Športové aktuality
3 min. čítania

Ni chao z Pekingu: Roboty vytlačili čaro neznámeho jedla

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Jednou z veľkých atrakcií v hlavnom novinárskom tlačovom centre sú mechanické roboty, ktoré pripravujú jedlo z polotovarov, roznášajú ho na stoly, prípadne miešajú rôzne drinky z ponuky. V prvé dni po otvorení centra smerovali do priestrannej jedálne kroky každého novinára. Nielen sa najesť, keďže na výber sú jedlá čínskej a západnej kuchyne i rôzne burgre s hranolčekmi, ale si aj pozrieť novinku.

Vo väčšine prípadov robotické ramená upravujú jedlo z vopred pripravených polotovarov a následne ho konzumentovi ponúkne usmievavá obsluha. Každý robot zvláda pripraviť jeden druh jedla, prakticky sa neunaví. Zalievajú ryžové rezance, dochucujú polievky, vkladajú mäso k ryži.

Každý sa aspoň na chvíľu zastaví pri jednej zo sekcií, v ktorej sú naukladané veľké boxy a v nich automaticky systém dáva dokopy menu piatich jedál. Po zaplatení pri pokladni sa stačí len pohodlne usadiť a sledovať, ako sa pripravuje vaša objednávka. Následne sa vyberie na cestu cez jedáleň špeciálnym dopravníkovým systémom. Nad vaším stolom zasvieti oranžové sedlo, ktoré signalizuje, že pokrm sa blíži. Automatická ruka znesie tanier do úrovne hlavy sediaceho dospelého človeka, z podnosu si ho stačí zobrať a dobrú chuť.

Prvé dni boli všetky jedlá rýchlo vypredané, každý chcel novinku vyskúšať. Deň pred začiatkom zimných olympijských hier však už nebol problém objednať si ani neskoršiu večeru.

Po večeroch je navyše možné objednať si aj niektorý z miešaných drinkov, ktorý namixuje robotické rameno. Otvorí fľašu niektorého z nápojov umiestnenú pod stropom, napustí potrebné množstvo, pridá ďalšie potrebné suroviny a všetko poctivo zmixuje.

Aj týmto spôsobom sa čínski organizátori snažia znížiť riziko šírenia koronavírusu medzi návštevníkmi. Novinka potešila. Na druhej strane, pred štrnástimi rokmi bola ponuka jedál v olympijských bufetoch oveľa bohatšia a pestrejšia ako dnes. Navyše, každý mohol vyskúšať aj tradičnú čínsku kuchyňu, čo dnes v rámci bubliny nehrozí. Už sa nemôže stať, že pred jedlom vám preložia informáciu o takmer každej surovine a len pri jednej sa zastavia a povedia, že to radšej nebudú prekladať. Dodnes tak netuším, čo som vtedy neďaleko Zakázaného mesta jedol... Ale viem, že to vtedy chutilo.

Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque