Športové aktuality
7 min. čítania

Vo štvrtok má 50 hokejový majster sveta a olympijský vlajkonosič Róbert Petrovický

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Róbert Petrovický a jeho radosť v reprezentačnom drese Slovenska.
Foto
TASR/Radovan Stoklasa

Zahral si na trojo olympiádach, pričom v Salt Lake City 2002 niesol slovenskú vlajku na otváracom ceremoniáli. Zo štyroch štartov na svetových šampionátoch bol nielen preňho najcennejší ten v roku 2002, keď sa v Göteborgu podieľal na historickom zisku titulu majstrov sveta. Bývalý špičkový hokejový center, aktuálne tréner Róbert Petrovický, vo štvrtok 26. októbra oslavuje päťdesiatku.

Róbert Petrovický na ZOH 1994 v Lillehammeri.
Róbert Petrovický na ZOH 1994 v Lillehammeri.
Foto
Peter Pospíšil

Košický rodák so zvyčajným číslom 39 bol priamo pri viacerých kľúčových udalostiach slovenského ľadového hokeja v začiatkoch našej štátnej samostatnosti. Ako 20-ročný mladík si zahral pri našej olympijskej premiére v Lillehammeri 1994, potom v Bratislave prispel k triumfu tímu Slovenska v B-kategórii MS 1995 a o rok neskôr si zahral pri premiére v „áčku“.

Róbert Petrovický sa narodil v Košiciach, ale vyrastal vo Vysokej nad Kysucou. Venoval sa viacerým kolektívnym športom aj lyžovaniu, ale napokon uňho vyhral ľadový hokej. Tomu prepadol aj jeho o štyri roky mladší brat Roland, ktorý si takisto zahral v NHL aj v slovenskej reprezentácii, i na olympiáde.

Róbert výrazne zaujal už naozaj v mladom veku. V Žiline, kam pravidelne dochádzal, jeho talent cibrili najprv v prípravke, potom v športovej triede. Dával najavo výrazný talent aj zanietenie pre hru, takže záujem oňho prejavili všetky tri slovenské kluby, v tom čase pôsobiace vo federálnej hokejovej lige. Vybral si Duklu Trenčín, pretože Trenčín bol bližšie ako Bratislava aj Košice. A v tom čase v Dukle počas vojenčiny žiaril skvelý útočník Vladimír Růžička, od ktorého sa dalo naozaj veľa naučiť.

Vzhľadom na vek si Petrovický stihol zahrať ešte za federálne mládežnícke reprezentácie na svetových šampionátoch. V roku 1991 bol súčasťou tímu, ktorý triumfoval na ME juniorov v Prešove a Spišskej Novej Vsi. Mal len sedemnásť, keď dostal príležitosť zahrať si za Duklu vo federálnej lige. Trenčania v ročníku 1990/91 skončili tretí. A výrazne k tomu prispeli viacerí mladíci.

Z TRENČÍNA AKO 18-ROČNÝ ROVNO DO NHL

V ďalšej sezóne už mladé útočné trio v zložení Žigmund Pálffy, Róbert Petrovický, Braňo Jánoš excelovalo. Pod vedením trénera Júliusa Šuplera sa mladíci nielen zabávali hrou, ale zároveň utvorili najproduktívnejšiu útočnú formáciu ligy. A Dukla Trenčín aj vďaka nej získala historický majstrovský titul. V obrane s dravými mladíkmi nastupovali Róbert Švehla a Miloš Holaň.

Potom už veci nabrali pre Róberta rýchly spád. V roku 1992 bol v prvom kole draftovaný z 9. miesta klubom NHL Hartford Whalers. A hneď v sezóne 1992/93 si mladík pripísal v najelitnejšej klubovej súťaži sveta 42 zápasov. Prvý gól v NHL strelil už desať dní pred 19. narodeninami - 14. októbra 1992 proti Ottawe Senators.

V olympijskom Lillehammeri v roku 1994 Slovensko prežívalo prvý hokejový boom v ére samostatnosti. Na snímke radosť z gólu tria Miroslav Šatan, Marián Smerčiak a Róbert Petrovický.
V olympijskom Lillehammeri v roku 1994 Slovensko prežívalo prvý hokejový boom v ére samostatnosti. Na snímke radosť z gólu tria Miroslav Šatan, Marián Smerčiak a Róbert Petrovický.
Foto
Peter Pospíšil

ZAHRAL SI PRI PREMIÉRE SLOVENSKA NA ZOH AJ NA MS

V ďalšej sezóne Róbert Petrovický pendloval medzi Hartfordom v NHL a Springieldom Indians v AHL. Zahral si však aj v reprezentácii Slovenska, vedenej Júliusom Šuplerom. Na pamätných ZOH 1994 v Lillehammeri, kde sa odohrala premiéra samostatného Slovenska pod piatimi kruhmi, v útoku najprv s najproduktívnejším hráčom turnaja Pálffym, potom zase s najlepším Šatanom a s Jánošom patril k veľmi platným hráčom. V 8 zápasov nazbieral 7 bodov za gól a 6 asistencií. Družstvo obsadilo 6. miesto.

V ďalšej sezóne pôsobil v zámorí prevažne v nižších súťažiach s produktivitou približne bod na zápas. V NHL odohral za Dallas Stars len 5 zápasov, ale chuť si napravil na turnaji B-kategórie majstrovstiev sveta v Bratislave, kde k triumfu Slovenska prispel 11 bodmi v 6 zápasoch (4+7). O rok neskôr účinkoval aj pri našej premiére v A-kategórii MS vo Viedni, kde však nastúpil len na dva zápasy.

Z turnaja B-kategórie MS v Bratislave 1995 postúpil tím Slovenska do "áčka". Róbert Petrovický na snímke vľavo, pri kapitánovi Petrovi Šťastnom.
Z turnaja B-kategórie MS v Bratislave 1995 postúpil tím Slovenska do "áčka". Róbert Petrovický na snímke vľavo, pri kapitánovi Petrovi Šťastnom.
Foto
Ján Súkup

LIGOVÁ ROZLÚČKA VO VEKU 42 ROKOV

V NHL v ďalších sezónach vystriedal kluby St. Louis Blues, Tampa Bay Lightning a napokon v sezóne 2000/01 New York Islanders. Spolu v NHL odohral 208 zápasov s bilanciou 27 gólov a 38 asistencií Potom sa vrátil do Európy. Štyri sezóny odohral vo Švajčiarsku, dve na striedačku v Česku a vo Švédsku. Už vo veteránskom veku okúsil aj KHL v drese Dinama Riga, potom pôsobil v Komete Brno a posledné tri sezóny odohral tam, kde začínal – v Dukle Trenčín.

Keď v ročníku 2015/16 hráčsku kariéru ukončil, mal už vyše 42 rokov. Ligový titul, ktorý získal ešte pred dvadsiatkou s Duklou Trenčín, mu už mu na žiadnej z jeho početných štácií nebol súdený.

V SALT LAKE CITY VLAJKONOSIČ, V GÖTEBORGU MAJSTER SVETA

Róbert Petrovický ako vlajkonosič slovenskej výpravy na slávnostnom otvorení ZOH 2002 v Salt Lake City.
Róbert Petrovický ako vlajkonosič slovenskej výpravy na slávnostnom otvorení ZOH 2002 v Salt Lake City.
Foto
TASR/Pavel Neubauer

Čo Róbertovi Petrovickému nevyšlo na klubovej úrovni, podarilo sa mu v reprezentácii. Najprv však prežíval smútok. Na ZOH 1998 v Nagane bol pri tom, keď sa účinkovanie tímu Slovenska skončilo už v tzv. predturnaji, v ktorom sme nemohli využiť viaceré naše esá z NHL. Podobne sa to skončilo aj na ZOH 2002 v Salt Lake City, kde sa naše družstvo znovu stalo obeťou nespravodlivého modelu, pretože v každom zápase mohlo využiť len zopár z našich hviezd NHL. Malou útechou pre Roba mohlo byť aspoň to, že dostal poctu byť vlajkonosičom slovenskej výpravy na otváracom ceremoniáli hier.

Na všetko zlé sa však zabudlo na svetovom šampionáte 2002, ktorý vyvrcholil v Göteborgu. Slováci tam predviedli spanilú jazdu ako nikdy predtým a ani potom a senzačne sa stali majstrami sveta! Len tri mesiace po olympijskom fiasku a 13. mieste v Salt Lake City... Róbert Petrovický odohral na MS 9 zápasov, v ktorých si pripísal gól a asistenciu.

Róbert Petrovický so zlatou medailou z MS 2002 v spoločnosti spoluhráčov pri triumfálnom privítaní v Bratislave.
Róbert Petrovický so zlatou medailou z MS 2002 v spoločnosti spoluhráčov pri triumfálnom privítaní v Bratislave.
Foto
TASR/Štefan Puškáš

Ešte raz si na šampionáte zahral o ďalších šesť rokov neskôr. Bol síce ešte na ZOH 2006 v Turíne, ale len ako cestujúci náhradník. V našom tíme, ktorý tentoraz mohol využiť všetky naše esá z NHL a obsadil 5. miesto, však jeden Petrovický bol – jeho mladší brat Ronald.

Hodno pripomenúť, že v reprezentačnom drese Slovenska odohral Róbert Petrovický rovných 100 zápasov, v ktorých strelil 28 gólov. Éry, keď náš tím prevzal ako tréner jeho český svokor Vladimír Vůjtek (s jeho dcérou Šárkou má Robo syna Ryana a dcéru Kiaru Jane), pod ktorého vedením sa zrodilo striebro na MS 2012, sa však ako reprezentant na ľade už nedočkal...

Ako tréner slovenskej dvadsiatky na MS 2020 v Ostrave.
Ako tréner slovenskej dvadsiatky na MS 2020 v Ostrave.
Foto
TASR/Radovan Stoklasa

ASISTOVAL ŘÍHOVI AJ RAMSAYMU, TRÉNOVAL SLOVENSKÚ DVADSIATKU

Práve pod vplyvom Vladimíra Vůjteka sa Róbert Petrovický stal trénerom. Trenérsky začínal tam, kde ako hráč vstúpil vo veľkého hokeja a kde sa s ním ako hráč aj rozlúčil – v Dukle Trenčín. Pôsobil tam ako asistent Miloša Holaňa. Neskôr pôsobil ako asistent pri Milošovi Říhovi v Slovane Bratislava, pri Craigovi Ramsayom v slovenskej reprezentácii, ale aj vo švajčiarskom HC Lausanne. Ako hlavný tréner viedol tím Slovenska do 20 rokov. V súčasnosti je asistent trénera v českom extraligovom HC Olomouc. Vo voľnom čase sa vášnivo venuje golfu.

Slovenský olympijský a športový výbor jubilantovi srdečne blahoželá!

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque