Šport a olympizmus
5 min. čítania

Olympiády v štvorkových rokoch v muzeálnej i virtuálnej expozícii

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Najnovšia príležitostná výstava Slovenského olympijského a športového múzea (SOŠM) nesie názov „Spomínam na Paríž, Tokio a Los Angeles (Jubilejné roky spoločných československých výprav na olympijských hrách)“. Venuje sa olympijským hrám v „štvorkových“ rokoch 1924, 1964 a 1984. Vystavené exponáty i mnohé ďalšie si môžu záujemcovia pozrieť v stálej expozícii SOŠM a aj prostredníctvom Virtuálnej expozície českého a slovenského olympijského dedičstva - VECSOH.

Cieľom autorov výstav v SOŠM i vo virtuálnom priestore je na jednom mieste verejnosti sprístupniť zbierkové predmety odkazujúce na olympijské úspechy a participáciu výprav spoločného štátu Čechov a Slovákov na olympijských hrách.

VIRTUÁLNA VÝSTAVA

Bohatá zbierka artefaktov

Celý koncept reflektuje 100-ročnú históriu spoločnej reprezentácie slovenských a českých športovcov na hrách olympiády s osobitným zameraním na OH 1924 (práve tam boli prvý raz v histórii vo výprave vtedajšej Československej republiky aj Slováci), 1964 a 1984. Koncept vznikol vďaka prostriedkom z projektu ERASMUS SPORT.

Digitalizáciou zbierkových predmetov, fotografií a archívnych dokumentov participujúcich partnerov vznikla nová online platforma. Zaujímavou formou prispieva k jednoduchšej dostupnosti týchto artefaktov pre verejnosť.

Návštevníci si môžu pozrieť dobové fotografie, bulletiny, plagáty, oblečenie, účastnícke medaily, cenné kovy pre víťazov, pohľadnice, štartové čísla a rôzne ďalšie artefakty.

Fyzicky si časť slovenskej zbierky výstavy môžu návštevníci pozrieť v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu v čase jeho otváracích hodín počas soboty, nedele a pondelka. Oveľa bohatšie informácie i zbierkové predmety z českého Národného múzea a z archívu Olympijského dokumentačného centra Českého olympijského výboru sú v online priestore na webovej platforme www.csdedicstvo.com.

Úspešné spracovanie výstav ukázalo, že dedičstvo spoločných olympijských úspechov, ako aj príklady pokračujúcej spolupráce v mnohých odvetviach vrátane športu aj po zániku spoločného štátu sú pre ostatné krajiny v Európe a vo svete inšpiratívnym príkladom prekonávania rozdielov a odlišných záujmov.

SLOVENSKÉ OLYMPIJSKÉ A ŠPORTOVÉ MÚZEUM

O VECSOH

Projekt Virtuálnej expozície českého a slovenského olympijského dedičstva / Virtual exposition of Czech and Slovak Olympic Heritage (VECSOH), ktorý vznikol za finančnej podpory Európskej únie z programu ERASMUS SPORT, je spoločný projekt Slovenského olympijského a športového múzea, Slovenského olympijského a športového výboru, digitálneho archívu Českého olympijského výboru a Oddelenia dejín telesnej výchovy a športu Národného múzea Praha. Zameriava sa na výročia olympijských podujatí, na ktorých sa zúčastnila spoločná československá výprava.

Primárnym cieľom projektu VECSOH bolo sprístupniť verejnosti na jednom mieste zbierkové predmety odkazujúce na olympijské úspechy a participáciu na olympijských hrách spoločného štátu Čechov a Slovákov. Sekundárnym cieľom projektu bolo zlepšiť koordináciu digitálneho vzdelávania na úrovni Európskej únie a zároveň prispieť k výmene osvedčených postupov a výsledkov výskumných experimentov.

V rámci svojho rozsahu má projekt nastaviť parametre budúcej spoločnej spolupráce v oblasti dokumentácie a sprístupňovania dejín olympijského hnutia v rámci spoločných československých dejín, a to nielen pre odbornú, ale najmä pre širokú verejnosť. Zároveň povedie k širšej vzájomnej diskusii o možnostiach a limitoch dokumentácie tohto odvetvia československých dejín.

Digitalizácia zbierkových predmetov, fotografií, archívnych dokumentov a iných predmetov participujúcich partnerov a sprístupnenie prostredníctvom novovytvorenej online platformy VECSOH prispieva k jednoduchšej dostupnosti týchto artefaktov pre verejnosť, najmä pre publikum so zdravotným postihnutím a geografickými bariérami a podporuje ich sociálne a vzdelávacie začlenenie. Online prístupná zbierka úspechov slovenských a českých športovcov umožňuje efektívnejšiu a flexibilnejšiu spoluprácu so školami v oboch krajinách v rámci rôznych neformálnych vzdelávacích programov a školení, zameraných najmä na zdravý životný štýl a olympijské hodnoty. Projekt podporuje integritu a pozitívne hodnoty v propagácii športu. Dedičstvo spoločných olympijských úspechov, ako aj príklady pokračujúcej spolupráce v mnohých odvetviach vrátane športu aj po zániku spoločného štátu sú inšpiratívnym príkladom prekonávania rozdielov a odlišných záujmov pre ostatné krajiny v Európe a vo svete. Projekt taktiež napomáha k vytvoreniu mnohonárodného a multisektorového partnerstva pre ďalšiu spoluprácu v oblasti štúdia a výskumu histórie športu, vzdelávacích aktivít a presadzovania olympijských hodnôt a princípov.

Projekt taktiež napomohol k vytvoreniu multisektorového partnerstva pre ďalšiu spoluprácu v oblasti štúdia a výskumu histórie športu, vzdelávacích aktivít a presadzovania olympijských hodnôt a princípov medzi slovenskými a českými partnermi.

Projekt
p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
kaufland
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque
ryba
tatratea
ecoinvest
ZVVS
marsen
rona
tauris
Uriner