Športové aktuality
3 min. čítania

50 DNÍ DO PEKINGU: Cesta do veľkého neznáma

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Roman Buček
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Športovci i národné olympijské výbory majú pred zimnými olympijskými hrami v Pekingu len minimum informácií. Ani 50 dní pred ich začiatkom nie sú známe niektoré detaily.

Nemožnosť cestovať do Číny v kombinácii s postojom organizačného výboru poskytovať len minimum informácií, aj to iba všeobecných, zapríčinili, že účastníci idú do veľkého neznáma. Olympijské tímy majú síce skúsenosti z OH 2008 v Pekingu, tie sa však konali v inom ročnom období a predovšetkým v iných podmienkach. Logistiku znepríjemňuje fakt, že športovci budú ubytovaní v troch dedinách.

Text je súčasťou nového čísla magazínu Olympic.sk, ktorý vyjde 20. decembra 2021 a k dispozícii bude v papierovej podobe i na internete.

Komplikované však bude už samotné cestovanie do dejiska. Organizátori výrazne obmedzili možnosti presunov, športovci v Číne môžu pristávať len priamo v Pekingu.

„Spoliehame sa na koordinovaný postup s organizátormi a s Medzinárodným olympijským výborom. Pri prípravách musíme brať do úvahy všetky podmienky organizátorov o podmienkach účasti či dĺžke pobytu. Číňania dali všetkým účastníkom jasne najavo, že očkovanie je nutnosťou, aj keď to priamo a nahlas nepovedali,“ hovorí vedúci slovenskej misie v Pekingu Roman Buček.

Slovensko môže mať v Číne približne 50 športovcov. Gro výpravy budú tvoriť hokejisti, ktorých bude v nominácii 25. Počíta sa s 8 biatlonistami, 5 – 6 zjazdármi, 4 bežcami na lyžiach, 4 sánkarmi a minimálne jedno miesto vo výprave obsadia snoubordisti. Šancu na účasť má ešte napríklad členka Juniorského olympijského tímu Viktória Čerňanská.

„Veľkosti realizačných tímov sa odvíjajú sa od počtu kvalifikovaných športovcov,“ upozorňuje Roman Buček.

Predošlé hry i tie nadchádzajúce sa konajú v krajinách, v ktorých nie sú rozvinuté zimné športy. Číňania veria, že vďaka ZOH sa v ich krajine zvýši popularita športov na snehu a na ľade.

Do hľadísk by sa mohli dostať len obyvatelia kontinentálnej Číny, rodinní príslušníci zahraničných športovcov i ich fanúšikovia však budú chýbať. „Predpokladám, že Číňania prídu predovšetkým zo zvedavosti. Škoda, že na tribúnach budú chýbať fanúšikovia zo zahraničia. Ktovie, akú a či vôbec nejakú atmosféru dokážu domáci diváci vytvoriť na zimných športoch,“ dodáva Roman Buček.

Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque