Športové aktuality
5 min. čítania

Väčšinu účastníkov EYOF čaká prvá skúsenosť pod olympijskou vlajkou

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Juniorskí reprezentanti SR v behu na lyžiach Marko Havran a Veronika Bukasová pred odchodom na Európsky olympijský festival mládeže vo fínskom Vuokatti.
Foto
TASR/JAKUB KOTIAN

Viac ako štyri desiatky mladých slovenských zimných športovcov do 18 rokov dostane na budúci týždeň možnosť porovnať sa s medzinárodnou špičkou na Európskom olympijskom festivale mládeže vo fínskom Vuokatti. V piatok sa členovia slovenskej výpravy stretli v Bratislave, v sobotu naberú smer sever Európy a v nedeľu ich čaká slávnostné otvorenie týždňového podujatia.

Len zopár účastníkov zimného EYOF zažilo už v minulosti atmosféru multišportového podujatia. Zopár členiek hokejového tímu už absolvovalo zimné olympijské hry mládeže. Pre väčšinu výpravy to bude prvá skúsenosť s významným podujatím pod olympijskou vlajkou.

Zimný EYOF sa uskutoční od 20. do 25. marca vo Vuokatti. Súťaže skokanov na lyžiach a kombinátorov bude hostiť Lahti.

EYOF ako motivácia do ďalších kariér

Odchod na EYOF Vuokatti
Generálny sekretár SOŠV Jozef Liba odovzdáva manažérke hokejovej reprezentácie dievčat Zuzane Moravčíkovej menovacie dekréty pre účastníčky EYOF 2022 vo Vuokatti.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Na zraze medzi mladými športovcami vládla dobrá nálada. Bez problémov zvládli všetky predpísané formality.

„EYOF je pre mladých športovcov príležitosť spoznať olympijské prostredie a zažiť atmosféru multišportového podujatia. Bude to pre nich nová skúsenosť, keďže doteraz sa stretávali len na podujatiach vo svojich športoch. Existuje veľa príkladov z minulosti, že účastníci EYOF získali nové motiváciu a potom sa presadili aj veľkých medzinárodných športových podujatiach,“ povedal generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru Jozef Liba.

Do programu odchodov športových výprav na veľké podujatia pribudli v posledných mesiacoch testovania na koronavírus. Inak to nebolo ani pri odchode 43-člennej športovej výpravy do Vuokatti. Po zraze, na ktorom sa museli preukázať negatívnym výsledkom štvrtkového testu na koronavírus, prvé kroky individuálnych účastníkov smerovali k testovaciemu tímu. Z preventívnych dôvodov sa všetci športovci nestretli ani na odovzdávaní dekrétov pre účastníkov EYOF 2022 a prevzali ich za nich vedúci jednotlivých tímov.

Príležitosť porovnať sa s konkurenciou

Výprava odcestuje v sobotu predpoludním z Viedne cez Helsinki do Kajaani, ktoré sa nachádza blízko Vuokatti.

Na zimnom EYOF obsadí Slovensko súťaže v zjazdovom lyžovaní, biatlone, behu na lyžiach, krasokorčuľovaní, ľadovom hokeji, rýchlokorčuľovaní na krátkej dráhe, snoubordingu a po dlhej dobe aj v skokoch na lyžiach. Z disciplín, ktoré sú na programe vo Fínsku, nebude slovenský športovec súťažiť len v severskej kombinácii.

„Pre mladých športovcov je podujatie príležitosťou porovnať sa s konkurenciou na medzinárodnom poli. Nedávame im konkrétne ciele, stále je to mládež a na tréningoch sa zdokonaľuje, aby bola úspešná na seniorských podujatiach. Nevytvárame mladým športovcom stres, že musia dosiahnuť medailový výsledok. Dôležité bude, aby každý podal na EYOF čo najlepší výkon. Ak sa podarí medaila či kvalitné umiestenie, bude to o to krajšie,“ povedala vedúca výpravy Zuzana Tomčíková.

Snaha o dobré výsledky

V tejto sezóne z účastníkov EYOF ukázal veľmi dobrú výkonnosť biatlonista Jakub Borguľa. V závere februára sa mu darilo na majstrovstvách sveta kadetov v Soldier Hollow. Každý individuálny štart na šampionáte premenil na medailu, čo sa doteraz nepodarilo žiadnemu slovenskému biatlonistovi. V šprinte a individuálnych pretekoch bol druhý, stíhacie preteky vyhral.

„Veľmi sa teším na novú skúsenosť. Stretneme sa s rovesníkmi v iných športoch, spoznám nových ľudí aj z prostredia mimo biatlonu. Budem sa snažiť dosiahnuť dobré výsledky. Po výkonoch na šampionáte bol cieľ získať medailu aj na EYOF. Uvidíme, ako to napokon bude vyzerať. Po návrate z USA som dlhšie netrénoval, keďže som bol chorý. Verím však, že mi forma vydržala,“ povedal Jakub Borguľa.

Mladý biatlonista ešte na tratiach vo Vuokatti nepretekal. Zoznámi sa s nimi počas nedeľňajšieho tréningu. EYOF berie aj ako motiváciu do ďalšej kariéry.

„Ak raz pôjdem na veľké olympijské hry, budem vedieť, aké to je na významnom podujatí a ľahšie sa tomu prispôsobím,“ poznamenal Jakub Borguľa.

Z histórie EYOF

Vo Vuokatti sa zimný Európsky olympijský festival mládeže uskutoční po 20 rokoch. Stredisko v centrálnom Fínsku v roku 2001 privítalo v 5 odvetviach 39 slovenských športovcov, najlepšie umiestenie (5. miesto) dosiahli vtedy hokejisti.

Na doterajších 14 zimných EYOF získali Slováci spolu 10 medailí: v Aoste 1993 bronz bežec na lyžiach Martin Bajčičák, v Sundsvalle 1997 bronz miešaná biatlonová štafeta, v Poprade-Tatrách 1999 prvé slovenské zlato miešaná biatlonová štafeta (v zložení D. Šimočko, Slezáková, Hasillová, M. Kazár), v Monthey 2005 bronz miešaná štafeta v behu na lyžiach, v Liberci 2011 bronz krasokorčuliarka Monika Simančíková a v Erzurume 2017 bronz družstvo hokejistov.

Vďaka zisku dvoch zlatých a dvoch strieborných medailí, o ktoré sa postarali šortrekistky Petra Rusnáková (víťazka na 500 aj 1000 m a druhá na 1500 m) a Lucia Filipová (druhá na 500 m), bol posledný zimný EYOF v Sarajeve v roku 2019 pre Slovensko najúspešnejší.

Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque