Športové aktuality
2 min. čítania

Medaily Európskych hier 2023 sú plné symboliky

Foto
european-games.org

Pre každého športovca je medaila splneným snom po rokoch tréningu, obetavosti a odhodlania a vrcholom vrodeného talentu. Spôsob jej výroby a výber materiálov nie je náhodný - vyžaduje si spojenie histórie starovekých olympijských hier s tradičným remeslom a nadčasovým použitím drahých kovov. Unikátne medaily III. európskych hier v Krakove – Malopoľsku, ktoré sa začnú 21. júna, sú plné jedinečnej symboliky.

Medaily Európskych hier Krakov-Malopoľsko 2023 sú spojením tradície a modernosti. Do veľkej miery odkazujú na poľskú históriu, ale aj na tradície regiónu - preto sú na nich niektoré zjednodušené formy ľudových ornamentov regiónu južného Poľska.

Vďaka využitiu moderných technológií boli veľmi detailné návrhy medailí zhotovené z kovov - zlata, striebra a mosadze. Pokročilé procesy rafinácie a recyklácie zasa pomohli v procese zhodnocovania kovov a ich opätovného vrátenia do obehu.

Symbolika medailí - vtáky a číslo 3

Vták odkazuje nielen na znak Poľska, ale aj na Krakov, ktorý bol hostiteľom III. európskych hier. Symbolika orla zároveň vystihuje kľúčové princípy olympijských hodnôt - silu, nádej, vodcovstvo a víťazstvo, inšpiráciu a odvahu. Odkaz na holubicu zasa odkazuje na nadčasové myšlienky mieru a rešpektu.

Vtáky na lícnej strane medaily odkazujú nielen na tretí ročník hier, ale aj na kŕdeľ. Symbolizujú rovnosť, priateľstvo a dôveru.

Medaila pre EH 2023
Foto
european-games.org

Štýl - kombinácia tradície a modernosti

Tvar medaily moderným spôsobom odkazuje na ľudové ornamenty. Jej línie evokujú štruktúry zložitých výšiviek a nití vo výzdobe ľudových krojov. Čipková výšivka sa spája s Malopoľskom. Objavili sa aj odkazy na športovú symboliku - bežecký pás, dráha alebo cieľová čiara.

Šesť ramien každej hviezdy odkazujú na symbol šesťcípej horalskej rozety, „kvet života“ - ochranný symbol, ktorý prináša šťastie a chráni pred nešťastím. Dizajn hviezdy symbolicky odráža aj slogan hier „Sme jednota“, pričom jej ramená sú navzájom prepletené a spojené. Olympijský veniec, na ktorý medaila štylisticky nadväzuje, je tradičným symbolom slávy, slávy, triumfu a víťazstva.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque