Športové aktuality
3 min. čítania

Ni chao z Pekingu: Čakajú nás ZOH logistických presunov

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

V čase písania týchto riadkov je v Pekingu poludnie. Hlavné tlačové stredisko sa zaplnilo do posledného miesta, čo je neklamný znak, že už o zopár hodín sa začne jedno z najsledovanejších športových podujatí roka 2022 – zimné olympijské hry.

Televízne štáby z celého sveta ešte natáčajú živé rozhovory s novinármi, téma je prakticky rovnaká – čo hovoríte na opatrenia v Pekingu, ako sa s nimi vyrovnávate, koľko hodín počas olympijských dní spíte, ktoré športy sú v ktorej krajine populárne. Koho tipujete, že zapáli olympijský oheň, ako bude vyzerať otvárací ceremoniál. Píšu sa posledné predolympijské analýzy.

A takmer všetci novinári študujú novinky v informačnom systéme MyInfo. Ten prvýkrát ponúka možnosť zapojiť sa do tlačových konferencií aj on-line. V Tokiu mohli tlačovky novinári sledovať tiež online, ale otázky mohli klásť len tí v sále. V Pekingu stačí napísať otázku do systému a človek z informačného systému hier ju položí za vás. Vyskúšali sme si to počas tlačovky slovenskej výpravy a fungovalo to.

Viacerí sa snažia naštudovať dopravný systém. Už po predolympijských dňoch vieme, že nás čakajú zimné olympijské hry dlhých transportov. Na mape i v manuáloch to vyzeralo jednoducho, z tlačového centra sa presuniete na vlak, ním ste za 20 minút v Jen-čchingu či za 50 v Čang-ťia-kchou a odtiaľ smerujete rýchlo na športovisko. Opak je pravdou. Vlaky chodia presne, ale nie príliš často. V horských strediskách chodia autobusy rýchlosťou maximálne 20 km/h, časové rozdiely medzi spojmi sú veľké a aj zjavne rýchly presun môže trvať viac ako hodinu.

Akreditovaní novinári sa preto musia naučiť základy olympijskej logistiky, ak chcú stihnúť pokryť všetky udalosti, ktoré majú v pláne. Síce v aplikácii sú k dispozícii časy plánovaných odchodov jednotlivých spojov, ale vyskladať si trasu bez jej predchádzajúceho absolvovania je veľmi zložité, keďže neviete, koľko v skutočnosti jedna cesta autobusom trvá. Tlačové centrum a hala, v ktorej sa predstavia hokejisti, sú riadnou chôdzou od seba vzdialené autom asi minútu cesty a chôdzou maximálne 5 minút. Ísť pešo však vzhľadom na opatrenia nie je možné a autobusom idete 7 minút. A späť popri Vtáčom hniezde a Ľadovej kocke ďalších pätnásť.

Už pred slávnostným otvorením je jasné, že nás čakajú zimné olympijské hry logistických presunov.

Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque