Šport a olympizmus
4 min. čítania

V Tokiu zvažujú predĺženie núdzového stavu, opätovne aj zákaz fanúšikov na tribúnach a sprísnili kontroly na letiskách

(pp, TASR)
Počet nakazených koronavírusom v dejisku OH opäť stúpa.
Foto
TASR/AP

Japonsko pravdepodobne predĺži v dejisku Hier XXXII. olympiády stav núdze, ktorý mal pôvodne platiť do 11. júla. Znamenalo by to olympijské hry bez divákov. Definitívne rozhodnutie by malo padnúť vo štvrtok. Medzičasom už prichádzajú do dejiska olympijských hier prvé výpravy.

V posledných dvoch týždňoch opäť stúpa v Japonsku počet nakazených chorobou COVID-19. Navyše sa opäť spomalilo očkovanie pre nedostatok vakcín. Krajina pritom v poslednom čase dosiahla výrazný progres vo vakcinácii, momentálne je zaočkovaných 13,8 % populácie.

Úvahy o rôznom počte divákov na tribúnach

Vzhľadom na všetky okolnosti zvažuje japonská vláda predĺžiť stav núdze aj po 11. júli. Kým sa nerozhodne inak, platí, že tribúny na športoviskách a štadiónoch budú môcť byť zaplnené na 50 percent svojej kapacity a maximálne na nich môže byť 10-tisíc fanúšikov pochádzajúcich či bývajúcich v Japonsku.

Ak by sa predĺžil núdzový stav, organizátori by chceli na slávnostné otvorenie pustiť aspoň VIP hostí – členov Medzinárodného olympijského výboru, sponzorov a vysokých štátnych predstaviteľov. Informujú o tom agentúra Kjódó a denník Asahi.

Japonské médiá píšu aj o možnosti, podľa ktorej by sa športové súťaže konali s maximálne 5000 divákmi na tribúnach, po 21.00 h by však už fanúšikovia museli hľadiská opustiť a zápolenia by sa dokončili bez nich.

Prezidentka organizačného výboru OH Seiko Hašimotová uviedla, že hry sa môžu uskutočniť bez divákov: „Je možné, že to tak bude. Bez  ohľadu na situáciu.“

Kľúčová schôdzka organizátorov a MOV

Organizátorov čaká počas kľúčová schôdzka s predstaviteľmi Medzinárodného olympijského výboru, po ktorej budú veci jasnejšie. MOV by mal najradšej hry s divákmi, avšak rešpektuje všetky protipandemické opatrenia. Experti japonskej vlády hovoria, že najmenšie riziko rozšírenia nákazy bude pri hrách bez fanúšikov.

Divákov nechcú organizátori ani pri trati maratónu, ktorý sa 7. a 8. augusta pobeží v Sappore. Vyzvali ľudí, aby počas pretekov nelemovali trať vytrvalostných disciplín. Urobili tak v obavách zo šírenia koronavírusu. Informovala o tom agentúra AP. V Sappore sa uskutočnia aj chodecké súťaže, tie však nie sú v Japonsku také populárne ako maratónsky beh.

„Vzhľadom na súčasnú situáciu s Covidom-19 je treba znížiť riziko infekcie obmedzením pohybu ľudí na verejnosti. Preto sme sa rozhodli požiadať verejnosť, aby sa zdržala sledovania maratónu,“ uviedli organizátori vo vyhlásení.

Prísnejšie kontroly na letiskách

Rjudži Wakita, generálny riaditeľ Národného ústavu infekčných chorôb a šéf vládneho poradného výboru COVID-19, vyzval k prísnejším hraničným kontrolám na letiskách, aby sa zabránilo šíreniu infekcií do mesta. Vláda už učinila prvé kroky. „Musíme zostať vo vysokej pohotovosti,“ citovala agentúra AP premiéra Jošihida Sugu.

Premiér Suga 28. júna vydal príkaz, aby po prílete do krajiny otestovali na tokijských medzinárodných letiskách každého človeka. Sľúbil, že zabezpečí príslušné hraničné kontroly, pretože do Japonska začne v najbližších dňoch prúdiť čoraz väčší počet športovcov, funkcionárov a zástupcov médií.

Na stretnutí vládnych poradcov odborníci varovali pred možnosťou nárastu infekcie počas hier, pričom sa predpokladá, že denne sa objaví viac ako 1000 pozitívnych testov. Uviedli, že by to vážne zaťažilo systémy zdravotnej starostlivosti. V najhoršom prípade by to podľa nich mohlo spôsobiť preťaženie nemocníc.

Mnohých obyvateľov v Japonsku šokoval prípad ugandského tímu, jeden z jeho členov mal po príchode do Tokia 19. júna pozitívny výsledok na vírus typu Delta. Umiestnili ho do karantény, no zvyšku deväťčlenného tímu umožnili prejsť v prenajatom autobuse viac ako 500 kilometrov do ich olympijského tábora v západnej prefektúre Osaka. O niekoľko dní neskôr mal aj druhý člen tímu pozitívny test, celý tím preto musel zostať v izolácii v hoteli.

V sobotu mal pozitívny test aj športovec zo Srbska a členovia vlády uviedli, že vírus sa objavil aj u ďalších štyroch ľudí po vstupe do krajiny.

Podľa najnovších usmernení o zdravotných opatreniach, úradníci na letisku izolujú celú skupinu, ak bude mať niektorý jej člen pozitívny test, a zostanú v určených zariadeniach, kým sa 12. júla neotvorí olympijská dedina pre športovcov.

Podujatia a športovci

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque