Šport a olympizmus
4 min. čítania

Unikátne stretnutie odborníkov na športovú medicínu

Medzinárodný kongres športovej medicíny je unikátne stretnutie odborníkov na športovú medicínu. Od 5. do 7. júna budú na 6. ročníku kongresu v hoteli Senec v Senci diskutovať a vymieňať si skúsenosti lekári, zdravotné sestry, záchranári, fyzioterapeuti, mentálni kouči, výživoví poradcovia, športovci i tréneri.

Organizátormi kongresu sú Slovenský olympijský a športový výbor, Sekcia ambulantných ortopédov Slovenskej ortopedickej a traumatologickej spoločnosti a Národné športové centrum. Záštitu nad kongresom prebralo Ministerstvo cestovného ruchu a športu. „Sme radi, že môžeme podporiť tento kongres s medzinárodným rozmerom. Program je naozaj pestrý a som presvedčený, že rovnako ako predošlých päť ročníkov aj tento bude mať úspech,“ povedal Ján Krišanda, štátny tajomník pre šport.

„Keďže športová medicína je dynamická disciplína, neustále sa vyvíja a veľmi rýchlo napreduje, je dôležité, aby aj tréneri, lekári, fyzioterapeuti a ďalší zainteresovaní ,držali krok‘ a mali najnovšie poznatky. Každý z nich prispieva k tomu, aby športovci mohli dosahovať svoje najlepšie výkony a zároveň zostali chránení pred rizikami, ktoré šport prináša,“ dodal.

Počas kongresu budú mať účastníci príležitosť zdieľať najnovšie výskumy, diskutovať o inovatívnych prístupoch a výmenách skúseností z praxe. „Verím, že to budú dni plné inšpiratívnych diskusií a obhajujúcich stretnutí, ktoré účastníkov posunú vpred a pomôžu im lepšie slúžiť športovcom,“ uzavrel Ján Krišanda.

Kongres športovej medicíny

Úspešná účasť na významných podujatiach si vyžaduje nielen kvalitnú kondičnú prípravu športovcov, ale aj zdravotnú starostlivosť o ich zdatnosť. Nemenej dôležitá je psychologická príprava a v rámci fair play tiež znalosti o boji proti dopingu. Dĺžku profesionálnej kariéry športovca je možné predĺžiť preventívnymi opatreniami pred úrazmi a chorobami a správnou výživou športovca.

Kongres ponúka pravidelný kontinuálny edukatívny proces, ktorý je zárukou kvality poskytovaných zdravotníckych služieb pre športovcov. Okrem odborného má podujatie aj spoločenský rámec a zveľaďuje aj renomé Slovenska v medzinárodnom športovom svete.

„Počas predchádzajúcich ročníkov som mal na kongrese možnosť stretnúť popredných odborníkov na oblasť športovej medicíny a diskutovať s nimi na rôzne zaujímavé témy. Tieto debaty ma utvrdili v presvedčení o dôležitosti organizácie tohto podujatia. Je to príležitosť na zdieľanie najnovších poznatkov v oblasti športovej medicíny či antidopingu. Kvalitný výber tém, diskutujúcich i prednášajúcich je garanciou pre všetkých účastníkov, aby si odniesli nové poznatky a boli spokojní s kongresom,“ povedal prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

Hovoriť sa bude o inováciách v športovej medicíne, seniorskom športe, nových technológiách v liečbe kĺbov, športovej traumatológii, virtuálnej realite v rehabilitácii, zneužívaných a zakázaných látkach v športe, zanedbaných talentoch, výžive a jej doplnkoch či zobrazovacích metódach v diagnostike športových úrazov. Tentokrát je

kongres výnimočný množstvom workshopov, na ktorých účastníci zažijú liečbu v beztiažovom stave, vyskúšajú si virtuálnu rehabilitáciu, budú variť s MUDr. Borisom Bajerom, naučia sa základy sonografie brucha a pohybového aparátu a oboznámia sa s rôznymi injekčnými technikami. Figuranti a účastníci edukatívne dostanú injekčnú liečbu podávanú pod sono kontrolou priamo v open stage,predstavila nový koncept podujatia výkonná riaditeľka MUDr. Mgr. Andrea Švrčková, MHA, MBA.

Kongres prinesie množstvo podnetných informácií nielen z prostredia medicíny. Organizátori sa opäť zamerajú aj na širšie súvislosti starostlivosti o športovcov. Odbornú atmosféru doplní radosť z priateľských stretnutí a mnohých praktických workshopov. Kongres podporujú aj športovci, ako napríklad Michal Martikán, Danka Barteková, Daniela Hantuchová, Anastasia Kuzminová, Boris Valábik či osobnosti z oblasti kultúry Samuel Tomeček, Zuzana Smatanová a Štefan Martinovič.

VIAC O KONGRESE

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
kaufland
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque
ryba
tatratea
ecoinvest
ZVVS
marsen
rona
tauris
Uriner