Šport a olympizmus
Bratislava
7 min. čítania

Vyznavači „naj“ mimosúťažnej disciplíny olympijských hier – zberatelia odznakov – budú môcť počnúc OH v Tokiu využívať špeciálnu aplikáciu

Pre Olympic.sk Zdenko Kríž
Časť zbierky olympijských odznakov Branislava Deleja vo výstavných priestoroch Slovenského olympijského a športového múzea v renovovanom Dome športu.
Foto
Ján Súkup

Nikdy sa nestretli, a predsa sa poznajú. Nehovoria rovnakým jazykom, a predsa sa vždy dorozumejú. Nie sú obchodníci,  a predsa urobia vždy aspoň malý biznis. O kom je reč? No predsa o zberateľoch olympijských memorabílií. Výmena odznakov je tradične „naj“ mimosúťažnou disciplínou hier.

Viceprezident SOŠV a vášnivý zberateľ olympijských odznakov Zdenko Kríž o tomto hobby, ako aj o aktuálnej významnej novinke s ním súvisiacej, napísal do časopisu OLYMPIC.sk jar/leto 2021, ktorý vyšiel nedávno. Na rovnomennej webovej stránke zverejňujeme rozšírenú podobu jeho textu.

Na olympijských hrách sa schádzajú stovky zberateľov olympijských memorabílií z celého sveta. K nim sa s veľkou chuťou pridávajú členovia olympijských výprav. A aj nováčikovia v ich radoch veľmi rýchlo podľahnú čaru najmä olympijských odznakov, ale i známok, pečiatok, mincí, medailí, pohľadníc, kľúčeniek či maskotov.

Zberateľstvo nepozná žiadne limity a spája ľudí rôznych rás, kultúr i vierovyznaní. Je skvelou propagáciou športu, olympizmu, krajín, ale aj ideálnym spôsobom na nadväzovanie nových kontaktov, či dokonca dlhoročných priateľstiev.

Svoje o tom vie predseda Slovenskej spoločnosti olympijských a športových zberateľov (SSOŠZ) Branislav Delej. Na deviatich OH, resp. ZOH pôsobil ako lekár či hlavný lekár slovenskej výpravy. Na Európskych hrách 2015 v Baku bol dokonca vedúcim výpravy. Pri svojej olympijskej premiére na OH 2000 v Sydney nazbieral zhruba päťsto odznakov.

Odvtedy sa vypracoval na medzinárodne uznávaného zberateľa i znalca v oblasti faleristiky, čo je o. i. aj veda o odznakoch. V súčasnosti je prvým viceprezidentom Medzinárodnej asociácie olympijských zberateľov (AICO).

V roku 2014 bola SSOŠZ jedným zo 17 zakladajúcich členov AICO. AICO patrí od svojho zrodu medzi veľmi aktívne  organizácie zastrešené  MOV. Každoročne organizuje svetové stretnutie zberateľov spojené s burzou memorabilií. V roku 2017 sa uskutočnilo v Bratislave, ktorá na poslednú chvíľu zaskočila za čínskeho organizátora. Odozva bola vynikajúca. Mnohí návštevníci, najmä zo severnej Ameriky a Ázie, sa vtedy po prvý raz ocitli v krajine , o ktorej dovtedy vedeli iba veľmi málo aj keď jej odznaky poznali.

V dôsledku koronakrízy sa však vlani ani tohoto roku zberatelia nestretli.

Aplikácia IOPC (zatiaľ) pre zberateľov odznakov

Ilustračná fotografia

Pred tromi rokmi prišiel Branislav Delej s nezvyčajným projektom prezentácie olympijských odznakov. Veľmi rýchlo si ho osvojilo AICO a následne zaujal aj MOV. Ten vyčlenil na projekt interaktívneho katalógu odznakov národných olympijských výborov sumu 80-tisíc eur.

Začala sa rodiť aplikácia do telefónov, tabletov i počítačov, ktorú budú môcť využívať nielen zberatelia odznakov, ale postupne aj iných memorabilií. K dispozícii bude aj špeciálna webstránka, pomáhajúca orientovať sa v spleti odznakov, vydávaných prakticky od premiéry OH v Aténach 1896.

Celý projekt,  vrátane webovej stránky, má byť spustený ešte pred otvorením OH v Tokiu.

Zaujímavosťou je, že aplikácia umožní aj virtuálne zbieranie odznakov, čo by mohlo zaujať aj najmladšiu generáciu nádejných zberateľov. Tí nemajú veľkú šancu dostať sa k reálnym odznakom z OH, či ZOH. Mladí zberatelia by na základe kvízov či iných  virtuálnych súťaží získavali body a za tie by si mohli „nakúpiť“ odznaky rôznej hodnoty a postupne si tak vytvárať virtuálnu zbierku olympijských odznakov.

Bezplatná aplikácia, zameraná zatiaľ osobitne na olympijské odznaky, tak predstavuje šancu pre každého – pre ostrieľaných zberateľov, ale aj pre nováčikov, ktorí môžu začať budovať svoju zbierku od nuly, alebo sa sústrediť na virtuálnu olympijskú kolekciu.

Aplikácia sa tvorí na Slovensku

Aplikácia Interactive Olympic Pins Catalogue sa tvorí na Slovensku. Generálny manažér tohto projektu Branislav Delej hovorí:

„Bude to unikátna pomôcka  – zatiaľ iba pre zberateľov odznakov, ale neskôr aj ďalších olympijských artefaktov. Vytvorili sme databázu vyše 12 500 odznakov vydaných všetkými národnými olympijskými výbormi sveta. Každý odznak bude mať svoje meno. Tvorí ho skratka názvu krajiny a priradené číslo. Napríklad SVK 001 bude prvý odznak, ktorý vydal Slovenský olympijský výbor.

Aplikácia umožní jej majiteľovi po nafotení akéhokoľvek olympijského odznaku – napríklad do mobilu – jeho okamžitú identifikáciu. Poskytne o ňom aj základné údaje. Dokáže identifikovať originálne aj neoficiálne odznaky, repliky či ,fejky´s uvedením krajiny, kde vznikli. Ak si označíte aj svoju aktuálnu zbierku, dodá informáciu, či tento exemplár už vlastníte, alebo ešte nie.“

Prvá etapa tvorby aplikácie sa zamerala na spracovanie kompletnej databázy a katalógu existujúcich olympijských odznakov. V druhej ide o identifikáciu odznakov podľa fotografie a v tretej o interaktívne zbieranie odznakov.

Technickú stránku zabezpečuje programátorská firma WEZEO. Digitalizáciu väčšiny odznakov realizoval Velemír Adžič z Bratislavy. Projektovým manažérom je Ondrej Hiriak. Databáza sa bude každý štvrť rok aktualizovať, aby priebežne zachytávala aj novo vydané odznaky.

Ako to bude s výmenami odznakov v Tokiu?

Bývalý prezident Medzinárodného olympijského výboru Juan Antonio Samaranch medzi slovenskými zberateľmi na& medzinárodnom výmennom stretnutí vo Varšave v roku 2009. Branislav Delej na snímke druhý zľava.
Bývalý prezident Medzinárodného olympijského výboru Juan Antonio Samaranch medzi slovenskými zberateľmi na& medzinárodnom výmennom stretnutí vo Varšave v roku 2009. Branislav Delej na snímke druhý zľava.
Foto
Archív B. D.

Prísne protipandemické opatrenia počas OH, limitujúce osobné stretávania a fyzické kontakty medzi ľuďmi v dejisku hier, výmene odznakov v Tokiu žičiť nebudú. Napriek tomu je veľmi pravdepodobné, že olympijské odznaky pôjdu aj v Japonsku na dračku.

Osobitným fenoménom zbierania odznakov počas OH či ZOH je Olympijská dedina. Každý zberateľ odznakov – či už je to športovec, tréner, rozhodca, alebo funkcionár na šnúrku, na ktorej má zavesenú akreditáciu, napichá svoje odznaky. Vysiela tak signál ostatným zberateľom, čo ponúka na výmenu.

Pri stretnutí takto spriaznených „duší“ sa ľahko udeje výmena, pričom takmer nikdy sa nediskutuje o hodnote odznaku. Vymieňa sa podľa pravidla jeden za jeden – bez ohľadu na krajinu pôvodu, veľkosť či farbu odznaku.

Keď však odznak opustí prísne strážené priestory Olympijskej dediny a dostane sa k „profesionálnym“ zberateľom, prudko sa mení jeho cena. Tí ju určujú podľa krajiny pôvodu, počtu vydaných odznakov, kvality spracovania odznaku a podľa ďalších parametrov. V tej chvíli je už výmena oveľa zložitejšia a začiatočníci ťahajú za kratší koniec.

Počas OH je zvyčajne najväčší záujem o tzv. datované odznaky. Je na nich uvedené dejisko hier, resp. rok ich konania, krajina pôvodu a olympijské kruhy, prípadne logo príslušného NOV. Vymieňajú sa však aj originálne odznaky jednotlivých NOV – tzv. generic.

Z jedných OH sa dá v priemere pozbierať  800 až 1000 rozličných olympijských odznakov. Výnimkou boli OH 2012 v Londýne. Tam len domáci organizačný výbor vydal 2012 rôznych druhov datovaných odznakov.

Okrem organizátorov a NOV vydávajú svoje odznaky za dodržania prísnych  marketingových kritérií aj sponzori, médiá, či spoluorganizátori hier. Takže už teraz je jasné, že aj keď  v Tokiu musia platiť prísne proti epidemiologické opatrenia, bude opäť čo zbierať.

Zaujímavosťou je, že zo športovcov patria medzi najagilnejších zberateľov odznakov  tenisti. Či už sú to sestry Venus a Serena Wiliamsové, alebo Karol Kučera, Dominik Hrbatý, Dominika Cibulková, či olympijský víťaz zo Soulu Miloslav Mečíř – všetci majú vo svojich zbierkach množstvo odznakových trofejí z celého sveta.

Vášnivým zberateľom je napríklad aj monacké knieža Albert, bývalý bobista, ktorý využije každú možnosť obohatiť svoju nevšednú kolekciu  olympijských odznakov. Tomuto hobby však holdujú aj mnohí poprední olympijskí funkcionári v rôznych krajinách sveta.

Podujatia a športovci

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque