Športové aktuality
8 min. čítania

Z valného zhromaždenia Združenia olympijských klubov SR v Hornom Smokovci, na ktorom vyhodnotili aj Olympijský odznak všestrannosti 2013

Ľubomír Souček, Silvia Remiašová

HORNÝ SMOKOVEC (SOV) – V Granhoteli Bellevue v Hornom Smokovci sa 4. a 5. novembra uskutočnilo valné zhromaždenie Združenia olympijských klubov (ZOK) SR. Zúčastnili sa na ňom zástupcovia 19 z celkového počtu 20 regionálnych olympijských klubov, chýbal len zástupca OK Trenčín. Delegáti si na úvod minútou ticha uctili pamiatku dvoch zosnulých predstaviteľov klubov – predsedu OK Nové Zámky Jozefa Mesiarkina a tajomníka OK Michalovce Ivana Pšenka.

Na celom dvojdňovom rokovaní VZ ZOK SR boli prítomní viceprezident Slovenského olympijského výboru (SOV) a predseda rady olympizmu SOV Vladimír Miller aj generálny sekretár SOV Jozef Liba. Druhý deň sa na rokovaní zúčastnil aj prezident SOV František Chmelár. Prezident SOV spoločne s predsedom Združenia olympijských klubov SR Ivanom Čiernym odovzdali počas zasadnutia zástupcom Olympijských klubov Lučenec, Banská Bystrica a Prešov diplomy k 20. výročiu založenia ich klubov ako poďakovanie SOV za doterajšiu spoluprácu.

Viceprezident SOV a predseda rady olympizmu Vladimír Miller sa na úvod svojho vystúpenia poďakoval olympijským klubom za každodennú prácu pri organizácii výborne zvládnutých projektov, ktoré dôstojne reprezentujú nielen činnosť klubov, ale aj celý Slovenský olympijský výbor. Informoval, že Organizácia spojených národov nedávno schválila 6. apríl za Medzinárodný deň športu pre rozvoj a mier. Práve v tento deň sa konala prvá súťaž na Hrách I. olympiády v roku 1896 v Aténach. Prvý raz sa celosvetové oslavy Medzinárodného dňa športu pre rozvoj a mier uskutočnia v roku 2014, SOV k tomu pripraví samostatný projekt.

Vladimír Miller predstavil pripravovanú novú štruktúru aktivít SOV – tzv. Komunikačný model SOV „Sme jeden tím“. Štruktúra zahŕňa činnosť, aktivity a projekty v rámci rady olympizmu zamerané na olympijské dedičstvo a šírenie olympijského posolstva (s dvoma nosnými piliermi - Program výchovy športom a k športu a Program olympijskej výchovy), ako aj činnosť, aktivity a projekty v rámci novoutvorenej športovej rady SOV, ktoré sa zameriavajú na športovú výnimočnosť (nosný pilier Športový program SOV). „Spektrum aktivít SOV v oblasti rozvoja olympizmu je obrovské, potrebujeme však zjednodušiť náš komunikačný model aj prezentáciu našej činnosti pred verejnosťou,“ uviedol V. Miller.

Pohľad za predsednícky stôl počas rokovania. FOTO: ĽUBOMÍR SOUČEK
Pohľad za predsednícky stôl počas rokovania.
Foto
ĽUBOMÍR SOUČEK

OLYMPIJSKÝ DEŇ 2013: VYŠE 28-TISÍC ÚČASTNÍKOV, OLOV 2013: TAKMER 11-TISÍC ODZNAKOV

Účastníci VZ ZOK SR sa zoznámili s vyhodnotením osláv Olympijského dňa 2013. V roku 2013 sa do Olympijského dňa (OD) v júni na celom Slovensku zapojilo viac ako 28-tisíc účastníkov. Aktivity v rámci Olympijského dňa zastrešovalo dovedna 19 regionálnych olympijských klubov (o bilancii OD 2013 sme už dávnejšie informovali samostatne).

Odborný pracovník oddelenia olympizmu Roman Hanzel predložil celkové vyhodnotenie Olympijského odznaku všestrannosti (OLOV). Tento celoročný projekt SOV je pre všetky kluby jeden z prioritných. OLOV má výchovno-vzdelávaco-umeleckú aj športovú časť. Z mimošportových aktivít v rámci plnenia odznaku dominovali environmentálne a výtvarné aktivity, ako aj besedy o olympizme.

Na uskutočnenie regionálnych aktivít v rámci OLOV zaslal SOV olympijským klubom tisícky odznaky, certifikátov, diplomov, desiatky medailí a po dva kusy stopiek. Kritériá na udelenie odznaku plnili v regiónoch 17 olympijských klubov (s výnimkou OK Bratislava, Orava a Prešov). V 10 vekových kategóriách rozdali zástupcovia klubov dovedna 554 strieborných OLOV (strieborné odznaky sa plnili len v regiónoch OK Žilina, Liptov a Nitra, v ktorých už v roku 2012 plnili bronzové) a 10.356 bronzových OLOV. Najviac odznakov (48,1 % z celkového počtu) udelili v kategórii druhého stupňa ZŠ. V počte udelených odznakov na prvom mieste figuruje región Vysoké Tatry (1760), nasledujú Kysuce (1089) a Nové Zámky (1067).

Z valného zhromaždenia Združenia olympijských klubov SR v Hornom Smokovci, na ktorom vyhodnotili aj Olympijský odznak všestrannosti 2013

Na základe dopytu od jednotlivých škôl sa v športovej časti OLOV realizoval testovací rok. Prostredníctvom portálu MŠVVŠ SR sa prihlásilo 77 škôl z celého Slovenska. Súťažilo sa v štyroch športových disciplínach, tímy tvorili družstvá zložené z dvoch chlapcov a dvoch dievčat. V kategórii prvého stupňa základných škôl sa uskutočnili tri krajské finálové kolá OLOV - stredoslovenské 27. septembra v Banskej Bystrici, východoslovenské 4. októbra v Michalovciach a západoslovenské 10. októbra v Trnave. Poradie škôl v krajských finále - stredoslovenské: 1. ZŠ Ďumbierska Banská Bystrica 1359 b, 2. ZŠ Moskovská Banská Bystrica 1334, 3. ZŠ Karpatská Žilina 1253, východoslovenské: 1. ZŠ Krosnianska Košice 1063, 2. ZŠ Šarišské Bohdanovce 1060, 3. ZŠ Okružná Michalovce 1031, západoslovenské: 1. ZŠ NSUT Trnava 1207, 2. ZŠ Bottova Trnava 1090, 3. ZŠ Lajosa Pongrácza Šahy 1089.

Na budúci rok sa bude všade realizovať prostredníctvom klubov len kompletný OLOV, športová časť nebude samostatná. V troch kluboch (OK Žilina, Liptov a Nitra) budú prvý raz udeľovať aj zlaté odznaky.


SOV PODPORIL KLUBY DOTÁCIOU V OBJEME TAKMER 70-TISÍC EUR

Predseda ZOK SR Ivan Čierny sa poďakoval všetkým klubom za obetavú prácu a plnenie úloh. „V mnohých kluboch sa robí kus dobrej práce,“ konštatoval. Upozornil však na dôležitosť dodržiavania stanovených termínov, predovšetkým pri vyúčtovaní dotácie SOV. Na činnosť 20 olympijských klubov v roku 2013 SOV poskytol dotáciu (finančnú aj materiálnu) v celkovom objeme takmer 70-tisíc eur.  Predseda ZOK SR uviedol, že záujmom SOV je podporovať tie kluby, ktoré naozaj pracujú a zapájajú sa do aktivít. Kluby by si mali v budúcnosti vyberať projekty, na ktoré reálne majú podmienky.
Z valného zhromaždenia Združenia olympijských klubov SR v Hornom Smokovci, na ktorom vyhodnotili aj Olympijský odznak všestrannosti 2013

Podpredseda ZOK SR Viliam Mjartan informoval o priebežnom hodnotení OK SR za I. polrok 2013 z podkladov, ktoré poslali jednotlivé kluby. Konštatoval, že vyhodnotenia neboli správne dodané – kluby ich buď posielali na zlých formulároch, alebo nepoužili formulár vôbec. Navrhol zjednodušiť formulár, ktorý sa opäť zašle na OK SR. Ku kritériám hodnotenia klubov, ktoré majú vplyv na výšku časti dotácie od SOV, neboli predložené žiadne pripomienky ani návrhy.

Jednotliví zástupcovia 19 prítomných olympijských klubov v trojminútovom časovom limite informovali o svojich aktivitách v priebehu tohto roka, ktoré uskutočnili predovšetkým v rámci Olympijského dňa, Olympijského odznaku všestrannosti a Olympijských festivalov detí a mládeže Slovenska (OFDMS). V následnej diskusii rezonovali aj problémy, s ktorými klubmi musia bojovať – napríklad pasivita značnej časti členskej základne jednotlivých klubov, či ich minimálny vplyv na dianie na stredných školách tam, kde OK nemajú úzky kontakt na VÚC.

V diskusii vystúpili nielen zástupcovia klubov, ale aj hostia z radov čelných predstaviteľov Slovenského olympijského výboru, Slovenskej olympijskej akadémie, Klubu fair play SOV, environmentálnej komisie SOV, ale aj Slovenskej asociácie športu na školáchJednoty dôchodcov Slovenska.

Plán činnosti Združenia olympijských klubov SR na rok 2014 zahŕňa pokračovanie v realizácii zámerov SOV: napr. pomáhať pri organizovaní OFDMS, OD, OLOV, vedomostných súťaží, výtvarných, literárnych a fotografických súťaží; vo vedomostnej súťaži dosiahnuť v regiónoch 90-percentnú zapojenosť; snažiť sa pokračovať šírením ducha fair play v regiónoch; nezanedbávať sociálne problémy starších olympionikov a hlavne finalistov a medailistov z OH a ZOH; intenzívne pokračovať v snahe o zriadenie Národného pamätníka olympionikov na Národnom cintoríne v Martine.
 

Z VYSTÚPENIA PREZIDENTA SOV

Prezident SOV František Chmelár vo svojom obsiahlom prejave vyzdvihol prácu olympijských klubov, poďakoval sa za ňu a vyjadril vieru, že kluby naďalej budú pomáhať SOV pri napĺňaní jeho poslania. „Budeme spolu naďalej bojovať za to, aby šport získal lepšie celospoločenské postavenie, aj aby sa vďaka športu zlepšila kvalita života. Potrebujeme na to aj pomoc vyšších územných celkov a Slovenskej asociácie športu na školách. SAŠŠ má aj krajské organizácie, ktoré Slovenskému olympijskému výboru v jeho štruktúre chýbajú. Kluby by mali využiť možnosť spolupráce s nimi,“ uviedol.

František Chmelár dal do pozornosti aj možnosť spolupráce klubov s Jednotou dôchodcov Slovenska, ktorá vyvíja rozmanité aktivity aj v oblasti športu, napríklad organizuje Športové hry dôchodcov. „Táto organizácia má vybudovanú štruktúru v župách, okresoch aj mestách. Jej ponúkanú pomoc by mali kluby tiež využiť. Prakticky všetky naše aktivity sú zamerané na mládež, ale mali by sme robiť niečo aj pre seniorov. Spolupráca s Jednotou dôchodcov Slovenska by mohla obohatiť aj činnosť komisie SOV pre ženy a šport, ktorá sa podieľala tohto roku na spustení úspešného projektu Vykročte za zdravím.“

Prezident SOV informoval o najnovších aj prebiehajúcich aktivitách Slovenského olympijského výboru a predstavil plánovaný projekt Zimného olympijské posolstva pre Soči a Krakov, tzv. Štafetu okolo Tatier. Hlavné úlohy tohto projektu majú byť propagácia účasti slovenskej výpravy na ZOH 2014, propagácia kandidatúry Krakova na ZOH 2022 so slovenskou spoluúčasťou, šírenie olympijských myšlienok, ideálov a hodnôt v severných okresoch SR, mestách a obciach Slovenska, ako aj propagácia zimných športov smerom k verejnosti. František Chmelár požiadal zástupcov klubov o súhlas s realizáciou tejto myšlienky. Odozva z pléna bola pozitívna.

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque