Športové aktuality
4 min. čítania

Zástupcovia olympijských klubov sa zišli na Šírave

Ľubomír Souček

ZEMPLÍNSKA ŠÍRAVA/BRATISLAVA 26. novembra (SOV) - Jesenné valné zhromaždenie Združenia olympijských klubov SR (VZ ZOK) sa uskutočnilo 23. a 24. novembra na Zemplínskej Šírave. Doterajšia rodina 21 klubov sa tam rozrástla o tri nové.
 

Pribudli OK Topoľčany, Horná Orava a Piešťany

Regionálne olympijské kluby (OK) sa už od vzniku prvých z nich obrazne označujú za predĺžené ruky SOV. Vykonávajú neoceniteľnú prácu pri šírení olympijských myšlienok, osvety a olympizmu ako takého v regiónoch, a tým prispievajú k napĺňaniu poslania Slovenského olympijského výboru. SOV im za predpokladu dodržania stanovených podmienok poskytuje právo používať svoju oficiálnu symboliku. Združenie olympijských klubov SR, vedené Ivanom Čiernym, je organizačnou zložkou SOV.

Doteraz v rôznych kútoch Slovenska ako občianske združenia pôsobilo 21 olympijských klubov – v Bratislave, Trnave, Nitre, Nových Zámkoch, Trenčíne, na Žitnom ostrove, v Banskej Bystrici, Šahách, Prievidzi, Žiline, na Kysuciach, Liptove, Orave, v Turci, Lučenci, Gemeri, Košiciach, Michalovciach, Spišskej Novej Vsi, Prešove a vo Vysokých Tatrách. Na novembrovom VZ ZOK na Zemplínskej Šírave boli prijaté tri nové kluby – OK Topoľčany, Horná Orava a Piešťany. Do rozvetvenej „rodiny“ ich prijali zástupcovia 18 z 21 doterajších OK, ktorí boli prítomní na rokovaní.

OK Michalovce ako aktívny hostiteľ

Hostiteľom valného zhromaždenia v hoteli Thermal Šírava bol OK Michalovce – vlaňajší držiteľ Ceny Vincenta Lafka pre najaktívnejší olympijský klub roka. Primátor mesta Viliam Záhorčák počas slávnostného otvorenia veľmi ocenil spoluprácu mesta Michalovce s klubom, aj veľkú aktivitu OK Michalovce v oblasti Zemplína. Klub pod vedením Jozefa Uchaľa sa výrazne zapája do všetkých celoslovenských projektov SOV (výborná je najmä jeho spolupráca so Základnou školou Školská 2, ktorá je opakovane úspešná v rôznych súťažiach SOV pre školy) a inicioval aj vznik Pamätníka olympionikov z regiónu, ktorý v meste odhalia na budúci rok.

Najcennejšie sú vlastné aktivity

Jednotlivé kluby na VZ ZOK prezentovali svoju činnosť, ktorú SOV podporuje jednak finančne, ale aj poskytovaním množstva športových potrieb, tričiek, i názorných pomôcok (najmä brožúry a plagáty) na šírenie olympizmu predovšetkým na školách. Vizuálna úroveň prezentácií OK každoročne stúpa. Na druhej strane ako problém sa javí, že regionálne olympijské kluby zvyčajne nevyvíjajú veľa vlastných aktivít, ale skôr sa pridávajú k akciám, organizovaných inými subjektmi.

Ďalšia spoločná fotografia. FOTO: IVANA MOTOLÍKOVÁ
Ďalšia spoločná fotografia.
Foto
IVANA MOTOLÍKOVÁ

Zástupcovia SOV (medzi nimi viceprezident Zdenko Kríž, výkonný riaditeľ Gábor Asványi, riaditeľka oddelenia olympizmu Ivana Motolíková aj čestný prezident František Chmelár) odovzdali zástupcom všetkých klubov pamätné sady odznakov našich olympijských výprav za 25 rokov pôsobenia SOV. Okrem toho osobitne ocenili OK Trnava ako najaktívnejší klub pri realizácii Olympijského dňa 2018 a poďakovali sa OK Šahy aj OK Nové Zámky za ich pomoc pri zabezpečovaní akcií Nadácie SOV.

Na hodnotenie celoročnej činnosti klubov, od ktorého sa odvíja výška finančnej podpory SOV pre jednotlivé kluby na ďalší rok, VZ ZOK už dávnejšie schválilo bodovací systém. Ukazuje sa však, že zďaleka nie je objektívny a bude si vyžadovať určitú revíziu. Z pohľadu SOV by mali byť viac zvýraznené vlastné aktivity klubov a ich konkrétne projekty.

Projekt pamätných tabúľ olympijských medailistov

Olympijské kluby sa teraz zaoberajú možnosťou realizácie myšlienky osadiť pamätné tabule olympijských medailistov zo Slovenska na školách, ktoré navštevovali. Dobrá myšlienka si však žiada najprv dôsledné zmapovanie situácie, pretože na počesť viacerých našich olympijských medailistov už takéto tabule osadené boli. Zmapovanie je dominantne úlohou klubov, pretože pôsobia v jednotlivých regiónoch Slovenska.

S veľkým nadšením sa zástupcovia klubov stavajú k myšlienke, aby SOV pred olympijskými hrami (OH) 2020 v Tokiu – takisto ako pred OH 2004, 2012 a 2016 - znovu realizoval projekt celoslovenskej olympijskej štafety.

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque