Šport a olympizmus
Bratislava
5 min. čítania

Už aj Pavol a Peter Hochschornerovci majú pamätnú tabuľu na svojej bývalej ZŠ na Pankúchovej ulici v Bratislave, odhalil ju predseda BSK Juraj Droba

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Peter a Pavol Hochschornerovci pred svojimi pamätnými tabuľami pri vchode na Spojenú školu na Pankúchovej ulici v Petržalke v spoločnosti bratislavského župana Juraja Drobu.
Foto
Ľubomír Souček

Projekt odhaľovania pamätných tabúľ všetkým olympijským medailistom zo Slovenska počas celej histórie, ktorý Slovenský olympijský a športový výbor realizuje v spolupráci s regionálnymi olympijskými klubmi, intenzívne rezonoval hlavne počas roka 2019. Dovtedy sa predovšetkým na základných školách (resp. na ich niekdajších budovách) podarilo osadiť takmer všetky tabule našich olympijských medailistov. V ojedinelých prípadoch sa to však nestihlo. A tak sa naši trojnásobní olympijskí víťazi vo vodnoslalomárskej kategórii C2 PAVOL a PETER HOCHSCHORNEROVCI dočkali odhalenia „svojich“ tabúľ až v piatok 21. mája 2021.

Zľava riaditeľka ZŠ Zuzana Butler, predseda BSK Juraj Droba, Peter Hochschorner, Pavol Hochschorner a starosta Petržalky Ján Hrčka.
Zľava riaditeľka ZŠ Zuzana Butler, predseda BSK Juraj Droba, Peter Hochschorner, Pavol Hochschorner a starosta Petržalky Ján Hrčka.
Foto
Ľubomír Souček

Na vstupe do budovy Spojenej škole na Pankúchovej ulici v bratislavskej Petržalke, kam chodili na základnú školu v rokoch 1986 – 1994, odhalil pamätné tabule najúspešnejších dvojičiek v dejinách športu, 41-ročných bratov Hochschornerovcov, bratislavský župan Juraj Droba. Pri tejto príležitosti sa poďakoval aj ich rodičom Petrom Hochschornerovi staršiemu (počas kariéry svojich synov bol ich trénerom) a Gabriele Hochschornerovej, ktorí ešte pred synmi priviedli ku kanoistike aj svoju o dva roky staršiu dcéru Evu Rašek Hochschornerovú, ktorá na rovnakej škole dnes učí telocvik a angličtinu.

Medzi približne šiestimi desiatkami hostí bol aj petržalský starosta Ján Hrčka. Slovenský olympijský a športový výbor zastupovali čestný prezident František Chmelár a čestní členovia SOŠV Mária MračnováVladimír Miller.

Mária Mračnová, ktorá šéfuje Olympijskému klubu Bratislava, pripomenula, že najstarší olympijský klub oslávil 8. marca 30. výročie svojho ustanovenia. „Projekt osadzovania pamätných tabúľ našim olympijským medailistom sme veľmi uvítali. Zámer je dať popud a motiváciu deťom. Z Bratislavského kraja vzišlo z celého Slovenska najviac olympijských medailistov – dovedna 24. Tabule takmer všetkých sme už dali osadiť, po dnešku zostáva už len osadiť tabuľu bývalého hádzanára a popredného športového fotografa Petra Pospíšila,“ povedala.

S Petrom a Pavlom Hochschornerovcami sa pred ich pamätnými tabuľami radi zvečnili aj traja zástupcovia SOŠV na slávnostnom akte - Mária Mračnová, František Chmelár a Vladimír Miller.
S Petrom a Pavlom Hochschornerovcami sa pred ich pamätnými tabuľami radi zvečnili aj traja zástupcovia SOŠV na slávnostnom akte - Mária Mračnová, František Chmelár a Vladimír Miller.
Foto
Ľubomír Souček

Keďže budova základnej školy, ktorú brankár strieborného hádzanárskeho tímu ČSSR z Mníchova 1972 Peter Pospíšil navštevoval, už nestojí, jeho pamätná tabuľa bude umiestnená na budove Filozofickej fakulty UK v Bratislave, kde absolvoval štúdium žurnalistiky. Podobne sa muselo postupovať aj v prípade veslárskeho olympijského šampióna z Ríma 1960 Pavla Schmidta. Jeho pamätná tabuľa je umiestnená na Lekárskej fakulte UK v Bratislave, ktorú absolvoval. Žiaľ, k jej osadeniu došlo v čase prísnych protipandémiových opatrení, takže to bolo bez divákov. Zato Peter Pavol Hochschornerovci ich mali dosť.

„Je to pre nás veľká pocta. Pamätná tabuľa nie je niečo, na čo sa zabudne. Mladí ľudia navštevujúci túto školu ju budú mať dennodenne na očiach. Možno z niektorých vyrastú nejakí ďalší olympionici a dobrí športovci,“ uviedol ešte pred slávnostným aktom Pavol Hochschorner. Jeho brat Peter doplnil: „Možno si žiaci hodia naše mená do googlu a bude ich to motivovať, aby skúsili dokázať niečo ako my.“

Najúspešnejšie dvojičky v dejinách športu - dlhoroční králi deblkanoe na divokej vode Peter a Pavol Hochschornerovci.
Najúspešnejšie dvojičky v dejinách športu - dlhoroční králi deblkanoe na divokej vode Peter a Pavol Hochschornerovci.
Foto
Ľubomír Souček

Hoci sa traduje, že dvojičky na škole sedeli v jednej lavici, Paľo to vyvracal: „Rýchlo nás rozsadili. Vtedy bolo zvykom, že v laviciach sedel chlapec spolu s dievčaťom.“ Zo školských čias ešte spomenul to, že keď spolu s ostatnými deťmi ráno prišli pred vstup do školy, telocvikár ich dnu vždy púšťal. „Zrejme už vtedy sme chceli byť prví...,“ povedal jeden z dvojice individuálne najúspešnejších pretekárov v histórii vodného slalomu na svete. Hochschornerovci si v kategórii C2 okrem troch zlatých a jednej bronzovej olympijskej medaily vybojovali päť titulov majstrov sveta, šesť titulov majstrov Európy a desať celkových triumfov vo Svetovom pohári. V celej histórii tohto športu sa s nimi môže porovnávať len ich rovesník Michal Martikán.

Medzi účastníkmi slávnosti bola aj bývalá triedna učiteľka bratov Hochschornerovcov Jela Ceconíková, ktorá o nich novinárom prezradila: „Boli to dobrí chlapci, takí tichí – niekedy až príliš.“

Slávnosť doplnilo oficiálne odhalenie renovovaných školských športovísk

Jedna slávnostná príležitosť sa spojila s ďalšou – s oficiálnym odhalením renovovaných školských športovísk na Spojenej škole na Pankúchovej ulici. Na týchto športoviskách sa z prostriedkov Bratislavského samosprávneho kraja v uplynulom období preinvestovalo okolo 250-tisíc eur. Rekonštrukciou prešli telocvične, pribudla nová posilňovňa aj miestnosť na zumbu.

„Táto škola má nadštandardne dobrý vzdelávací program. Má možnosť vychovávať športové talenty, zároveň posilňuje vzťah detí a mládeže k zdravému životnému štýlu a k športu,“ skonštatoval bratislavský župan Juraj Droba, vyzdvihujúc význam športu predovšetkým po 15 mesiacoch rôznych nariadení a opatrení súvisiacich s pandémiou nového koronavírusu.

Riaditeľka Spojenej školy na Pankúchovej ulici Zuzana Butler sa župe poďakovala za veľkú pomoc pri rekonštrukcii športovísk a doplnila, že táto vzdelávacia inštitúcia sa snaží rozvíjať nielen intelektuálne, ale aj športové nadanie žiakov. „Bratia Hochschornerovci na škole dostali priestor na rozvoj svojho talentu a teraz vďaka modernizovaným priestorom na telovýchovné aktivity máme podmienky aj pre ďalších,“ uviedla.

Bratislavský kraj myslí na šport aj v súvislosti s takmer deväťhektárovým pozemkom pri čističke odpadových vôd na konci Petržalky, kde je v pláne vybudovanie športovo-rekreačného areálu. Jeho súčasťou by mal byť podľa župana Juraja Drobu športový komplex so zameraním na ľadový hokej, atletiku, basketbal, volejbal a hádzanú. „Budú sa tam hrať ligové zápasy v troch loptových hrách. Do hľadiska sa zmestí 1500 divákov,“ prezradil predseda BSK.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque