Športové aktuality
3 min. čítania

Spokojný Adam Hagara nechce ešte hovoriť o medaile

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Adam Hagara počas krátkeho programu na ZOH mládeže v Kangwone.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Krasokorčuliar Adam Hagara mal po krátkom programe na zimných olympijských hrách mládeže v juhokórejskom Kangwone veľmi dobrú náladu. Svoju jazdu zvládol bez zaváhania, skákal čisto a od rozhodcov si vyslúžil vysoké bodové ohodnotenie. Pred voľnými jazdami však nehovorí o útoku na medailu, opäť chce predviesť čo najlepší výkon.

Adam Hagara je po krátkom programe na 2. mieste. Za svoju jazdu na hudbu Another Love od Toma Odella dostal od arbitrov 75,06 bodu. O 9 stotín si vylepšil svoje doterajšie osobné maximum z ME 2024. Za vedúcim Jacobom Sanchezom zaostáva po prvej časti súťaže o 1,32 bodu. Tretí Kórejčan Kim Hjung-jeom zaostáva za Slovákom o takmer 6 bodov. Krátky program pokazil favorizovaný Japonec Rio Nakata, ktorý skončil po pádoch až trinásty.

Spokojný so skokmi, otázna zrážka za piruetu

Adam Hagara nastupoval na krátky program ako predposledný z osemnásťčlenného štartového poľa. „S jazdou som spokojný. Spravil som si svoju prácu. Snažil som sa užiť celú jazdu a zajazdiť čo najlepšie, čo sa mi podarilo. Do voľnej jazdy pôjdem opäť s cieľom predviesť najlepší a najčistejší program. Uvidím, ako to pôjde,“ povedal Adam Hagara, o ktorého bol medzi ázijskými novinármi v mixzóne veľký záujem.

Sedemnásťročný rodák z Trnavy, ktorý žije v Bolerázi, zvládol vo svojom krátkom programe čisto kombináciu trojitých flipa a tulupa, vysoké body si pripísal za trojitý axel i trojitý lutz. Traja rozhodcovia videli drobnú chybu pri prvej piruete, za čo mu mierne strhli body. Američan dostal viac bodov za programové komponenty.

„Neviem, prečo mi strhli body za piruetu. Asi som nedržal otočky. Kombinácia flip, lutz bola v poriadku, pri axeli som trocha ušiel z nohy, ale udržal som rovnováhu do výjazdu. Do budúcnosti musím zlepšiť niektoré veci či si dať na nich väčší pozor. S dnešným výkonom som však spokojný,“ hovoril Adam Hagara.

Adam Hagara po krátkom programe na ZOH mládeže Kangwon 2024.
Adam Hagara po krátkom programe na ZOH mládeže Kangwon 2024.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Hlučné prostredie v Ľadovej aréne

Na svoj krátky program nastupoval po domácom Kimovi Hjung-jeovi. V Ľadovej aréne bolo takmer 10-tisíc divákov, ktorí krajanovi pripravili skvelú atmosféru. Ako znalci krasokorčuľovania ocenili aplauzom aj Hagarove prvky a Slovák ich výkonom strhol aj k potlesku do rytmov hudby.

„Pri rozjazdení a predstavení Kórejčana to bolo veľmi hlučné. Snažil som sa udržať v nastavení svojej mysle na výkon. Sústredil som sa len na svoju jazdu a nevnímal okolie,“ povedal Adam Hagara.

Úradujúci majster Slovenska má pred voľnou jazdou výhodnú východiskovú pozíciu. Boj o medailu ho čaká v pondelok 29. januára od 18.30 h kórejského času (10.30 SEČ). „Nebudem sa snažiť myslieť na medailu. Predovšetkým si chcem užiť jazdu. Podobná môže byť len raz v živote, aj na mládežníckych ZOH ste len raz v živote. Je tu skvelá atmosféra, na ľade prežívam výborné pocity, štadión je excelentný. Verím, že predvediem veľmi dobrú jazdu,“ uviedol skromne talentovaný krasokorčuliar, ktorý bol tento rok jedenásty na seniorských majstrovstvách Európy.

Adam Hagara s trénerom Vladimirom Dvojnikovom na ZOH mládeže.
Adam Hagara s trénerom Vladimirom Dvojnikovom na ZOH mládeže.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Odkaz od sestry

Adama Hagaru trénuje popri Vladimirovi Dvojnikovoi aj jeho sestra Alexandra, ktorá bola v roku 2016 prvou slovenskou krasokorčuliarkou na ZOH mládeže. On je zasa prvý slovenský krasokorčuliar. Súrodenci komunikujú momentálne na diaľku. „Odkázala mi, že mi drží palce, nech si jazdy užijem a idem na maximum,“ dodal Adam Hagara.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV