Športové aktuality
2 min. čítania

Boxerka Khelifová vybojovala zlato do 66 kg: Osem rokov to bol môj sen

Profile picture for user teraz.sk
Spravodajstvo
TERAZ.sk
Zlatá medailistka Imane Khelifová z Alžírska bozkáva svoju medailu z finálového zápasu v boxe žien do 66 kg na Letných olympijských hrách 2024 v piatok 9. augusta 2024 v Paríži. Foto: TASR/AP
Paríž 9. augusta (TASR) - Alžírska boxerka Imane Khelifová vybojovala zlatú medailu na OH v Paríži v kategórii do 66 kg. V piatkovom finále triumfovala nad Číňankou Jang Liou 5:0. Bronzové medaily si odniesli zdolané semifinalistky Janjaem Suwannaphengová z Thajska a Chen Nien Chin z Taiwanu.

Dvadsaťpäťročná Khelifová, ktorá čelí kritike a urážkam za vysoký obsah mužského hormónu testosterón a mnohí jej súperenie v ženskom turnaji označili za neférové, získala svoju prvú olympijskú medailu. Na OH 2020 súťažila v kategórii do 60 kg a prehrala vo štvrťfinále. "Som veľmi šťastná. Osem rokov to bol môj sen a teraz som olympijská víťazka a zlatá medailistka," povedala 25-ročná Khelifová, ktorá mala so 179 cm výškovú prevahu nad všetkými súperkami v Paríži a bez väčších problémov sa prebojovala až k celkovému triumfu. Spoločne s Lin Yu-ting z Taiwanu čelili v Paríži kritike. Obe športovkyne dostali povolenie súťažiť na olympijskom turnaji v Paríži, a to aj napriek tomu, že podľa IBA neprešli testom spôsobilosti pohlavia.

Box - ženy:

do 66 kg, finále:


Imane Khelifová (Alž.) - Jang Liou (Čína) 5:0

semifinále:

Imane Khelifová - Janjaem Suwannaphengová (Thaj.) 5:0

Jang Liou - Chen Nien Chin (Taiwan) 4:1


Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque