Športové aktuality
4 min. čítania

Košický Medzinárodný maratón mieru mieri do Paríža

Nové ministerstvo už podporilo významné medzinárodné športové podujatia na Slovensku. Jedným z nich je aj košický Medzinárodný maratón mieru.
Foto
TASR/Jakub Kotian

O dva mesiace odštartujú Medzinárodný maratón mieru. Ešte predtým sa v piatok 9. augusta predstaví aj na olympijských hrách v Paríži. Dôvod je zrejmý. Metropola Francúzska a olympijské ideály majú veľmi osobitné postavenie v rodnom liste najstaršieho maratónu v Európe.

Medzinárodný maratón mieru oslávi v októbri svoje 100. narodeniny a impulzy vedúce k jeho vzniku sú veľmi silne spojené práve s Parížom, kde sa rovnako ako dnes súťažilo pod piatimi kruhmi i v roku 1924. A všetko pozorne sledoval aj vtedy 30-ročný Vojtech Bukovský.

Docestoval z Košíc, aby ako športový zanietenec, novinár i rozhodca zažil tento športový sviatok na vlastnej koži. Keď 13. júla tlieskal Albinovi Stenroosovi, fínskemu víťazovi olympijského maratónu, zrodil sa v jeho hlave sen, ktorý už o tri mesiace premenil na skutočnosť.

Tieto momenty z roku 1924 sú dozaista pádnym dôvodom, aby kroky košických organizátorov viedli po sto rokoch opäť do Paríža. V spolupráci so Slovenským olympijským a športovým výborom a mestom Košice chcú pozvaným hosťom a návštevníkom nášho Maison Slovaque priblížiť mozaiku, z ktorej je vyskladaný neobyčajný príbeh maratónu v Košiciach.

„Môžeme byť oprávnene hrdí na odvahu a vášeň, s akou sa naši predchodcovia pustili do maratónskeho dobrodružstva. Položili tak základy už 100 rokov sa odvíjajúcemu príbehu, ktorý do svojho diania za ten čas vtiahol státisíce aktérov. Na príklade Bukovského a jeho priateľov možno demonštrovať, ako sa smelé ciele podopreté čistými ideálmi dali a dajú presadiť i v neľahkých podmienkach mimo bulvárov svetových metropol. Cítime veľkú potrebu sa na rovnaké miesta po sto rokoch znova vrátiť a načerpať z tohto odkazu ďalšie sily a inšpiráciu,“ povedal riaditeľ Medzinárodného maratónu mieru Branislav Koniar povedal:

Maratónci bežia aj okolo významných košických pamätihodnotí vrátane Dómu svätej Alžbety.
Maratónci bežia aj okolo významných košických pamätihodnotí vrátane Dómu svätej Alžbety.
Foto
TASR/MILAN KAPUSTA

Pozvanie na stretnutie, ktoré sa uskutoční 9. augusta v Slovenskom olympijskom dome, prijali hostia z mnohých významných inštitúcií. Zastúpený bude Medzinárodný olympijský výbor i Európske olympijské výbory, predstavitelia World Athletics, osobne tiež šéf európskej atletiky Dobromír Karamarinov, no tiež zástupcovia veľkých svetových maratónov z Berlína, Chicaga i samotného Paríža. Chýbať nebudú diplomati ani predstavitelia ďalších významných organizácií prepojených v tom čase s dianím na olympiáde.

Prezentácia Medzinárodného maratónu mieru, samotných Košíc i tradícií slovenského športu bude doplnená ešte o jednu obzvlášť milú udalosť. V Slovenskom olympijskom dome nebudú chýbať ani bežci, ktorí sa na druhý deň, teda 10. augusta, postavia na štart olympijského maratónu. Toho ľudového, ktorý sa pod názvom Marathon Pour Tous predstaví úplne premiérovo v sprievodnom programe olympijských hier. Jeden z nich, Milan Šimoník z Lieskovca k tomu dodáva: „S Košicami som spätý od roku 2013, keď som tu odbehol svoje prvé preteky v živote a o tri roky neskôr aj vôbec prvý maratón. Značka MMM so svojím sloganom Vyskúšaj raz, zamiluj si navždy zostane môjmu srdcu navždy blízka. Som rád, že som získal príležitosť byť súčasťou projektu Marathon Pour Tous a bežať počas olympiády v Paríži maratónsku trať spolu s ďalšími 20 024 bežcami. Symbolicky tak prepojím moje bežecké začiatky v Košiciach s miestami a udalosťami, ktoré boli pre zakladateľov nášho slávneho maratónu také inšpiratívne. A teším sa samozrejme so všetkými na stretnutie 6. októbra priamo na štarte MMM.“

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque