Športové aktuality
2 min. čítania

Japonka Juasová získala historické zlato v brejkingu

Profile picture for user teraz.sk
Spravodajstvo
TERAZ.sk
Na snímke Japonka Ami Juasová sa stala historicky prvou víťazkou olympijskej súťaže v brejkingu na XXXIII. letných olympijských hrách 2024 v Paríži 9. augusta 2024. Foto: TASR/AP
Paríž 9. augusta (TASR) - Japonka Ami Juasová sa stala historicky prvou víťazkou olympijskej súťaže v brejkingu. Striebornú medailu si odniesla Dominika Baneviová z Litvy, bronz získala Číňanka Liou Čching-i. Juasová zvíťazila vo finále nad Baneviovou 3:0 s celkovým skóre 16:11.

Ženská kategória premiérovej olympijskej disciplíny sa v piatok začala štvrťfinálovými súbojmi. Každý z nich mal tri kolá, v ktorých sa tanečníčky striedali vo svojich vystúpeniach. Tie hodnotila deväťčlenný rozhodcovský zbor, ktorý bodoval techniku, originalitu, prevedenie i synchronizáciu s hudbou. Body za jednotlivé kolá boli známe až po treťom.

Organizátori OH 2024 využili možnosť zaradiť do programu hier v Paríži novú disciplínu a siahli po brejkingu. Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach ocenil ich voľbu, ktorá "prispieva k tomu, že program bude vyváženejší a ponúkne príležitosť spojiť sa s mladšou generáciou." Na nasledujúcich OH v Los Angeles 2028 bude brejking chýbať, no ďalšiu šancu na návrat pod olympijské kruhy má v Brisbane 2032.


brejking - ženy:


Konečné poradie: 1. Ami Juasová (Jap.), 2. Dominika Baneviová (Lit.), 3. Liou Čching-i (Čína), 4. India (Hol.), 5. Ayumi (Jap.), 6. Kate (Ukr.), 7. Syssy (Fr.) 8. Čing Ži (Čína), 9. Stefani (Ukr.), 10. Logistx (USA)


Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque