Športové aktuality
Jasná
7 min. čítania

V Jasnej pozoruhodný obrovský slalom SP, žiaľ, pre Petru Vlhovú sa po zranení kolena sezóna skončila

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Švédka Sara Hectorová s trofejou a partou za víťazstvo v obrovskom slalome SP v Jasnej.
Foto
TASR/Martin Baumann

Jasná pod Chopkom hostí cez víkend veľký lyžiarsky sviatok. Svetový pohár (SP) v zjazdovom lyžovaní žien sa tam vrátil po trojročnej prestávke. A keďže Slovenka (a Liptáčka) Petra Vlhová v tomto odvetví dlhodobo patrí medzi absolútnu špičku, do Demänovskej doline zavítali tisícky divákov.

Žiaľ, krátko po štarte sobotňajších pretekov v obrovskom slalome na trati Luková 2 všetci zažili veľký šok, keď Petra Vlhová už v hornej časti trate mala nepríjemný pád. Skončila v záchranných sieťach a po dlhšom prerušení pretekov ju museli transportovať do nemocnice v Ružomberku. Vyšetrenia odhalili, že si poškodila si väzy v kolene a jej tréner Mauro Pini oznámil, že sezóna sa pre ňu skončila...

Hoci dominantou Petry Vlhovej je dlhodobo slalom, ktorý sa v Jasnej pôjde v nedeľu, pred tromi rokmi Vlhová vyhrala v Jasnej práve obrovský slalom. Na piatkovom verejnom žrebovaní čísiel pod Bielou púťou si pred zrakom množstva divákov a vo vynikajúcej atmosfére vyžrebovala štvorku.

Extrémne náročná trať robila problémy mnohým, po Brignoneovej vypadla aj Vlhová

Po štvrtkovom lejaku v piatok i v sobotu v Jasnej mrzlo. V čase štartu krátko po pol desiatej ráno bolo na štarte mínus dvanásť a v cieli mínus osem. Ľadová trať prvého kola s prevýšením rovných 400 m teda aj v dôsledku klimatických podmienok, nielen náročného vytýčenia kurzu a 51 bránkami, ktoré postavil švajčiarsky tréner Heini Pfitscher, bola naozaj mimoriadne ťažká. A navyše pre ženy aj dosť dlhá.

Že to nebude žiadna prechádzka, ešte krátko pred súťažou pocítila najprv bývalá elitná rakúska zjazdárka Nicole Hospová, ktorá pri jazde s kamerou pre rakúsku ORF spadla. A podobne dopadla aj hneď prvá štartujúca, dovtedy jednotka poradia SP v obrovskom slalome Talianka Federica Brignoneová. Vypadla krátko po štarte.

S číslom 2 išla elitná Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová a po nej švédska olympijská víťazka z Pekingu 2022 Sara Hectorová. Tá predviedla fantastickú jazdu a jej priepastný náskok na Gutovú-Behramiovú v cieli (2,97 sekundy!) signalizoval, že toto nebudú bežné preteky. A ani neboli...

Žiaľ, medzi tými, ktoré na ne budú spomínať veľmi v zlom, bola aj naša majsterka sveta v tejto disciplíne v roku 2019 Petra Vlhová. Osudným sa pre ňu stal výjazd z deviatej bránky. Dostala sa mimo ideálnej stopy, v snahe o korekciu zatlačila na vnútornú lyžu a stratila kontrolu nad lyžami. Najprv dopadla na chrbát, potom sa jej pri kĺzaní po ľade zvrtlo koleno a po náraze do bezpečnostných sietí si udrela hlavu aj rameno. Tisíce divákov v cieli v tej chvíli stuhli. Dovtedy skvelá atmosféra sa v momente zmenila.

Až do zranenia Petry Vlhovej panovala v Jasnej skvelá atmosféra. Fanúšikovia však vytvorili výbornú kulisu aj po nešťastí slovenskej hviezdy.
Až do zranenia Petry Vlhovej panovala v Jasnej skvelá atmosféra. Fanúšikovia však vytvorili výbornú kulisu aj po nešťastí slovenskej hviezdy.
Foto
TASR/Martin Baumann

Šokujúce výsledky prvého kola

Samozrejme, aj keď preteky po výpadku domácej hviezdy, ktorú zniesli z trate na nosidlách, prišli o najväčší divácky magnet, po dlhšej pauze pokračovali. A vyvíjali sa tak, ako to vidno málokedy. K času Hectorovej sa dokázali ako-tak príblížiť iba najväčšia svetová hviezda ženského zjazdového lyžovania Mikaela Shiffrinová z USA (+1,00 s) a Novozélanďanka Alice Robinsonová (+1,05 s).

Ostatné pretekárky, vrátane tých naozaj špičkových, nabrali až priepastné straty. Trať im robila obrovské problémy. Už štvrtá Chorvátka Zrinka Ljutičová strácala na líderku 2,61 s, desiata Albánka talianskeho pôvodu Lara Colturiová už 3,65 s a napríklad hviezda tejto disciplíny Talianka Marta Bassinová na 54. mieste až 8,21 s!

Jančová sekundu od postupu, debut Polákovej

Oveľa lepšia ako Bassinová dopadla napríklad 20-ročná slovenská olympionička Rebeka Jančová, ktorá so štartovým číslom 67 obsadila 46. miesto so stratou 6,12 s. Na postup do finálovej tridsiatky jej chýbala sekunda a stotina. To bol jej doteraz najlepší výsledok v seriáli SP, v ktorom si zatiaľ pripísala len tri štarty.

Myslím si, že som bojovala. Trať bola ľadová a náročná. Žiadna chyba sa na nej neodpúšťa, videli sme to aj pri tých najlepších. Chýbala mi sekunda na postup, čo pri tejto trati a podmienkach nie je veľa,“ povedala Jančová v cieli.

Tretia zo Sloveniek Sophia Polák (ročník 2005) v SP debutovala. S číslom 69 uzatvárala štartové pole z 19 krajín. So stratou 11,53 s na líderku obsadila 56. miesto, ktoré bolo posledné klasifikované. Až 13 pretekárok sa do cieľa prvého kola nedostalo.

Pre našu debutantku to bol krst ohňom a ďakovala všetkým, že jej umožnili štartovať. „Bolo to úžasné, aj keď trať bola náročná a ľadová. Na takejto dlhej som možno ešte nejazdila. Pred záverom ma už opustili sily. Čas je aký je, no som rada, že som dokončila. Trať bola perfektne pripravenáé a organizátori si dali na tom záležať,“ vyznávala sa Polák.

Tragicky dopadlo prvé kolo pre Rakúšanky, v ktorých tíme údajne nezvládli servis lyží na takýto typ traťovej podložky. Z desiatky pretekárok z historicky najväčšej zjazdárskej veľmoci sveta sa do 2. kola prebojovala jediná...

Hectorová potvrdila dominanciu, Shiffrinová na ceste k šiestemu veľkému glóbusu

Na druhé kolo sa výraznejšie oteplilo a trať už nebola taká brutálne ľadová. Vďaka tomu to v ňom bolo vyrovnanejšie. Hectorová však znovu potvrdila svoju sobotňajšiu dominanciu.

Švédka znovu dosiahla najlepší čas a hoci hneď druhá najrýchlejšia bola Shiffrinová, konečný odstup fenomálnej Američanky na víťazku narástol až na 1,52 s. Tretia Robinsonová už zaostala o 2,71 s a napríklad desiata Nórka Kajsa Vickhoff Lieová až o priepastných 5,52 s! Gutová-Behramiová sa vďaka 6. miestu (so stratou 4,49 s) dostala na čelo priebežnej klasifikácie obrovského slalomu.

Shiffrinová si upevnila poradie na čele celkovej klasifikácie Svetového pohára a keďže prišla o najväčšiu súperku Vlhovú, je vysoko pravdepodobné, že kráča za rekordným šiestym ziskom veľkého glóbusu.

Rozsah poškodenia Vlhovej kolena zatiaľ nejasný

V nedeľu sa v Jasnej v rámci Svetového pohára žien pôjde slalom. Američanka v ňom v tomto stredisku vyhrala v rokoch 2016 aj 2021. Treba dodať, že táto disciplína mala v prebiehajúcej sezóne len dve víťazky – štyrikrát Shiffrinovú a trikrát Vlhovú. Žiaľ, naša hviezda sa do boja o veľký, ani o malé glóbusy v tejto zime už nezapojí...

Rozsah poškodení v kolene sa nie vždy dá objektívne určiť magnetickou rezonanciou. Na presnejšiu diagnózu pôjdeme do invazívnejšej metódy. Aj v zmysle nášho plánu a konzultácií to máme dohodnuté s najšpičkovejšími lekármi, ktorí sa venujú takýmto zraneniam. V tejto chvíli neviem povedať viac. Koleno je opuchnuté, úpony v ňom sú poškodené, ale miera poškodenia nie je jasná,“ povedal Vlhovej manažér Richard Galovič pre TASR.

Výsledky obrovského slalomu SP v Jasnej: 1. Hectorová (Švéd.) 2:17,80 min., 2. Shiffrinová (USA) +1,52 s, 3. Robinsonová (N. Zél.) +2,71, 4. Ljutičová (Chorv.) +4,33, 5. Stjernesundová (Nór.) +4,40, 6. Gutová-Behramiová (Švajč.) +4,49, ... Petra VLHOVÁ vypadla v 1. kole, Rebeka JANČOVÁ a Sophia POLÁK (všetky SR) nepostúpili do 2. kola. Celkové poradie SP (po 21 zo 43 súťaží): 1. Shiffrinová 1109 b., 2. VLHOVÁ 802, 3. Gutová-Behramiová 789, 4. Brignoneová (Tal.) 787, 5. Hectorová 618, 6. Goggiová (Tal.) 582. Poradie SP v obrovskom slalome (po 7 z 11): 1. Gutová-Behramiová 485, 2. Brignonová 460, 3. Shiffrinová 429, 4. Hectorová 372, 5. Valerie Grenierová (Kan.) 327, 6. VLHOVÁ 297.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV