Športové aktuality
5 min. čítania

Slováci budú na MS v Ostrave ako doma, Ramsay chce od každého maximum

Craig Ramsay
Foto
TASR/JAKUB KOTIAN

Craig Ramsay, trénerský rekordér v počte zápasov na striedačke slovenského tímu, absolvuje na MS v Česku už ôsmu vrcholnú akciu vo svojej funkcii. Krátko pred štartom šampionátu priznal radosť z príchodu najnovších posíl zo zámorskej NHL, no naďalej bude od všetkých hráčov vyžadovať „maximálne nasadenie bez ohľadu na meno súpera.“

Ramsay pôsobí na pozícii hlavného trénera SR od roku 2017. Odvtedy viedol tím na piatich MS a dvoch ZOH. Zápas proti Kazachstanu (3:4 sn) na vlaňajšom šampionáte bol pre neho 123. v pozícii hlavného trénera SR, čím vytvoril reprezentačný rekord slovenského tímu. Odvtedy pridal ďalších 17 zápasov a na MS v Ostrave ho čaká minimálne sedem. So slovenským tímom zažil aj MS 2019 v Košiciach, v ktoré mu naznačili, akú atmosféru môže očakávať na takmer domácom turnaji v Ostrave.

„Už veľakrát som sa presvedčil, že slovenskí fanúšikovia sú úžasní. Videl som to najmä počas MS 2019 v Košiciach. Aj teraz v Ostrave budeme ako doma. Myslím si to aj preto, že som počul o tom, aká bola atmosféra na MS 2015, keď Slovensko hralo takisto v Ostrave,“ priznal.

Rez v kádri je vždy náročný

Na štarte záverečného týždňa prípravy na MS privítal v tíme viacerých hráčov, ktorí by mali byť ťahúňmi. K tímu sa pripojili útočník Juraj Slafkovský z Montrealu a obranca Martin Fehérváry z Washingtonu. Z hráčov, ktorí v sezóne 2023/2024 naskočili do NHL sú v mužstve aj obrancovia Šimon Nemec a Patrik Koch a útočníci Tomáš Tatar a Pavol Regenda. Malý otáznik pre zdravotné problémy visel pred odchodom do Ostravy nad štartom útočníka Calgary Martina Pospíšila a tím počíta aj s Milošom Kelemenom z Arizony.

„Teším sa, že sa k nám pripojilo toľko kvalitných hráčov. S niektorými sme sa museli rozlúčiť a to bolo veľmi ťažké. Každý, koho sme mali v tíme, hral dobre a snažil sa dodržiavať systém. Vždy je náročné spraviť rez v kádri a aj teraz to tak bolo.“

Najmä na hráčoch so skúsenosťami z NHL bude ťarcha zodpovednosti a nemalým očakávaniam bude čeliť aj najproduktívnejší Slovák v základnej časti NHL Juraj Slafkovský. Najužitočnejší hráč ZOH 2022 v Pekingu odohral všetkých 82 zápasov základnej časti, v ktorých nazbieral 50 bodov (20+30). V minulosti absolvoval pod Ramsayom dva veľké turnaje (okrem ZOH aj MS 2022) a na oboch bol najproduktívnejší hráč tímu.

„Samozrejme, že máme od neho určité očakávania. V sezóne hral naozaj dobre, najmä v jej neskoršej časti. Nastupoval v kvalitnej formácii a získal dosť bodov. Začal hrať ako skutočne dobrý hráč NHL. Pre európskych hráčov je niekedy ťažšie adaptovať sa na NHL, no on ukázal, že sa mu to darí. V sezóne odohral všetky zápasy, hral proti ťažkým súperom a spravil ďalší krok v kariére,“ poznamenal Ramsay.

Juraj Slafkovský a Šimon Nemec budú patriť medzi opory Slovenska na MS
Juraj Slafkovský a Šimon Nemec budú patriť medzi opory Slovenska na MS v Ostrave.
Foto
TASR/JAKUB KOTIAN

Craig Ramsay bude vždy vyžadovať maximálne nasadenie

Slovenský tím bude v základnej skupine postupne čeliť Nemecku, Kazachstanu, USA, Poľsku, Francúzsku, Lotyšsku a Švédsku. „Nezáleží na tom, aký súper bude proti nám. Vždy od hráčov vyžadujem maximálne nasadenie. Dôležitá je taktika a to, aby sme ju vždy dodržiavali bez ohľadu na to, proti komu hráme,“ konštatoval Ramsay.

Jedným z cieľov SR je postup do štvrťfinále, ktorý sa Slovensku pod vedením Ramsayho podaril dvakrát (2021, 2022). V takmer domácom prostredí bude na slovenský tím najväčší tlak fanúšikov od MS 2019: „Je to súčasť môjho života a práce. Zažil som to ako hráč a aj ako tréner. Keď pôsobíte v NHL, tak ste stále pod tlakom. Vždy chcem, aby moji hráči podali kvalitný výkon a aby som aj ja spravil maximum pre nich a pre náš klub, ktorým je teraz Slovensko.“

Najťažšie rozhodovanie v Ramsayho ére

Po poslednom prípravnom zápase s USA (2:6) padlo aj rozhodnutie o záverečnej o záverečnej nominácii na MS v Česku. Do tímu sa nedostali útočníci Róbert Lantoši a Samuel Takáč a obranca Rayen Petrovický. V kádri trénera Craiga Ramsayho figurujú traja brankári, osem obrancov a štrnásť útočníkov.

„Bolo to naozaj ťažké rozhodovanie. Za uplynulých sedem rokov, počas ktorých spolupracujeme s Craigom (Ramsayom), bolo toto rozhodovanie asi najťažšie. Veľa hráčov malo v príprave dobré ofenzívne čísla. Tým, že na záver prípravy prišlo niekoľko hráčov z NHL, tak tí, ktorí hrali dobre v úvode prípravy, sa nedostali na MS. Hráčom, ktorí sú zvyknutí hrať v prvých dvoch päťkách a v presilovkách, sme nechceli dať úlohy náhradníkov,“uviedol generálny manažér slovenskej reprezentácie Miroslav Šatan.

Záverečná nominácia SR na MS v Česku (10. – 26. mája)

Brankári: Samuel Hlavaj (Škoda Plzeň), Stanislav Škorvánek (HK Dukla Ingema Michalovce), Matej Tomek (Litvínov).

Obrancovia: Peter Čerešňák (HC Dynamo Pardubice), Martin Fehérváry (Washington Capitals), František Gajdoš (HK Nitra), Andrej Golian (HC Slovan Bratislava), Mário Grman (HC Vítkovice), Michal Ivan (Bílí Tygři Liberec), Patrik Koch (Arizona Coyotes/Tucson Roadrunners), Šimon Nemec (New Jersey Devils).

Útočníci: Peter Cehlárik, Marek Hrivík (obaja Leksand), Lukáš Cingel (HC Kometa Brno), Viliam Čacho, Marko Daňo, Libor Hudáček (všetci HC Oceláři Třinec), Martin Faško-Rudáš (Bílí Tygři Liberec), Andrej Kudrna, Matúš Sukeľ (obaja HC Litvínov), Miloš Kelemen (Arizona Coyotes), Martin Pospíšil (Calgary Flames), Pavol Regenda (Anaheim Ducks/San Diego Gulls), Juraj Slafkovský (Montreal Canadiens), Tomáš Tatar (Seattle Kraken).

p24

Do olympijských hier v Paríži zostáva