Športové aktuality
3 min. čítania

Zemko o výkone Bartekovej: Odmakala si to

Profile picture for user teraz.sk
Spravodajstvo
TERAZ.sk
Na snímke slovenská strelkyňa Danka Barteková počas druhého dňa kvalifikácie skeetu na XXXIII. letných olympijských hrách v Paríži v nedeľu 4. augusta 2024. Foto: TASR - Martin Baumann
Paríž 5. augusta (TASR) - Veľmi sklamaná odchádzala slovenská strelkyňa Danka Barteková z olympijskej strelnice v Chateauroux. V nedeľňajom finále skeetu žien vypadla hneď po prvej eliminácii a po súťaži len ťažko hľadala slová. To, že vrchol sezóny ju nezastihol v ideálnej forme, potvrdil aj tréner Štefan Zemko.

Skúsená olympionička sa do finálovej šestky dostala cez rozstrel, keď v kvalifikácii nastrieľala 120 bodov. V ňom raz minula, ale stačilo jej to na prienik do bojov o medaily. "Danka to naozaj odmakala. Drela úplne maximálne, v kvalifikácii spravila v každej položke jednu chybu, ale ako aj sama hovorila, takto vydreté preteky ešte asi nezažila. Museli sme ísť do rozstrelu a finále ste videli," povedal Zemko.

Vo finále trafila 17 terčov z 20 a opustila ho ako prvá zo šestice. "Aj sme sa chvíľu hneď po pretekoch rozprávali, po finále nevedela, kde presne chybovala. Nevedela sa chytiť druhého terča, nebolo to ono. V podstate spravila tri chyby a vypadla. Ale hovorili sme s ňou a je pozitívne, že sa po horšom začiatku roka zmobilizovala," dodal Zemko.

Barteková nerozšírila svoju zbierku, v ktorej už má bronzovú medailu z rovnakej disciplíny z Londýna 2012. Vlani mala skvelú formu, potvrdila ju titulmi z ME a MS. "Túto sezónu sme začali úplne od začiatku, išli sme od ´piky.´ Prvé preteky Svetového pohára v Maroku nevyšli, trošku sme sa trápili, tak sme od začiatku makali. Vytvorila si tím ľudí, kde som teda aj ja. Dostali sme sa do finále na olympiáde, ale táto sezóna nebola ľahká," potvrdil tréner.

Slovenskí strelci tak na olympiáde nevybojovali ani jeden cenný kov. Paradoxne to však podľa Zemka môže pomôcť: "Keď sa od športovcov, teda konkrétne tu o strelcov veľa čaká, tak tlak je enormný. A s tým sa veľmi ťažko pracuje. Ísť s tým na položky a odstrieľať to tam bez chyby, to je veľmi ťažké. Možno, že keď sa to utrasie, tak už nebude streľba ten šport, v ktorom všetci čakáme bezpodmienečne medailu."

O štyri roky v Los Angeles je účasť Bartekovej otázna, ale Zemka teší, že ženský skeet má nasledovníčku. Vanesa Hocková skončila v Paríži štvrtá. "Ona už má tento rok medailu, aj vo finále na ME bola. A vlastne aj jej sestra veľmi dobre strieľa, a je to juniorská majsterka sveta, takže niečo tam stále máme."

/vyslaný redaktor TASR Michal Runák wr/

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque