Športové aktuality
4 min. čítania

V priestoroch Vojenského športového centra Dukla otvorili staronovú sálu Olympijského klubu Banská Bystrica

Profile picture for user afinode
Juraj
Falát

Banská Bystrica 23. júna (SOV) – Do hlavných osláv Olympijského dňa (23. júna) na Slovensku, ktoré sa tohto roku uskutočnili v Banskej Bystrici, vhodne zapadlo otvorenie staronovej sály Olympijského klubu Banská Bystrica v priestoroch Vojenského športového centra Dukla na Štiavničkách. Zúčastnilo sa na ňom niekoľko desiatok ľudí, medzi nimi viacerí olympionici z regiónu na čele s olympijskými víťazmi Jozefom Pribilincom a Anastasiou Kuzminovou. Prítomní boli aj viacerí poprední predstavitelia Slovenského olympijského výboru a zástupcovia olympijských klubov Prievidze, Martina a Šiah. Medzi hosťami boli riaditeľ Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Peter Novotňák a viceprimátorka Banskej Bystrice Katarína Čižmárová, ale aj primátor Šiah Tibor Löwy. Hostiteľmi príjemného popoludnia boli Robert Leitl, poverený vedením VŠC Dukla, a predseda OK Banská Bystrica Martin Vrábel.

Olympijský klub v Banskej Bystrici patrí medzi najstaršie spomedzi 18 regionálnych olympijských klubov na Slovensku - otvorili ho v júli 1993. Pätnásť rokov stál na jeho čele bývalý veliteľ Armádneho športového klubu Dukla Banská Bystrica Ivan Čierny, ktorý sa na slávnostnom akte prihovoril prítomným ako čestný predseda OK a zároveň predseda Združenia olympijských klubov SR. Pripomenul, že po jeho odchode z veliteľskej funkcie nové vedenie Dukly utlmilo činnosť olympijského klubu, ktorý vtedy zároveň prišiel o sálu, slúžiacu na spoločenské stretnutia členov a na akcie klubu. Vyslovil veľké poďakovanie Petrovi Korčokovi, ktorý bol riaditeľom VŠC Dukla posledné dva roky (až donedávna) a z tejto pozície veľmi podporil znovuotvorenie klubovej sály.

alt
alt

Osobitnú atmosféru príjemnému stretnutiu dodalo úvodné vystúpenie známeho herca Juraja Sarvaša. Krepký osemdesiatnik sa vyznal zo srdečného vzťahu k športu nielen v prípade seba, ale aj množstva svojich dávnych hereckých kolegov. Slovami básnika Milana Rúfusa sa posťažoval, že „na ľudí sa zabúda“ a zmienil viacero niekdajších skvelých športových osobností, o ktoré médiá dnes takmer nezavadia. Keď potom predniesol slávnu Coubertinovu „Ódu na šport“, pohladil dušu všetkých prítomných slovami. A ešte to zdupľoval slovami, že toto skvelé dielo by malo byť dostupné vo všetkých slovenských školách.

Predseda OK Banská Bystrica a olympionik v atletike zo Soulu 1988 Martin Vrábel zdôraznil, že olympijský klub v meste pod Urpínom sa môže oprieť o obrovskú športovú tradíciu (z regiónu okolo Banskej Bystrice pochádza napríklad vôbec prvý olympionik zo Slovenska Alojz Szokol, úspešný účastník OH 1896) a silu VŠC Dukla. Konštatoval, že veľkou úlohou klubu je propagovať olympizmus a šport medzi mládežou i celou verejnosťou, ale jedným dychom aj upozorňovať na zhoršujúci sa stav mladej generácie. Vyslovil nádej, že novootvorená klubová miestnosť (s pútavou výzdobou) bude nielen miestom stretávania sa olympionikov, ale aj sieňou na prezentáciu úspechov i na vzdelávanie mládeže. Ocenil záslužnú prácu množstva učiteľov. Uviedol, že mesto Banská Bystrica bolo už dávno priekopníkom olympiády materských škôl, teraz je cieľom dosiahnuť v regióne podobný úspech aj s olympiádou základných škôl.

alt
alt

Prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár zdôraznil nostalgiu chvíle, ktorú navodilo vystúpenie Juraja Sarvaša, ale aj fakt, že OK Banská Bystrica sa vracia do svojich niekdajších priestorov. Poďakoval sa doterajšiemu riaditeľovi VŠC Dukla Petrovi Korčokovi, ktorý k tomu pootvoril dvere, i jeho nástupcovi Robertovi Leitlovi za to, že jeho rozhodnutie nespochybnil a dvere zase nezavrel. F. Chmelár za veľkú úlohu všetkých prítomných označil prilákanie mládeže naspäť k športu, na čom musia športové spolky pracovať spoločne so školami, klubmi a hlavne so samosprávami. Prítomnosť predstaviteľov mesta i kraja na tejto slávnosti označil za pozitívny signál a poďakoval sa za ňu. „Olympijské medaily majú význam len vtedy, keď majú patričnú odozvu v činnosti detí a mládeže,“ zdôraznil.

Súčasťou slávnostného aktu bolo aj odovzdanie vyznamenaní Slovenského olympijského výboru členom OK Banská Bystrica. Bronzový odznak SOV si z rúk prezidenta Františka Chmelára prevzal dlhoročný organizátor a propagátor športových podujatí v regióne Jozef Ivan, Medailu SOV bývalý popredný chodec Pavol SzikoraĎakovný list SOV niedajší dlhoročný tréner skokov na lyžiach Miroslav Martinák.

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque