Športové aktuality
2 min. čítania

VYHRÁŽKY SMRŤOU: Terčom je umelecký šéf otváracieho ceremoniálu OH

Profile picture for user teraz.sk
Spravodajstvo
TERAZ.sk
Na archívnej snímke Thomas Jolly. Foto: TASR/AP
Paríž 2. augusta (TASR) - Francúzske úrady začali vyšetrovať vyhrážky smrťou a kybernetické obťažovanie, namierené proti umeleckému riaditeľovi otváracieho ceremoniálu OH 2024 Thomasovi Jollymu. V piatok o tom informovala parížska prokuratúra.

Jolly podal trestné oznámenie po tom, čo čelil vyhrážkam a internetovým útokom po tom, čo sa časti verejnosti počas ceremoniálu dotklo vystúpenie evokujúce obraz Poslednej večere. V scéne pripomínajúcej slávne dielo Leonarda da Vinciho zobrazujúce posledný pokrm Ježiša Krista stvárnili jeho učeníkov drag queens či transgenderová modelka a takmer nahý spevák napodobňoval gréckeho boha vína Dionýza.

To vyvolalo hnev katolíckej cirkvi, krajne pravicových politikov vo Francúzsku a náboženskej pravice v USA. Organizátori olympijských hier v Paríži sa následne ospravedlnili a uviedli, že nemali v úmysle prejaviť neúctu voči žiadnej náboženskej skupine. Jolly však neskôr odmietol, že by kritizovaná scéna mala byť paralelou k Poslednej večeri. Jeho zámerom bolo osláviť diverzitu a vzdať hold hodovaniu a francúzskej gastronómii. Podľa Jollyho mala scéna zobrazovať pohanskú slávnosť, spojenú s bohmi Olympu.

Trestné oznámenie bola podať na políciu aj dídžejka a producentka Barbara Butchová, ktorej taktiež prichádzali vyhrážky smrťou. Správu priniesla agentúra Reuters.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque