Športové aktuality
4 min. čítania

Čestný člen SOV, podpredseda SOA a popredný športový historik Ján Grexa oslavuje v stredu 75. narodeniny

BRATISLAVA 8. marca (SOV) - Bývalý dlhoročný predseda, dnes podpredseda Slovenskej olympijskej akadémie (SOA), čestný člen Slovenského olympijského výboru (SOV) a športový historik - univerzitný profesor, niekdajší dekan FTVŠ UK v Bratislave, Ján Grexa oslavuje v stredu 9. marca 75. narodeniny. Držiteľ ceny Vladimíra Černušáka za olympijskú výchovu a člen Medzinárodného výboru pre históriu športu a telesnej výchovy je dobre známy nielen ako autor viacerých odborných publikácií z oblasti histórie športu a olympijského hnutia na Slovensku, ale aj ako humorista.
 
Rodák z Brezna prof. PhDr. Ján Grexa, PhD. (nar. 9. marca 1941) absolvoval štúdium dejín a slovenčiny, ale svoj život tematicky spojil predovšetkým so športom. Aktívne sa mu venoval ako volejbalista, počas štúdia hrával za Sláviu UK Bratislava. Keď v roku 1969 v dôsledku normalizácie prišiel o prácu učiteľa na strednej škole v Brezne, dostal ponuku od popredného športového historika a niekdajšieho známeho volejbalového trénera Jaromíra Perútku, aby nastúpil ako asistent na katedru dejín športu Fakulty telesnej výchovy a športu UK v Bratislave. Na FTVŠ vydržal až do roku 2006, po rokoch sa stal šéfom jej Katedry spoločenských vied, resp. športovej humanistiky, univerzitným profesorom (1998), ba dokonca i dekanom fakulty (1990 – 1991). Donedávna prednášal na Fakulte športových štúdií Masarykovej univerzity v Brne.

Ján Grexa (vľavo) pri uvádzaní publikácie Volejbalový velikán Bohumil Golian spoločne s manželkou B. Goliana, viceprezidentom SOV Ľuborom Halandom a s olympijským volejbalovým medailistom Jozefom Labudom. FOTO: JÁN SÚKUP
Ján Grexa (vľavo) pri uvádzaní publikácie Volejbalový velikán Bohumil Golian spoločne s manželkou B. Goliana, viceprezidentom SOV Ľuborom Halandom a s olympijským volejbalovým medailistom Jozefom Labudom.
Foto
JÁN SÚKUP

Ako pedagóg Ján Grexa ponímal výchovu mladej generácie ako svoje poslanie a tejto misii sa výrazne venoval aj mimo svojho pracoviska. V časoch existencie Československa bol členom vedenia Čs. olympijskej akadémie (aj predsedom jej slovenskej rady) a už štvrťstoročie aktívne pôsobí v Slovenskej olympijskej akadémii – v rokoch 1995 – 2008 ako predseda SOA, od roku 2009 ako podpredseda.
 
V publikáciách, ktorých bol Ján Grexa tvorcom či spolutvorcom, sa snúbi jeho poznanie histórie s ambíciou vzdelávať aj vychovávať. Je autorsky podpísaný pod knihami či brožúrami, ako sú Naši olympionici, Dejiny telesnej kultúry, Olympijské hnutie na Slovensku, Olympizmus a olympijské hry, Olympijská abeceda (SOV nedávno vydal už jej tretie, kompletne prepracované vydanie), Olympijská výchova, Slovensko v znamení piatich kruhov, Aké boli antické olympijské hry, či Volejbalový velikán Bohumil Golian (posledných päť uvedených je verejnosti k dispozícii aj prostredníctvom www.olympic.sk v sekcii Publikácie). Autorsky sa podieľal aj na príprave dokumentárneho filmu Slovensko olympijské – od Atén k Aténam, na ktorého príprave s využitím predovšetkým materiálov Slovenskej televízie pracoval niekoľko rokov spoločne so svojou bývalou študentkou Paulínou Baloghovou-Neveziovou.
 

Ján Grexa (v strede) spoločne s Bohumilom Golianom (vľavo) a s bývalým generálnym tajomníkom SOV Jánom Mrázom pri pamätnej tabuli prvého olympionika zo Slovenska Alojza Szokola v Hronci. FOTO: ARCHÍV SOV
Ján Grexa (v strede) spoločne s Bohumilom Golianom (vľavo) a s bývalým generálnym tajomníkom SOV Jánom Mrázom pri pamätnej tabuli prvého olympionika zo Slovenska Alojza Szokola v Hronci.
Foto
ARCHÍV SOV

Za prácu na poli propagácie a šírenia olympijských myšlienok najmä v pedagogickom procese získal Ján Grexa výročné ocenenie Slovenského olympijského výboru za rok 2006 - Cenu Vladimíra Černušáka. V roku 2001 mu boli udelené Bronzové kruhy SOV, v roku 2007 Strieborné kruhy SOV. V roku 2012 bol prijatý za čestného člena SOV a dostal Zlatý odznak SOV. V minulosti dlhší čas v pléne SOV zastupoval Slovenskú olympijskú akadémiu, ktorej dlho predsedal. Potom bol individuálnym členom SOV. Na zasadnutiach Slovenského olympijského výboru patrí k zopár tradičným diskutérom, ktorý sa nebojí vyjadriť svoj názor aj na pálčivé či nepopulárne témy a polemizovať s oficiálnymi názormi.
 
Ako publicista je Ján Grexa známy ako glosátor s britkým perom, ktorý sa vyžíva v irónii. Iróniu ako zbraň využíva aj v svojej humoristickej tvorbe, ktorá bola – najmä vďaka televíznej obrazovke a relácii Dereš, predtým aj vďaka rozhlasu – paradoxne v širšej verejnosti známejšia ako tá jeho práca, ktorej sa venoval profesne. Zaujímavé spojenie svojej profesie aj záľuby predviedol v knižke Tesanô do Kämeňa, ktorá je paródiou na olympijské dejiny.
 
Slovenský olympijský výbor jubilantovi srdečne blahoželá!

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva