Športové aktuality
5 min. čítania

Komisia olympijského dedičstva SOA si vytýčila priority v tejto oblasti

   Bratislava 8. júna (SOV) – Komisia olympijského dedičstva Slovenskej olympijskej akadémie (SOA je organizačnou zložkou Slovenského olympijského výboru), ktorá bola v predošlom období nečinná, rozbehla svoju činnosť pod vedením jej novej predsedníčky – riaditeľky SZTK – Múzea telesnej kultúry v SR Zdenky Letenayovej. V stredu sa členovia komisie olympijského dedičstva SOA stretli na pôde SOV na svojom prvom zasadnutí.

   Predsedníčka komisie Zdenka Letenayová v úvodnom slove zdôraznila dôležitosť zmapovania hmotnej kultúry olympijského dedičstva na území Slovenska. Podľa nej by sa hlavné zameranie činnosti v tejto oblasti malo zamerať na tri tematické okruhy: 1) komplexné zmapovanie obdobia pôsobenia Slovenského olympijského výboru od jeho vzniku v decembri 1992 poskytnutím uceleného pohľadu na oblasť memorabílií, ktoré SOV počas existencie vydal (odznaky, pamätné medaily, filatelistický materiál, suveníry a pod.), 2) zmapovanie uloženia dokumentácie účasti slovenských olympionikov a to nielen športovcov ale aj ostatných účastníkov zo Slovenska v našich múzeách, galériách, archívoch a v súkromných zbierkach, v období novovekých olympijských hier od ich premiéry v roku 1896 až po súčasnosť, 3) upriamiť pozornosť - prostredníctvom seminárov, výstav, workshopov a súťaží - aj na obdobie antických olympijských hier a prostredníctvom nich zdôrazniť ideály,  ktoré priniesli novoveku.

   Z diskusie vyplynuli niektoré námety, smerujúce ku komplexnému zmapovaniu olympijského diania (ale do značnej miery aj športu ako takého) na Slovensku aj vo svete. Krátkodobý plán by sa pritom mal zamerať na olympijské hnutie a dlhodobý na oblasť športu vo všeobecnosti. Člen komisie Zdenko Kríž odporučil pri výskume využiť aj viaceré diplomové práce z posledných rokov, ktoré sa zamerali na oblasť olympijského hnutia, resp. športu. Komisia za dôležité považuje dôkladné spracovanie rozsiahleho archívu SOV, ale aj postupné systematické vytváranie špeciálnych archívov napr. fotografického.

   Pri príležitosti blížiaceho sa významného životného jubilea čestného predsedu SOV a čestného člena MOV Vladimír Černušáka, ktorý v novembri oslávi 90. narodeniny, členovia komisie diskutovali o spôsobe, akým si pripomenúť dlhoročné pôsobenie tejto významnej osobnosti. Jednou z možností je príprava fotografickej výstavy spojenú s výstavou predmetov, ktoré profesor Černušák venoval do zbierok SZTK - Múzea telesnej kultúry v SR.

   Zloženie komisie olympijského dedičstva SOA:

predsedníčka:

Zdenka Letenayová, riaditeľka SZTK – Múzea telesnej kultúry v SR v Bratislave členovia:

Viliam Karácsony, odborný pracovník SZTK- Múzea telesnej kultúry v SR, Bratislava

Zuzana Kollárová, odborná pracovníčka, MV SR – Štátny archív v Levoči, pobočka Poprad

Zdenko Kríž, zástupca Slovenskej spoločnosti športovej a olympijskej symboliky

Ervín Smažák, zástupca Slovenskej spoločnosti športovej a olympijskej filatelie 

Vladimír Turčan, odborný pracovník Archeologického múzea SNM v Bratislave

 

 

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque