcej správe:

Ako účastníci 54. stretnutia mladých účastníkov Medzinárodnej olympijskej akadémie v Olympii máme za sebou prvé prednášky na tému Olympijské hodnoty: úcta k rôznorodosti. Prví prednášajúci, generálny sekretár Katarského olympijského výboru šejk Saúd Bin Abdulrahmán al-Thání a generálny advokát Európskeho súdneho dvora Melchior Wathelet nadviazali na slová prezidenta MOV Thomasa Bacha, ktorý pri slávnostnom otvorení na vrchu Pnyx v Aténach povedal, že olympionici sú príkladom celému ľudstvu svojou úctou k súperovi a spolunažívaním v olympijskej dedine.
 
Šejk Al-Thání zdôraznil, že je potrebné zapojiť do športu každého. Metaforicky uviedol, že olympijské kruhy nemajú rohy, v ktorých by bolo možné niekoho izolovať. Melchior Wathelet poukázal na to, že aj olympijské hnutie má svoju skúsenosť s diskrimináciou. Na prvých moderných olympijských hrách v Aténach v roku 1896 nesúťažila žiadna žena. V Londýne 2012 už mala každá výprava aspoň jednu ženu. Smerom do budúcnosti vidí najväčšiu potrebu nájsť správny vzťah medzi olympijským hnutím a financiami, respektíve podnikateľským sektorom.
 
Pred príchodom do Olympie sme strávili dva dni v Aténach, kde sa konalo nielen slávnostné otvorenie na vrchu Pnyx, ktorý Gréci označujú za rodisko demokracie, ale navštívili sme aj Akropolu a Panaténský štadión. Ten bol dejiskom prvých moderných olympijských hier i cieľom maratónskeho behu na hrách v Aténach 2004.
 
Prvé dni v Aténach a Olympii boli aj príležitosťou zoznámiť sa s ostatnými účastníkmi. Spolu je nás tu približne dvesto z 96 štátov a rozmanitosť sa prejavuje nielen v počte, ale aj v tom, že sú medzi nami niekoľkonásobní olympionici, reprezentanti svojich štátov v rôznych športoch, učitelia i študenti, právnici, informatici, či novinári.
 
Z prvých diskusií je jasné, že mladá generácia neočakáva chválospevy o tom, ako je v olympijskom hnutí všetko ružové, ale chce sa zamerať na rôzne problémy. Z doterajších neformálnych rozhovorov sa ako najvážnejšie prekážky k napĺňaniu olympijských ideálov javia gigantizmus olympijských hier a ich finančná náročnosť a dostupnosť športu pre rôzne vrstvy spoločnosti. Najbližšie dni nám ukážu, či vieme ponúknuť recepty na ich vyriešenie.

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque