Šport a olympizmus
Lausanne
2 min. čítania

Vo veku 83 rokov zomrel bývalý dlhoročný generálny riaditeľ MOV François Carrard

Francois Carrard.
Foto
MOV
 

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) oznámil, že vo veku 83 rokov zomrel François Carrard, ktorý v rokoch 1989 - 2003 viedol administratívu MOV ako generálny riaditeľ MOV. Absolvent štúdia práva v Lausanne pred príchodom na MOV viedol advokátsku kanceláriu Carrard&Associés, pričom sa špecializoval na športové právo, zohral kľúčovú úlohu pri podpore MOV pri riadení jeho základných reforiem v rokoch 1999 a 2000.

Carrard tiež zohral kľúčovú úlohu pri zriadení Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) a zavedení prvého Svetového antidopingového kódexu. Okrem toho sa intenzívne podieľal na prepracovaní Olympijskej charty a utvorení štatútu komisie MOV pre apartheid a olympizmus. Carrard pôsobil v ére prezidenta Samarancha aj ako hovorca exekutívy MOV a vyjadroval názory MOV na zásadné témy, vrátane dopingových.

"François Carrard bol brilantný muž s obrovskými analytickými zručnosťami a veľmi širokým horizontom. Prezident Samaranch a celé olympijské hnutie sa vždy mohli spoľahnúť na jeho neoceniteľné rady. Bol nielen mužom práva a športu, ale aj veľkým mužom kultúry," povedal v reakcii na úmrtie Françoisa Carrarda prezident MOV Thomas Bach, ktorých sa s ním poznal od svojich prvých dňoch ako člen MOV. „Vždy bol skvelým sprievodcom a dôveryhodným poradcom a stal sa osobným priateľom. Preto som tak vďačný, že celé olympijské hnutie a ja sme sa na neho mohli spoľahnúť až do jeho posledných dní.“

Na znak úcty bude olympijská vlajka pred Olympijským domom v Lausanne na počesť Françoisa Carrarda vyvesená na pol žrde.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque