Šport a olympizmus
3 min. čítania

Inšpirujte sa na Deň Zeme: Štyri tipy, ako chrániť prírodu

Foto
Envato

Už 52 rokov si 22. apríla pripomíname Deň Zeme. Je mementom toho, že musíme chrániť a udržiavať naše životné prostredie. Prinášame vám štyri jednoduché tipy ako môže prírode pomôcť každý z nás.

1. Plogging - pomoc kondičke aj prírode

Viete, čo je to plogging? Ide o beh v prírode, pri ktorom nejde o rýchlosť alebo dĺžku trasy, ale o pomoc prírode. Pri behu zbierate odpadky, ktoré v prírode nechali neporiadni spoluobčania. Nielenže urobíte niečo pre svoje zdravie, ale navyše pomôžete prírode.

Plogging si môžete vyskúšať aj v rámci projektu Behaj lesmi. Viac informácii nájdete tu.

2. Vymeňte auto za tenisky

Hovorí sa, že človek by mal denne prejsť aspoň 10-tisíc krokov, no zhodnime sa na tom, že aj polovica z toho je lepšie ako nič. Okrem zdravotných výhod, ako napríklad zníženie krvného tlaku či zníženie rizika cukrovky  má chodenie peši aj ekologické výhody. Menej emisií zo spaľovacieho motora je tou najväčšou z nich.

Inšpiráciou na zbieranie krokov môže byť aj Trnavčan Marcel. Denne ich spraví až 25-tisíc. „Som filozofický zástanca sveta, kde nepotrebujete k životu auto. Veľmi sa mi páči, ako to majú filozoficky vymyslené v Holandsku. Tam sa nesnažia, aby ľudia nechodili na autách vôbec, snažia sa, aby nechodili na autách do vzdialenosti 3,5 kilometra," hovorí v rozhovore.

3. Na bicykli ďalej zájdeš

Na cesty po meste nie je potrebné používať len automobil. Okrem zbytočného zaťaženia životného prostredia je vo veľkých mestách problém so zápchami či parkovaním. Oveľa výhodnejšie je preto chodiť na bicykli. Bicykel je ekologický spôsob dopravy.

A ktovie, možno vás to začne baviť natoľko, že budete jazdiť aj cez víkend. Ako napríklad Monika, respondentka v našom seriáli Šport nás baví. Pracuje v oblasti marketingu a cyklopotulky vníma nielen ako dobrú fyzickú aktivitu, ale predovšetkým ako mentálny relax.

„Vďaka pohybu sme šťastnejší a spokojnejší. Je to možno klišé, ale podľa mňa to najviac vystihuje to, prečo by mal ktokoľvek športovať a hýbať sa," hovorí v rozhovore.

4. Ide to aj bez mäsa

Pomôcť planéte sa dá aj v kuchyni. Napríklad táto štúdia hovorí, že až 26 % emisií, ktoré vypúšťame do prostredia, pochádza z jedla, z toho až 58 % emisií tvorí výroba a spracovanie mäsa a najväčší podiel na tom má práve hovädzie a teľacie mäso.

Aby ste pomohli prírode nemusíte sa stať striktnými vegetariánmi. Skúste mäso obmedziť napríklad na raňajky. Tu je niekoľko tipov od našich olympionikov. Skúste recept od zlatej medailistky z Tokia Zuzany Rehák Štefečekovej či raňajkový tip od strieborného kanoistu z Ria Mateja Beňuša.

Viac informácií o témach ekológie, udržateľnosti a pomoci životnému prostrediu nájdete aj tu: https://www.olympic.sk/ovep

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque