Športové aktuality
4 min. čítania

Odkaz Petry Vlhovej mladým športovcom: Podobnú skúsenosť nezískate nikde inde

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Petra Vlhová na slalomovej trati počas ZOH mládeže 2012 v Innsbrucku.
Foto
SOŠV/PAVOL UHRIN

Je len málo lepších príkladov toho, ako zimné olympijské hry mládeže pripravujú talentovaných mladých športovcov na olympijské hry, ako Petra Vlhová. Liptáčka získala zlato v slalome na úvodných ZOH mládeže 2012 v Innsbrucku, keď mala 16 rokov. Nasledovalo zlepšenie podmienok i výkonnosti, čo vyvrcholilo zlatom na ZOH 2022 v Pekingu. Innsbruck 2012 však bol odrazom do veľkej kariéry. 

Ešte predtým sa Vlhová stala v roku 2014 juniorskou majsterkou sveta v slalome, o päť rokov neskôr svetovou šampiónkou v obrovskom slalome, vyhrala viaceré preteky Svetového pohára, ktorý celkovo ovládla v roku 2021. Po desiatich rokoch od Innsbrucku 2012 ovládla aj slalom na ZOH 2022 v Pekingu.

„Je úžasné mať juniorské aj seniorské olympijské zlato,“ povedala v rozhovore pre Olympijský informačný systém Vlhová. „Musíte mať šťastie, ale musíte podať veľmi dobrý výkon, aby ste získali oboje. Nezabudnem ani na jednu medailu. Pamätám si, s kým som tam bola, na tím, na preteky, na to sa nedá zabudnúť. Som na to hrdá.“

Postupne sa vypracovala na jednu z najlepších technických lyžiarok vo Svetovom pohári. Rok 2012 bol pre ňu prelomový, okrem zlata v Innsbrucku debutovala aj vo Svetovom pohári.

„Prvýkrát sa o mne na Slovensku viac vedelo práve po zisku zlatej medaily na ZOH mládeže. Bol to môj prvý veľký výsledok. Víťazstvo v Innsbrucku mi dodalo sebavedomie. Ako mladá som absolvovala veľa pretekov a vyhrala som ich. Myslela som si, že som najrýchlejšie dievča na Slovensku, ale potom som prišla na medzinárodné preteky a zrazu som musela ukázať, že viem lyžovať skutočne dobre, aby som súperky zdolávala. ZOH mládeže mi potvrdili, že som na tom skutočne dobre,“ vysvetľovala pre OIS Petra Vlhová.

Prínos účasti v Innsbrucku 2012 pre ňu nebol len v podobe uznania. „ZOH mládeže boli pre mňa veľmi pekný zážitok, nová skúsenosť a niečo výnimočné v mladom veku,“ povedala Vlhová. „Prvýkrát som bola v olympijskej dedine, bolo tam veľa ľudí, všetko bolo pre mňa zaujímavé. Atmosféra bola veľmi podobná olympijským hrám. Našla som si veľa kamarátov z iných športov. Bývali sme spolu a v tíme bolo veľmi príjemne. Na ZOH mládeže je skvelé, že človek spozná ľudí z mnohých iných krajín.“

Medzi obľúbené veci patrí obliekanie si reprezentačného dresu a oficiálneho oblečenia slovenskej výpravy. „Bola som veľmi rada, že som dostala oblečenie s nápisom Slovensko na chrbte. Neustále som ho nosila,“ spomínala si úspešná lyžiarka.

„Pre mňa to bola skutočná česť reprezentovať Slovensko. Pochádzam z krajiny, kde nebola veľká podpora pre lyžiarsky šport. Bol pre mňa zážitok, keď som dostala oficiálnu súpravu.“

Petra Vlhová je už trojnásobnou olympioničkou, pred slávou v Pekingu 2022 súťažila na zimných olympijských hrách v Soči 2014 a v Pjongčangu 2018.

„ZOH mládeže a veľké olympijské hry sú odlišné. Keď som sa potom dostala na olympiádu, vedela som si predstaviť, aké to bude, pretože som bola na ZOH mládeže. Účasť mi pomohla a bolo to niečo výnimočné,“ povedala Vlhová.

Akú radu by teda olympijská víťazka v slalome dala všetkým nádejným mladým lyžiarom, ktorí sa predsavia v Kangwone 2024? „Užívajte si to čo najviac, pretože toto je skúsenosť, ktorú nikde inde nezískate. Snažte sa nadviazať vzťahy s ostatnými športovcami, pretože byť tam s toľkými ďalšími účastníkmi je niečo výnimočné. A samozrejme, snažte sa podať čo najlepší výkon.“

Podujatia a športovci
paris
Ukazsa2024 Pankova

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV