Šport a olympizmus
2 min. čítania

Vďaka solidarite aj Ukrajina súťaží na EYOF vo Vuokatti

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Do Vuokatti na EYOF 2022 odchádzali športovci Poľska a Ukrajiny spoločne.
Foto
Ukrajinský olympijský výbor

Na zimnom Európskom olympijskom festivale mládeže (vo Vuokatti sa predstavia aj športovci z Ukrajiny. Mladí ľudia z vojnovým konfliktom skúšanej krajiny sú už v centrálnom Fínsku a pripravujú sa na EYOF.

Ukrajinci nebudú v nedeľu večer chýbať na slávnostnom otvorení EYOF, ktorý potrvá do 25. marca. Do Vuokatti pricestovala 40-členná výprava z Ukrajiny, v ktorej je 26 športovcov. Predstavia sa v biatlone, behu na lyžiach, severskej kombinácii, skokoch na lyžiach, alpskom lyžovaní, šortreku a v krasokorčuľovaní.

„Účasť ukrajinských športovcov je výsledkom medzinárodnej spolupráce. Vďaka angažovaniu Európskych olympijských výborov a solidarite z národných olympijských výborov z celej Európy mohli pricestovať zástupcovia Ukrajiny do Fínska,“ povedal výkonný riaditeľ Fínskeho olympijského výboru Mikko Salonen.  

Vo Vuokatti sa na zimnom EYOF nepredstavia športovci z Ruska a Bieloruska. Rusov vylúčili zo súťaží pre inváziu ich vojsk na Ukrajinu, Bielorusov za podporu tejto vojnovej operácie. Ukrajincom pri presune pomohli Poliaci, obe výpravy odchádzali do Fínska spoločne z Varšavy.

„Sme veľmi vďační za veľkú podporu európskej olympijskej rodiny i obyčajných ľudí, ktorí prispeli k tomu, že ukrajinská mládež môže byť súčasťou športového sviatku práve v týchto dňoch, ktoré sú dôležité pre náš národ i krajinu. Naši mladí športovci dostanú možnosť učiť sa a zároveň zdieľať hodnoty so svojimi rovesníkmi. Zároveň sa môžu rozvíjať v športe, ktorý má byť nástroj mieru a oslavy ľudských hodnôt,“ uviedla vedúca ukrajinskej výpravy Anna Sorokinová.

Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque