Športové aktuality
5 min. čítania

Z osláv 140. výročia narodenia prvého olympionika z územia Slovenska Alojza Szokola v Šahách

Zdenka Letenayová

Šahy (let) – Pamiatku 140. výročia narodenia historicky prvého olympionika z územia Slovenska, atléta Alojza Szokola (vo výsledkoch OH 1896 je uvádzaný ako Alajos Szokolyi), si uplynulú sobotu v deň jeho nedožitého jubilea 19. júna - pripomenuli v Šahách. Rodák zo stredoslovenskej obce Hronec Alojz Szokol (zomrel 9. 9. 1932 v maďarskom Bernecebaráti) štartoval na Hrách I. olympiády 1896 v Aténach s číslom 1. Vo finále behu na 100m skončil tretí, súťažil aj v trojskoku a v behu na 120y prekážok.

Mnohonásobný majster Uhorska a uhorský rekordér v rôznych atletických disciplínach, ale aj majster Čiech Alojz Szokol žil od troch rokov u krstných rodičov v Šahách. Väčšinu života prežil práve v spomínanom meste a na majeri v neďalekej maďarskej obci Bernecebaráti, ktorý vyženil sobášom so Charlotte Berchtoldovou, dedičkou jedného z najvplyvnejších rodov v Uhorsku. V Šahách pôsobil ako župný archivár, knihovník, zakladateľ Červeného kríža v Hontianskej župe, ktorý sa venoval poľnohospodárskej osvete a dobročinnosti, mecenáš športových podujatí a funkcionár atletických spolkov. Napriek neukončenému štúdiu medicíny bol medzi spoluobčanmi prezývaný ako „doktor chudobných“. Toto sú len v skratke základné faktografické údaje, ktoré odzneli na spomienkovom stretnutí v deň 140. výročia narodenia Alojza Szokola.

Podujatie organizačne na vysokej úrovni pripravil Olympijský klub v Šahách, ktorý nesie práve meno Alojza Szokola. Zúčastnili sa na ňom viacerí zástupcovia olympijského hnutia zo Slovenska – čestný predseda SOV a čestný člen MOV Vladimír Černušák (na snímke pri vystúpení), predseda Združenia olympijských klubov SR Ivan Čierny, riaditeľka SZTK - Múzea telesnej kultúry v SR, predsedníčka komisie SOA pre olympijské dedičstvo Zdenka Letenayová, i predseda Olympijského klubu Banská Bystrica Martin Vrábel. Pozvanie prijali aj starosta obce Hronec Bohuslav Nemky, primátor mesta Šahy Ján Lőwy a starosta obce Bernecebaráti Zoltán Gyenes.

alt
alt

V početnej delegácii Maďarskej olympijskej akadémie boli aj dvaja olympijskí medailisti - známy futbalový brankár István Géczi (striebro OH 1972 Mníchov) a oštepárka Márta Rudasová (striebro OH 1964 Mexiko). Súčasťou delegácie bol aj štáb maďarskej televízie.

Po ukončení programu v Šahách sa účastníci presunuli na cintorín do Bernecebaráti. Položením vencov na hrob Alojza Szokola (na snímke) si uctili pamiatku osobnosti, ktorá - ako odznelo zo slovenskej aj maďarskej strany - by v súčasnosti mala slúžiť ako príklad v spolunažívaní našich národov, vzor tolerancie, úcty človeka k človeku, dodržiavania fair play v živote a presadzovania olympijských ideálov.

 

 

 

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque