Športové aktuality
4 min. čítania

Z regionálnych kôl vedomostných súťaží ZŠ o olympizme v Šahách a v Banskej Bystrici

Ladislav Gáspár, Martin Vrábeľ
alt

   ŠAHY + BANSKÁ BYSTRICA (gás, vrá) – V týchto dňoch na rôznych miestach Slovenska prebiehajú regionálne kolá vedomostnej súťaže základných škôl o olympizme, ktorej vyhlasovateľom je Slovenská olympijská akadémia, organizačná zložka Slovenského olympijského výboru. Na tento rok sú v súťaži vypísané tri tematické okruhy: 1) Povesti a rozprávky o starovekých olympijských hrách, 2) Organizačná štruktúra Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a Slovenského  olympijského výboru (SOV). Kto je kto v štruktúrach MOV a SOV, 3) Olympijskí medailisti a olympionici zo Slovenska spojení so Žilinským krajom. Športoviská a športové kluby Žilinského kraja, kde sa pripravovali naši olympionici.

   V Šahách zorganizoval regionálne kolo súťaže Olympijský klub Alojza Szokolyiho Šahy. Uskutočnilo sa v divadelnej sále Mestského úradu a zúčastnilo sa na ňom 13 družstiev z regiónu (na fotografii). Súťažilo sa v štyroch kolách. Celkovým víťazom a postupujúcim na celoslovenskú finálovú časť súťaže sa stalo družstvo zo ZŠ Pohronský Ruskov, na 2. mieste sa umiestnilo družstvo zo ZŠ na Ul. Sv. Michala v Leviciach a 3. skončilo družstvo z Gymnázia v Šahách. Vecné ceny a diplomy najlepším odovzdávali predseda komisie olympijskej výchovy SOA Dušan Noga, predseda Olympijského klubu Alojza Szokolyiho Šahy František Révész a primátor mesta Šahy Ján Lőwy. Počas prestávky sa uskutočnila beseda s paralympijským víťazom z Atén 2004 v stolnom tenise a paralympionikom desaťročia SR (1994 - 2004) Ladislavom Gáspárom, ktorý v marci tohto roku po 17 rokoch ukončil svoju paralympijskú reprezentačnú kariéru.

   V Banskej Bystrici sa regionálne kolo, organizované Olympijským klubom Banská Bystrica, uskutočnilo v poslaneckej zasadačke Mestského úradu. Víťazom, ktorý postúpil do celoslovenského finále, sa stalo družstvo Športového gymnázia Banská Bystrica. Na druhom mieste skončili žiaci ZŠ Moskovská v Banskej Bystrici a tretí boli zástupcovia v minulosti najúspešnejšej školy v regióne - ZŠ E. M. Šoltésovej v Krupine. Celkove sa na regionálnom kole zúčastnilo 11 základných škôl, niektoré aj s viacerými trojčlennými družstvami. Určite zaujímavým hosťom podujatia bol líder tohtoročných svetových tabuliek v chôdzi na 50 km, olympionik Matej Tóth, ktorý absolvoval besedu so súťažiacimi.

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque